Hedefonline iflas etti!
15 milyon TL buhar oldu! Peki şimdi ne yapmalı?
Eren Sakarya / HABERTURK.COM
Finans piyasaları bugün gelen bir haberle sarsıldı. 2000 yılından bu yana forex piyasalarında lisanssız olarak kaldıraçlı alım satım işlemleri yapan Hedefonline iflas etti. İzmir'de kurulan daha sonra merkezini Kıbrıs'a taşıyan Hedefonline'a parasını yatıranların yaklaşık 15 milyon TL'si buharlaştı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetimine girmeyip faliyetlerine merdiven altı şeklinde devam etmesi sebebiyle SPK'nın Hedefonline hakkında daha önce 2 kez suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.
5 BİN ALACAKLI İDDİASI
İnternet sitesi geçtiğimiz günlerde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından durdururlan Hedefonline hakkında son zamanlarda müşteriler tarafından yapılan şikayetlerin arttığı ortaya çıktı. Şirketin önce müşterilerinin işlem yaptığı panellerin sonra da Kıbrıs'taki ofisinin kapatıldığı öğrenildi. Şirkette parasının battığı iddia edilen müşteri sayısı ise 5 bin. Müşterilerden bir kısmının Sistemli Hesap Yönetimi (SYH) adı altında yönetilen hesap çeşidi için parasını teslim ettiği geri kalan müşterilerin ise kendi paralarını kendilerinin yönettiği öne sürüldü. Hedefonline’ın SHY müşterilerine en son 2013 Aralık ayı için yüzde 4.25 oranında brüt kar payını ilişkin hesap ekstresi gönderdiği ve SHY hesapları için 40 ay boyunca kâr açıkladığı belirtildi.
ALACAKLILARIN İZLEMESİ GEREKEN YOL
Sermaye Piyasası Kurulu'ndan konuyla ilgili açıklama yapan bir yetkili, şirketin SPK lisansı olmaması nedeniyle şirkete cezai yaptırım uygulamalarının imkansız olduğunu belirtti. Daha önce suç duyurusu bulundukları Hedefonline hakkında yasal girişimleri olduğunu belirten yetkili, SPK'nın bu konuda Hedefonline müşterilerine firmanın denetim dışıdna olması sebebiyle yardımıcı olmasının zor gözüktüğünü, müşterilerin mahkemelere suç duyurusunda bulunması gerektiğini ifade etti. SPK yetkilisi, parasını değerlendirmek isteyenlerin sorun yaşamaması adına paralarını SPK'nın lisans verdiği aracı kurumlarda değerlendirmesi gerektiğini tavsiye etti. Hukukçular ise konuyla alakalı olarak alacaklıların önce şirket hakkında mahkemeye iflas başvurusunda bulunmaları gerektiğini ve bu süreç sonucunda şirkete SPK kanununa muhalefet gibi suçlardan savcı tarafından ceza davası açılacağını belirtti.
YATIRIMCILAR PARASINI DEĞERLENDİRİKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kurumları Birliği Başkanı Atilla Köksal, konuyla ilgili olarak parasını değerlendirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususları sıraladı. Atilla Köksal'ın Twitter üzerinden yaptığı o tavsiyeler:
*Büyük riskler alarak kısa vadede yüksek kazanç elde etme peşinde olmayın. Çok seyrek tesadüfler dışında bu kesinlikle mümkün değildir.
*Aşırı yüksek kaldıraç kullanmayın, böyle davranmanız durumunda paranınızın tümünü kısa zamanda kaybetme ihtimali çok yüksektir.
*Tanımadığınız enstrümanlar üzerinde işlem yapmayın, piyasayı yenebileceğinizi asla düşünmeyin.
*Sadece ve sadece Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisanslanmış olan ve denetlenen şirketler üzerinden işlem yapın.
*İkili opsiyon gibi aşırı yüksek riskler taşıyan ürünleri sunan merdivenaltı şirketlere kesinlikle itibar etmeyin.
*Kısa zamanda yüksek kazanç vaad eden kişi ve kurumlara ve bunların yaptıkları
reklamlara itibar etmeyin.
*İşlem yaptığınız aracı kurumun veya yatırım danışmanınızın sizi yanlış yönlendirdiğini,
suistimal ettiğini düşünüyorsanız bunu Aracı Kuruluşlar Birliği ile paylaşın.
İŞTE SERMAYE PİYASASI KURULU'NUN LİSAN VERDİĞİ O ARACI KURUMLAR
Kaldıraçlı alım satım işlemleri yetki belgeli kurum ismi, belge tarihi ve belge no:
Bu tablo SPK'nın internet sitesinden alınmıştır.