Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Putin'den ABD'ye gönderme

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya yönelik olası dış tehditler konusunda, ülkesinin politik ve teknolojik her türlü hamleye karşılık verebilecek tüm gereksinimlere sahip olduğunu söyledi.

        Putin, Kremlin Sarayı'nda, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi, alt kanadı Duma ve hükümet yetkililerine hitaben yaptığı konuşmada, 2013 yılını değerlendirdi. Georgiyevskiy Salonu'nda, 616'sı parlamenter bin 100 kişinin dinlediği konuşma 1 saatten fazla sürdü.

        Rus lider Putin, dış politikaya değindiği konuşmasında, Rusya ile her zaman gurur duyduklarını ancak "süper güç" tanımlamasına talip olmadıklarını söyledi. Rus lider, "Biz hiç kimseye nasıl yaşayacağını öğretmiyoruz. İran ve Suriye'de yaşanan örnekler her türlü sorunun güç kullanmadan çözülebileceğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

        Putin, Rusya'ya karşı olası dış tehditler konusunda, ülkesinin politik ve teknolojik her türlü hamleye karşılık verebilecek tüm gereksinimlere sahip olduğunu söyledi.

        Ukrayna'da yaşanan olaylara da değinen Putin, Kiev yönetiminin istemesi durumunda, ülkesinin Ukrayna'nın entegrasyon projelerinde ortak hareket etmeye hazır olduğunu dile getirdi. Putin, "Rusya, Kiev'den istek gelmesi durumunda, Ukrayna'nın Gümrük Birliği'ne girmesi adına gerekli anlaşmaları imzalaması için gerekeni yapmaya hazır" dedi.

        Gelecek on sene savunma sanayinin gelişmeye devam edeceğini ifade eden Putin, savunma gereksimlerinin karşılanması için 23 trilyon ruble bütçe ayrıldığını ifade etti. Rus lider ayrıca, bu alanda çalışanların yüksek maaş ve imkanlara sahip olacağını belirtti.

        RUSYA'NIN YABANCI İŞÇİ İHTİYACI

        Rusya'da ihtiyaç duyulan yabancı iş gücü konusuna değinen Putin, ülkeye yabancı iş gücünün gelmesi gerektiğini belirtirken, kuralları çiğneyenlerin Rusya'ya girişinin yasaklanması istedi. Putin, "Devlet ülkeye gelen yabancının hangi amaçla ve ne kadar süreliğine geldiğini bilmeli. Devlet bu süreyi bilmeli ve kurallara uymayanlara giriş yasağı konmalı" diye konuştu.

        Anayasa ile ilgili sürecin de tamamlanmadığını dile getiren Putin, anayasanın zamana ve ihtiyaçlara ayak uydurması gerektiğini kaydetti.

        Putin ayrıca, Rusya'da 1991'den bu yana ilk kez doğal nüfus artışı gerçekleştirdiğini belirtti. Rus lider, "Bu yılın Ocak-Ekim aylarında Rusya'da ilk defa doğal nüfus artışı görüldü. Biz bu sonuca 1991 yılından bu yana ilk defa ulaştık. Bu çok iyi bir gösterge" dedi.

        Konuşmasında, iki ya da üç çocuklu kadınların kariyer planlamaları konusunda uygun ortam hazırlanması için çalışma yapılmasını talep eden Putin, Rusya'da 3 çocuklu ailelerin artık model olması gerektiğinin altını çizdi.

        Rusya'nın çok yönlü yapısına işaret eden Putin, bunun korunması gerektiğini ifade etti. Rus lider, "Etnik gerilimleri herhangi bir milletin temsilcileri provake etmiyor. Bunu, herhangi bir kültürü bozan, kendi ve başkasının geleneklerine saygı göstermeyenler yapıyor" dedi.

        Putin, Rusya'daki politik rekabetin gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, önemli sorunların çözümünde toplumun tüm politik ve sosyal görüşünün temsil edilmesi gerektiği üzerinde durdu.

        Rusya'da yerel devlet yönetiminin güçlü ve işlevsel olması gerektiğini ifade eden Putin, "Merkezi yönetim sisteminin genel prensiplerini kesinleştirerek, bölgelerdeki yönetim sisteminin geliştirilmesi lazım. Güçlü yerel yönetimler, devlet kadrosunun geliştirilmesi için önemli" dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa