Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu'da soğuk savaş | Dış Haberler

        İran'ın ardı ardına gerçekleştirdiği tatbikatlar ve Suriye'de yaşanan iç çatışmalar Ortadoğu'da suların iyice ısınmasına neden oldu.

        İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidi İngiltere ordusunu harekete geçirdi. İngiliz donanmasının gözbebeği olan savaş gemilerinden HMS Daring gelecek hafta Hürmüz Boğazı’na gönderilecek. İngiliz Donanması’ndan yetkililer, Daily Telegraph Gazetesi’ne yaptıkları açıklamada gerek duyulması halinde 1 milyar dolarlık HMS Daring destroyerinin yanı sıra bazı savaş gemilerinin daha bölgeye gönderileceğini belirtti.

        HMS Daring destroyeri füze ve uçaklarla yapılabilecek her türlü hava saldırısını radarı sayesinde tespit edip, karşılık verebiliyor. İngiliz donanmasının envanterindeki en yeni savaş gemisi olan HMS Daring’in 180 mürettebatı bulunuyor. Hürmüz Boğazı’ndaki görev için savaş gemisinde 60 komando da görevli olacak.

        Geminin yapısı Chinook tipi helikopterlerin rahatlıkla iniş kalkış yapabilecekleri şekilde dizayn edilmiş.

        MİSİLLEME

        İngiltere’nin HMS Daring’i Körfez’e gönderme kararı İran tehditlerine misilleme olarak yorumlandı. İngiliz Savunma Bakanı Philip Hammond geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidine “Bu başarısız yasadışı bir girişim olur” demişti. İran ile Batı arasında gerilime neden olan Hürmüz ve Basra boğazları petrol taşımacılığında stratejik öneme sahip. 1 2 İngiltere, İran’ın kapatmakla tehdit ettiği ve tatbikat yapmaya hazırlandığı Hürmüz Boğazı’na 1 milyar dolarlık en gözde savaş gemisini gönderiyor.

        İRAN'DAN YENİ TATBİKAT

        BU arada İran dün ülkenin doğusunda da kara tatbikatı başlattı. Tatbikata ilişkin açıklama yapan Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, hazırlıktan sonra asıl tatbikatın pazartesi yapılacağını söyledi.

        RUS GEMİLERİ SURİYE’DE

        Batı ile İran arasında bu gelişmeler yaşanırken bölgenin bir başka çatışmalı alanı olan Suriye'de de hareketlilik yaşanıyor. Rusya Şam yönetimine destek için Suriye'ye savaş gemisi gönderdi. Savaş gemilerinin dün Suriye’ye ulaştığı iddia edildi.

        Akdeniz’deki Rus gemilerinin bir bölümünün, Rusya’nın yurtdışındaki birkaç tesisinden birinin bulunduğu Tartus Limanı’nda birkaç gün kalacağı kaydedildi. Reuters ajansı, Rus gemilerinin ziyaretinin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine destek ve güç gösterisi olarak algılanabileceği yorumunu yaptı. Rusya, Suriye’de yaklaşık 10 aydır süren yönetim karşıtı gösterilerde Esad’a destek vermişti. Rus savaş gemileri iç savaşa sürüklenen Suriye’deki Esad rejimine destek için dün Tartus Limanı’na demir attı

        HT Gazete

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa