Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2. dalgada da yabancı almış, 17 Aralık operasyonu - İş-Yaşam Haberleri

        RAHİM AK / GAZETE HABERTÜRK

        Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları kapsamında başlatılan 17 Aralık operasyonunun ardından doların % 8 yükseldiği dönemde Türklerin bankalardaki döviz varlıkları sadece 914 milyon dolar arttı. Bu, doların yükselişinde yerlilerin bir katkısının olmadığını ortaya koyuyor

        17 Aralık’ta başlayan, İranlı işadamı Reza Zarrab, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından doların zıplamasında Türk vatandaşlar ve şirketlerin bir etkisinin olmadığı anlaşıldı.

        İlk dalga olarak bilinen operasyonda Türkler etkili olmazken ikinci dalga operasyonlarda da ne vatandaşların ne de şirketlerin önemli bir etkisi görülmedi. Doların hareketine her iki dalgada da yabancıların neden olduğunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun rakamları gösterdi. Operasyon başlamadan 16 Aralık’ta Türk vatandaşlarının bankalarda 92.7 milyar doları bulunuyordu. Bu rakam ilk dalga operasyonların gerçekleştiği 17-24 Aralık arasında 349 milyon dolar azalarak 92.3 milyar dolara indi.

        İkinci dalga olarak bilinen üç bakanın istifasının yanı sıra 6 işadamı ile 2 şirketin mal varlıklarına el konulması, ertesi gün de savcı Muammer Akkaş’ın soruşturmanın engellediğine dair bildiri dağıtmasıyla yeniden ateşlenen piyasada ise 411 milyon dolarlık alım yaptılar. Sonuçta her iki operasyonun ardından Türk vatandaşlarının dolar mevduatı sadece 62 milyon dolar artmış oldu. Şirketler ise biraz daha ürkek davransa da piyasaların yandığı her iki dalga operasyonun ardından sadece 852 milyon dolarlık alım yapmış oldular. Toplam 257 milyar dolar döviz borçları bulunan şirketler bazı günler satış yaparak piyasayı yatıştırdı.

        BONODA 100’LER KULÜBÜNE GİRDİK

        17 Aralık’ın ardından yabancıların bono portföyü 107.3 milyarda kalırken Türkler 1.5 milyar liralık bono aldı. Türklerin bono portföyü ilk kez 100 milyar lirayı aştı.

        ŞİRKETLER SADECE 1 GÜN PANİK YAPTI

        Şirketlerin tek panik alımı ilk dalga operasyonun üçüncü gününde yaptıkları 1.8 milyar dolar oldu. İlk dalganın ardından şirketler Merkez Bankası’nın 20 Aralık’ta 400 milyon dolar alım yapması şubata kadar 6 milyar dolar satacağını açıklamasının ardından daha önce panik yapıp aldıkları 2.6 milyar doları geri sattı. Üstelik eski Çevre Bakanı Bayraktar’ın istifa ettiği günden bir gün önce, 1.1 milyar dolarlık döviz satarak doların 2.09’dan 2.07’ye inmesinde de etkili oldular. Ertesi gün savcı Muammer Akkaş’ın soruşturmanın engellendiğine dair açıklamasıyla 900 milyon dolarlık alım yaptı. 17 Aralık’tan 27 Aralık’a kadar döviz mevduatları sadece 852 milyon dolar arttı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa