Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Teşvik paketi istihdamı arttıracak - Makro Ekonomi Haberleri

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, istihdam paketinde yer alan 120 bin geçici işçiyi firmalar alacağını söyledi. Bu işçiler için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan firmalara sigorta ve maaş kaynağı aktarılacağını belirten Dinçer, okul ve hastane onarımı gibi işlerde çalıştırılacak geçici işçilerin saat usulü çalışacağını dile getirdi.

        Bakan Dinçer, ekonomi muhabirleriyle kahvaltılı tanışma toplantısı yaptı. Basın mensuplarının 120 bin geçici işçiyle ilgili sorularını yanıtlayan Dinçer, işsizliğin bu ay biraz daha yüksek olacağına işaret etti. İşsizliğin dünyanın problemi olduğunu kaydeden Dinçer, "Estonya'da 2008 Nisan'ında yüzde 3,7'den Nisan 2009 14. İspanya 10'lardan Nisan ayında 18. Letonya 17,4. ABD'de Nisan 2008'de yüzde 5 iken bugün 8,9'ı çıktı. Bütün ülkelerde çok hızla artıyor." diye konuştu. Son istihdam paketinin kronik işsizliği çözmeye yönelik tedbirler olmadığını kronik işsizliği çözmenin temel yolunun ekonomik büyüme olduğunu kaydeden Dinçer, Yatırım Teşvik Sisteminin ise ekonomik büyümeyi öngören sistem olduğunu dile getirdi. Dinçer, "Çalışma Bakanlığının teşviki gerçek anlamda işsizliği çözmek değil. Ağır işsizliğin sosyal durumunu çözmek amaçlı." dedi.

        120 BİN GEÇİCİ İŞÇİ İÇİN 1 MİLYAR LİRA

        120 bin işçinin çalışması için kaynağın İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağına dikkat çeken Dinçer¸ sistemi anlattı: "İllerdeki İŞKUR'lar bu kaynağın aktarılmasını sağlayacak. Yerel düzeyde gerekleştirilecek projelerle ilgili çalıştırılacak kişileri il istihdam kurulları belirleyecek. Valinin başkanlığında kurul yapacak. Hizmet satın alma yöntemiyle yapılacak. Firmalar toplum yararına yapacak işleri için yeni eleman alımı yapacaklar. Valiler hazırlık içinde." 120 bin kişinin şirkete kaydedilmiş sosyal sigortası ödenmiş kişi olacağını dile getiren Dinçer, bu kişilerin İŞKUR'a kayıtlı olması şartı aranmayacağını vurguladı. Yeni eleman alımı yapmadan mevcutlarla toplum yararına işleri alacağı suiistimaline karşın Nisan ve mayısta çalışanların listesi ellerinde olduğunu söyleyen Dinçer, "İstihdamın genişletilmesiyle ilgili alan projeye 2009 -2010 yılı sonuna kadar projenin bedeli 1.006 milyar lira. 2009 için 512 milyon lirası bütçelendirilmişti. Geriye kalan bölüm mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi toplum yararına çalışma için ayrıldı." dedi. İstihdam paketinde yer alan staj yapanlara 15 lira verilmesiyle 2 yılda 100 bin kişiyi destekleyeceklerini vurgulayan Dinçer, bunun için 202 bin lira maliyet hesapladıklarına vurgu yaptı.

        KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE SÜRE UZAMAYACAK

        Kısa Çalışma ödeneği süresi uzatılacak mı? sorusana Bakan Dinçer, uzatma olmayacağı yönünde cevap verdi. Bugüne kadar 3 bin 484 firmanın Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurduğunu dile getiren Dinçer, başvuru yapılan işçi çalışan sayısı ise 222 bin 16 kişi için olduğunu belirtti. 1.418 firmanın talebinin kabul edildiğini aktaran Dinçer, talebi kabul edilen firmalarda kısa çalışma ödenen işçi sayısının ise 122 bin 520 işçi olduğunu belirtti. 274 firmanın talebinin şartlar yerine getirilmediği için reddettiklerine dikkat çeken Dinçer, bu firmalarda çalışan kişi sayısının ise 13 bin 134 kişi olduğun ifade etti. Bu süreçte ÖTV ve KDV tedbirlerinin etkisiyle Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illerinde 600 firmanın kısa çalışma talebinden vazgeçtiğine vurgu yapan Dinçer, bu firmaların yeni eleman aldığını 37 bin 69 kişinin çalıştığını aktardı. Dinçer, ödeme yapmak için incelemesi devam eden 1.122 firma olduğunu kaydederken, talepte bulunan işletme sayısında ise Marttan itibaren azalma var olduğunu söyledi. Dinçer'in verdiği bilgiye göre Aralık 2008'de 271 firma Ocak 2009'da 384, Şubat'ta 628 Mart ayında 1.344 Nisan'da 666 işletme kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Mayıs ayında bu sayısı 108'e düşerken ay sonuna kadar 400'e çıkması bekleniyor. 122 bin 520 işçi için Nisan ayı itibariyle 32 milyon 881 bin lira kısa çalışma maaşı ödendi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kaldırılıp yerine fon kurulacağı belirtilen kıdem tazminatında mevcut hakların aynen korunacağını söyledi. Kıdem tazminatında şu ana kadar Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) modeli üzerinde görüşmeler yapıldığını aktaran Dinçer, "Bu öneride fon tıpkı işsizlik fonunda olduğu gibi işinizden ayrılmışsanız size belirli tazminatı ödemeyi devlet garantisine getiriyor. Fondan tam olarak hakkını alacak. Daha iyi alacak. Bu fon birikmiş kaynakları değerlendirecek. Mevcut haklar aynen korunacak. Yeni süreçle ilgili yeni katılanlarla ilgili düzenleme yapılacak." diye konuştu. Dinçer, Türk-İş ve DİSK'in genel grev tavrının hatırlatılması üzerine taraflar arasında uzlaşmayı kesin arayacağına vurgu yaptı.

        Bakan Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu toplantı salonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kıdem tazminatı konusunda değişikliğin sorulması üzerine Dinçer, üçlü danışma kurulu toplantısında konunun gündeme geldiğini gündemi kendisinin oluşturmadığını aktardı. Kurul'da kıdem tazminatı konusunda mevzuları konuştuklarını söyleyen Dinçer, "Ben istiyorum ki hep birlikte güle oynaya mutabakat sağlansın." diye konuştu. Konunun TİSK'in talebiyle gündeme geldiğini dile getiren Dinçer, temel önerinin mevcut işsizlik sigortası fonunun oluşturulmasından sonra tazminatla ilgili iyileştirmeye gidilmesi ve işverenlerin yükünün azaltılması yönünde olduğuna dikkat çekti. Fon oluşturulması yönündeki talebe Hak-İş'in sıcak baktığını ifade eden Bakan, DİSK ve Türk-İş'in bunu konuşmak istemediğini vurguladı. Bakan olarak kıdem tazminatı fonu konusunu konuşmaya devam etme tavrında olduğunu aktaran Dinçer, "Konuşmazsak duvarlar örersek meseleyi tartışmazsak sorunu çözemeyiz. Çözümüyle ilgili modelin tartışılması sürüyor." dedi.

        Kesin model ortaya çıkmadığı için üzerinden örneklendirme yapmaktan kaçındığını söyleyen Dinçer, "TİSK'in önerisinde bu kalkmıyor. Fon tıpkı işsizlik fonunda olduğu gibi işinizden ayrılmışsanız size belirli tazminatı ödemeyi devlet garantisine getiriyor. Fondan tam olarak hakkını alacak. Daha iyi alacak. Bu fon birikmiş kaynakları değerlendirecek. O sizin hakkınız. Mevcut haklar aynen korunacak. Yeni süreçle ilgili yeni katılanlarla ilgili düzenleme yapılacak. Devlet teminatı olacak. Uzlaşmayı kesin arayacağım." değerlendirmesini yaptı. Dinçer, bu konuda moderatör gibi davrandığı bilgisini verdi.

        Bakan Dinçer, işsizlik sigortası fonundan yararlanma şartlarının hafifletilip hafifletilmeyeceğine ilişkin soruya ise "Fon'da oyunun şartları açıkça bellidir. Her seferinde üzerinde oynamamız gerekir. Hak sahipliği olmanın ölçüsünü kaçırmamız lazım. Popülist yaklaşımlarla hak sahibi olmanın ölçüsünü kaçırırsak 2 yıl sonra bizi suçlarsınız." cevabını verdi.

        SİGORTALI SAYISI 450 BİN KİŞİ AZALDI

        Kriz ortamında prim gelirlerinde düşüş yaşandığını aktaran Dinçer'in verdiği bilgiye göre 2008 Eylül ayında 9 milyon 163 bin sigortalı varken, 2008 Aralık ayında 8 milyon 802 bine düştü. Mart 2009'da ise sigortalı sayısı 8 milyon 352 bine geriledi. Dinçer, "Krizi en yoğun yaşadığımız dönem 450 bin kişilik azalmaya baktığımızda yanlış projeksiyon yaparız. 2 ay daha gözleyip daha sağlıklı tahmin yaparız." dedi.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa