Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sarkozy'e soğuk duş-fransa-1915 olayları-ermeni soykırımını suç sayan yasa tasarısı | Dış Haberler

        GAZETE HABERTÜRK

        Sarkozy’nin bir grup parlamenterle yaptığı görüşme sırasında, senatörler ve milletvekillerinin iptal başvurusunda bulunmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği belirtildi. Sarkozy’nin parlamenterlere, “Bu girişim bana hizmet etmedi” şeklinde bir ifade kullandığı kaydedildi. Sarkozy, yasa iptal edildiği takdirde Yahudi soykırımın inkârının da iptal edilebileceğini iddia etti.

        'BOYER'E MENDİL ALIRIZ'

        Fransa’da “Ermeni soykırımı” iddialarının reddini suç sayan yasayı iptal istemiyle Anayasa Konseyi’ne götüren senatörlerden Nathalie Goulet, sonuç alacaklarından umutlu olduğunu söyledi. Goulet, tasarı sahibi UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer’in, teklifinin senato tarafından onaylandığında sevinç gözyaşları döktüğünün hatırlatılması üzerine, Boyer’in bu kez üzüntüden ağlayacağını ima etti ve “Biz, onun için mendil alırız” dedi.

        Fransa’da, “Ermeni soykırımı” iddialarının inkârını suç sayan yasanın iptali için meclisten 65, senatodan 77 üye Anayasa Konseyi’ne resmen başvuru yaptı. İtiraz başvurusu için gerekli olan imza sayısı hem parlamento hem de senato için 60’tı. Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı. Diefenbacher, aynı zamanda Türk-Fransız Parlamenter Dostluk Grubu Başkanlığı yapıyor. Gerekli imza sayısına ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası’nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istedi.

        SARKOZY’YE RAĞMEN

        Mecliste imza toplayanların 52’si yasayı imzalamaya hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin merkez sağdaki partisi UMP’den, 11’i Sosyalist Parti’den, 2’siyse bağımsız. Senatonun başvurusunda yer alan 77 imza sahibinden 18’inin de yine Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP’den olduğu belirtildi. Senatonun başvurusuna Sosyalist Parti’den de 22 senatör destek verdi. Senotadaki başvuruya Avrupa Demokratik ve Sosyal Birlik Grubu’ndan 15, diğer partilerden de 22 senatör imza attı. Gerekli imza sayısına ulaşılmasının ardından dün yasanın iptali talebiyle Anayasa Konseyi’ne iki ayrı başvuru yapıldı.

        ‘HUKUK MESELESİ’

        İptal başvurusunun ardından senatoda 23 Ocak’ta gerçekleşen oylamada 86’ya karşı 126 “Evet” oyuyla onaylanan yasanın hayata geçme süreci dondurulmuş oldu. Senatör Jacques Mezard öncülüğünde Anayasa Konseyi’ne yapılan iptal başvurusunda, tartışmanın ne sağ parti ne sol parti tartışması olduğunun, “hukuk meselesi olduğunun altı çizildi. Mecliste imza toplamak için seferber olan milletvekilleri Jacques Myard, Michel Diefenbacher ve François Cornut Gentille tarafından ortak yapılan açıklamada, “Bu başvuru, Fransa’daki ve dünyadaki Ermenilerin acılarını ihmal etmek ve görmemezlik anlamına gelmiyor. Bizim amacımız, anayasa, ifade ve düşünce özgürlüğüne uygun hareket etmektir” denildi. İptali istenen yasada, soykırımı reddedenlerin 1 yıl hapis cezasına, 45 bin Euro da para cezasına çarptırılması talep ediliyordu.

        'SENATÖR MEZARD KAPI KAPI DOLAŞTI'

        HABERTÜRK’te canlı yayınlanan Ece Üner’in sunduğu “Akşam Raporu” programına bağlanan Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, yasanın iptali için verilen hukuk mücadelesini şöyle anlattı: “23 Ocak akşamı teklif kabul edildi. Kâğıt üzerinde teklifin yasalaşmasını engellemek için ilk ve tek yol vardı. Ya 60 milletvekili ya da 60 senatörü böyle bir girişimde bulunmayı ikna etmekti. Senatoda aklımızda bu işe öncülük edecek değerli bir senatör vardı. Fakat o buna yanaşmayınca kendisini her zaman saygıyla, sevgiyle, muhabbetle anacağımız Senatör Jacques Mezard, bu işe talip oldu ve onun kapı kapı dolaşmak suretiyle yaptığı gayretlerle, bir anlamda cesaretiyle bu noktaya geldik.” ‘30 GÜNLÜK SÜREYİ BEKLEYECEĞİZ’ Burcuoğlu “İyimser bir bekleyiş içindeyiz, 30 günlük sürenin sonunu bekleyeceğiz. Anayasa Konseyi başvuruları aldığını, kayda geçirdiğini açıkladı ve bir başvuru numarası verdi. Önümüzdeki hafta da bir raportörün tayin edilmesi bekleniyor” dedi.

        ‘SENATÖRLER TEHDİT EDİLDİ’

        Fransa’daki radikal Ermeni diasporasına üye bazı kişilerin senatörleri etki altına almak için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, bazı senatörlerin kendilerini tehdit eden Ermeniler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa