TİM'den plaket törenine ilişkin açıklama
TİM Genel Sekreterliği'nden plaket törenine ilişkin açıklama geldi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreterliği, TİM'in 22. Olağan Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen plaket törenine ilişkin, "Plaketler kişilere değil firmalara verilmektedir. Bu konuda TİM'in plaket alacak firma temsilcilerine dair herhangi bir tasarrufu söz konusu değildir" açıklamasını yaptı. TİM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, 21 Haziran'daki 22. Olağan Genel Kurul'da gerçekleştirilen plaket töreninde ödül alan firmaların ihracatçı birliklerinin tek kriter olarak dikkate aldığı resmi ihracat kayıt rakamlarına göre otomatik sıralamayla oluştuğu ve TİM'in bu sıralamaya herhangi bir müdahalesi bulunmadığı ifade edildi.
Firmalara verilen plaketlerin bir sıralamayı tespit etmek ve kamuoyu ile paylaşmak için takdim edildiği belirtilen açıklamada, "Meclisimiz, listeye giren firmalara rutin olarak en üst düzeyde resmi davet göndermektedir. Plaketler kişilere değil firmalara verilmektedir. Bu konuda TİM'in plaket alacak firma temsilcilerine dair herhangi bir tasarrufu söz konusu değildir" denildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Meclisimiz 13 yıldan beri bu kayıtlara göre ilk 1.000 ihracatçı çalışması yapmakta ve bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşmaktadır. Son 5 yıldır TİM olağan genel kurullarında gerçekleştirilen ihracat plaket törenine devlet protokolü de davet edilmektedir. Bu törende 26 sektörün en çok ihracat yapan ilk üç firmasına plaket verilmektedir. Bu yılki etkinlik de bu çerçevede gerçekleştirilmiştir. Bu yıl da başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hükümet üyelerimiz ve siyasi parti genel başkanlarımız da genel kurula davet edilmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve 6 bakanımız davete icabet ederek katılım göstermişlerdir. Toplam 78 firmamıza plaketleri Bakanlarımız tarafından protokol sırası gözetilerek verilmiştir.
İlgili faaliyetimizin bu şekilde politik malzeme olarak kullanılması tarafımıza yapılmış bir haksızlık ve üzüntü kaynağıdır. Meclisimizin tek amacı Türkiye ihracatının ve milli gelirinin artması ve üretim, istihdam ve toplumsal refahın gelişmesidir. Bu çerçevede inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma ile yüksek katma-değerli ihracat artışı kavramlarıyla özdeşleşen Meclisimizin, kamuoyunda bu tartışmayla anılmasından tüm ihracatçı ailesi rahatsızlık duymaktadır."