KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı harita iddialarını yalanladı
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basına sızdırılan haritaların gerçeği yansıtmadığını belirtti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde Cenevre görüşmeleri sonrası basına sızdırılan haritaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bizim ortaya sunduğumuz harita Rahmetli Rauf Denktaş’ın imzaladığı 'yüzde 29 artı'dır. Bunu Meclisimizdeki tüm partiler de onayladılar. Biz, haritamızı bu çerçevede sunduk. Rumların önerdiği harita kabul edilebilir bir harita değil. O haritayı kabul edecek olan bir tek Kıbrıslı Türk yoktur." dedi.
TRT Haber’de “Anadolu Soruyor” programına konuk olan Akıncı, Cenevre zirvesi ve Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
Kıbrıs müzakerelerinin gelinen aşamada cumhurbaşkanlığı muavinliğinden dönüşümlü cumhurbaşkanlığı aşamasına gelindiğine işaret eden Akıncı, “Bu aşama olası bir çözümde bir Kıbrıslı Türk'ün de cumhurbaşkanı olabilmesine imkan tanıyacak.” diye konuştu.
Dönüşümlü başkanlık sisteminde bir dönem Kıbrıs Türk tarafının, iki dönem de Kıbrıs Rum tarafının rol üstleneceğini belirten Akıncı, dönüşümlü başkanlık konusundaki anlaşmanın ancak 2 döneme bir dönem olarak kabul edilebileceğini söyledi.
Kıbrıs’ta 1960 yılında Bakanlar Kurulunun 7’ye 3, 2004 yılındaki Annan Planı’nda 4’e 2 olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, şu an ise o planlardan daha ileri noktalara gidilerek olası bir çözümde 7’ye 4 olacağını vurguladı.
TÜRKİYE İLE YAKIN DİYALOG YÜRÜTÜYORUZ
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakerelerini Türkiye ile en başından beri yakın diyalog ve istişare içerisinde yürüttüklerini belirterek, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da ifade ettiği gibi ‘Cenevre’deki çalışmalarda Türkiye ile KKTC bire bir örtüştü’. Dolayısıyla Türkiye ile işbirliği içerisinde olduğumuzu ben de her fırsatta dile getiriyorum. İşin gerçeği de budur. Türkiye tarihsel ve kültürel bağlarımız olan bir ülke.” ifadelerini kullandı.
İsviçre'nin Cenevre kentindeki Kıbrıs müzakereleri sonrası basına sızdırılan haritaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akıncı, “Bizim ortaya sunduğumuz harita Rahmetli Rauf Denktaş’ın imzaladığı 'yüzde 29 artı'dır. Bunu Meclisimizdeki tüm partiler de onayladılar. Biz haritamızı bu çerçevede sunduk. Rumların önerdiği harita kabul edilebilir bir harita değil. O haritayı kabul edecek olan bir tek Kıbrıslı Türk yoktur." dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta varılacak bir anlaşmanın aslında Kıbrıs Türk halkının yıllardır gasbedilmiş olan haklarının geri alınması anlamına geleceğini belirterek, Cenevre konferansında, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan, “0 asker, 0 garanti” mantığından çıkarsa bir çözüm yolu bulunabileceğini söyledi.
Müzakere süreci içerisinde esneklik gösterilirse çıkış bir yolunun bulunabileceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, “AB içinde başka garantiye ihtiyaç yoktur söylemi yeterli değildir. Akıl yolunda çıkış yolları bulmak mümkündür. Bir tarafın kaygısı var ve güvence istiyoruz. Bu halk, referandumda başka türlü bir anlaşmaya onay vermez. Bunun çerçevesi çizilebilir, yolu bulunabilir.” diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ
Mustafa Akıncı, muhtemel bir çözümde Kıbrıs’ta üzerinde uzlaşılacak bir sayıda asker olmasının ve Türkiye’nin garantörlüğünün de şart olduğuna işaret ederek, artık bunun 2017’ye nasıl adapte edilebileceği konuşulması gerektiğini vurguladı.
Akdeniz'de çıkarılacak doğalgaz konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bir çözümle birlikte herkes için ama özellikle de Türkiye için çok avantajlı bir durum olacak. Eğer bir çözüme varabilirsek bölgede gerginlikler yerine işbirliği alanları kurulacak. Rum tarafı 'Bölge bana aittir, ben kazarım' diye diretirse gerginlikler olacaktır. Doğalgaz olayı güneyden Türkiye üzerinden Avrupa'ya bir enerji koridoru anlamı taşıyor. Türkiye ve KKTC için bu çok önemli. Ama bu ancak bir çözümle olacaktır. Bu çözümü Rumların da istemesi gerekir.” şeklinde konuştu.
Akıncı, Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi'nin Türkiye’nin KKTC halkına verdiği çok önemli bir hizmet olduğunu belirterek, “Bu hizmetten bütün ada niye yaralanmasın? Niye paylaşmayalım? Rum iş insanları Türkiye ile işbirliği yapmanın öneminin farkına varmaya başladılar. Bunlar güzel gelişmeler. Bir çözüm sonrasında Türkiyenin limanlarını ve hava sahasını kullanmaya başlayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini sosyal medyadan öğrendiğini söyleyen Akıncı, ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir kriz masası kurduklarını, ilk dakikalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını ve ulaşamadığını, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşebildiğini anlattı.
KKTC olarak halkın seçip iş başına getirdiği yönetimin arkasında olduklarını ifade eden Akıncı, darbe dönemlerinin geçip gittiğini ve bir daha yaşanmasını arzu etmediklerini kaydetti.
Mustafa Akıncı, FETÖ soruşturması kapsamında KKTC'de "askeri cenahtan 11 kişinin gözaltına alındığını" öğrendiğini belirterek, "Bizim hükümetimiz de terör örgütü olarak ilk günden ilan etmişti. Demokrasi dışı eylem kimden gelirse gelsin KKTC'de yeri yoktur. İster FETÖ olsun ister başka bir şey olsun. En ufak bir bilgi varsa takip edililir ve gereken yapılır. Bundan kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın." değerlendirmesinde bulundu.
Akıncı, Türkiye’de yaşanan terör olaylarına değinerek, “Anadolu halkının acısı acımızdır. Tüm bu süreçte şehit düşenleri ve gazileri saygı ile anıyorum." dedi.