Tüketiciler bedava aldatmacısına tepki gösterdi
TÜSODER Genel Başkanı Yıldız: Birçok firma, bedava dondurma, içecek ya da başka gıda ürünleri dağıttığını belirtip kampanyalarla satışını artırıyor. Ancak üzerinde bedava yazan ne çubuğa dondurma ne de kapağa içecek veren var
üketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, genellikle yaz aylarında bazı firmaların satışlarını artırma adına düzenledikleri farklı kampanyalarla tüketicileri mağdur ettiğini savunarak, "Birçok firma, bedava dondurma, içecek ya da başka gıda ürünleri dağıttığını belirtip kampanyalarla satışını artıyor. Ancak üzerinde bedava yazan ne çubuğa dondurma ne de kapağa içecek veren var. Çocukların duygularıyla oynuyorlar." dedi.
Yıldız, yaptığı açıklamada, tüketicilerin gıda firmalarının "bedava aldatmacası"na kanmamalarını istedi.
Yaz aylarında bazı firmaların çok satılan dondurma, içecek gibi ürünlerde kampanyalar düzenlediklerini ifade eden Yıldız, bu kampanyalarda öne çıkan en önemli unsurun "bedava" sloganıyla, ücretsiz gıda ürünü hediyesi olduğunu söyledi.
Firmaların bu kampanyaları televizyon, gazete ve internet reklamlarında tüketicilere duyurduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Birçok firma, bedava dondurma, içecek ya da başka gıda ürünleri dağıttığını belirtip kampanyalarla satışını artırıyor. Ancak üzerinde bedava yazan ne çubuğa dondurma ne de kapağa içecek veren var. Çocukların duygularıyla oynuyorlar. Reklamlarda kampanyalardan nerelerde faydalanacağı belirtilmiyor. Tüketici bedava kazandığı zaman bu hakkını hiç bir yerden alamıyor. Market zincirleri ve büyük marketler bu kampanyalara katılmadıklarını belirterek tüketicilerin isteklerini geri çeviriyorlar. Ürünü market zincirinden alıyorsunuz, bedavasını kazanıp, gidip, talep ettiğinizde geri çeviriyorlar. Her gıda ürünü satanları suçlamıyoruz bedavaları verenler de var ancak sayıları çok az."
Büyükşehirlerde birçok mahalle ve sokakta bakkalların kalmadığını, olan bakkalların da çocuklara veya tüketicilere hediye ürünlerden vermediğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Ürünlerin satış rakamları düşük olduğu için de tüketiciler, hakkını arama yoluna başvurmayı düşünmüyor. 50 kuruşluk, 2 liralık bir ürün için hakkını aramak istese ve Tüketici Hakem Heyetine başvursa kazandığı hediyenin ederinden daha fazla masraf edecek. O yüzden vazgeçiyor. En önemlisi de bedava çıktığına sevinen çocukların duygularıyla oynuyorlar. Bugüne kadar derneğe farklı yollardan 2 binin üzerinde şikayet başvurusu geldi. Biz de onları tüketici hakem heyetlerine yönlendiriyoruz ancak 50 kuruş için kimse uğraşmıyor."
200 BİN LİRAYA KADAR CEZASI VAR
Yanıltıcı reklamların diğer firmalar arasında da haksız rekabete yol açtığını dile getiren Yıldız, "Tüketiciler, kazandıkları bedavaları alamıyorlarsa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kuruluna ve BİMER'e şikayet etsinler. Firmalar yanıltıcı reklamdan dolayı büyük cezalar alabilirler." diye konuştu.
Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de yaz aylarında dondurma, içecek ve cips üreten bazı firmaların "bedava" altında kampanya düzenlediklerini, bu reklamların hedef kitlesini ağırlıklı olarak çocuk tüketicilerin oluşturduğunu söyledi.
Bu konuyla ilgili yapılan reklamların aldatıcı boyutta olduğunu öne süren İmrek, "Biriktirdikleri bedava yazılı dondurma çubuklarını ve içecek kapaklarını, bu ürünleri satan birçok noktadaki büyük marketlere, bakkallara veya büfelere götüren çocuklar ve tüketiciler akıl almaz bahanelerle geri çevrilmektedir. 'Üye iş yeri değiliz, bize bu ürünlerin bedavası gelmedi, elimizde kalmadı' gibi bahaneler sunuluyor. Burada açıkça suç işlenmektedir." şeklinde konuştu.
Bazı bakkalların ve gıda ürünü satan yerlerin "bedava" ürünleri karşıladığını aktaran İmrek, şunları kaydetti:
"Üye iş yerleri verebiliyor ancak çok az. Firmalar, bu ürünlerin nereden değiştirileceğine yönelik bilgileri de tüketicilere ulaştırmalıdır. Kurumsal internet sitelerinde bir liste yayınlasınlar. Aksi halde bu tanıtımlar ve uygulamalar Tüketici Kanunu'na aykırıdır. Tüketiciler, bu ürünleri satın aldıklarında fişini, ürünün ambalajını ve bedava yazılı kapak ile çubukları mutlaka saklamalıdır. Ellerindeki bu delillerle ikamet ettikleri yerlerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurarak haklarını arayabilirler. Aynı zamanda tüketiciler Tüketici Kanununa göre aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici reklam yapan bu firmaları Reklam Kuruluna şikayet edebilirler. Şikayet sonunda reklamları tedbiren durdurma ve o firmalara 200 bin liraya kadar para cezası verilebilir."
AA