4 TL için peynirde oyun!
Bazı üreticiler maliyeti düşürmek için kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor
Ebru ERDOĞAN/HABERTÜRK
Türklerin en çok tükettiği ürünlerin başında gelen peynire de hile karıştı. Son dönemlerde peynirde maliyeti düşürmek isteyen bazı şirketler Arap Sabunu yapımında kullanılan iç yağı peynire katmaya başladı. Peynirin maliyetini kilo başına 3-4 lira indiren ancak kalp ve damar hastalıklarına yol açan ve obeziteye neden olan iç yağın peynire karışması ile birlikte kilosu da 50 kuruştan 2.5 liraya kadar yükseldi. Peynirdeki hileyi gören ve ortaya çıkmarmak isteyen Muratbey'in Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol'in başına gelenler ise oldukça ilginç.
ÜRETİCİLER DE ANLAMADI
Peynirde kullanılan iç yağının üstelik 'hidrojenize' edildiğini vurgulayan Erol, margarinlerin de yapımında kullanılan bu yolla oluşan yağın, iç yağından da tehlikeli hale geldiğini ifade ediyor. Bazı üreticilerin hidrojenize iç yağı kullandığını öğrendikten sonra bir deney yaptığını dile getiren Erol, “Bu yağı kullanarak 10 kilo peynir ürettim. Tadında hiçbir değişiklik yok; formu da çok iyi oldu. 1 hafta dışarıda durdu, ne yağ saldı ne de su. Bazı üretici arkadaşlara gösterdim, farkı anlamadılar. Analiz edilmesi için özel bir laboratuara götürdüm, içinde iç yağı olduğunu bulamadılar. TÜBİTAK'a gönderdim, aynı cevabı aldım” dedi.
PEYNİR BİR YERDE YAĞI BAŞKA YERDE!
Bu süreçten yılmayan Erol, son olarak elde ettiği ürünü Hacettepe Üniversitesi'ne göndermiş. Halen incelemenin devam ettiğini anlatan Necmi Erol, “Gen yapısının, sütün içindeki yağla aynı olduğunu söylediler. Sanırım o yüzden bulmaları zor oluyor” derken iç yağı kullanan şirketlerin sütün yağını alarak bunu başka ürünlerin üretiminde kullandıklarının da altını çizdi.
PEYNİRİN FİYATI YÜZDE 10 ARTTI
Peynir üretiminde maliyetin yüzde 70'inin süt, yüzde 30'unun ise enerji, lojistik gibi diğer girdiler olduğunu kaydeden Erol, “Süt yüzde 12.5, elektrik yüzde 10, doğalgaz yüzde 11, lojistik yüzde 7 zamlandı. Dolayısıyla maliyetler ortalama yüzde 11 yükseldi. Sektör bunu ürünlere yüzde 10 olarak yansıttı” diye konuştu. Tüketiciler arasında peynir yumuşak olduğunda yağlı, sert olduğunda ise yağsız olduğuna dair yanlış bir kanı olduğuna da değinen Erol, peynirin sertliğinin içindeki kuru madde oranına bağlı olduğunu söyledi. Erol, kuru madde oranı yüksek olan ürünlerin daha sert yapılı ve daha faydalı olduğunu da sözlerine ekledi.