Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Başbakan Binali Yıldırım ilk ziyareti için KKTC'ye gitti | Dış Haberler

        Başbakan Binali Yıldırım, ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptı. Yıldırım, havaalanında yaptığı açıklamada, "Bu oylama çok saçma bir oylama. Aslı astarı olmayan 1915'te savaş şartların yaşanabilen sıradan olaylardan biri. Türkiye'ye fatura çıkarmaya çalışanlar iyi niyetli değil" dedi. Başbakan Binali Yıldırım ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın düzenlediği ortak basın toplantısında, Ada'daki müzakere sürecinin bu yıl sonuna kadar sonuca bağlanması kararlılığı mesajı verildi.

        Binali Yıldırım ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapıyor. Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, KKTC'de yapacağı temaslar için, "İlk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye, daha sonra Azerbaycan'a yapıyoru, bu güzel geleneği biz de sürdürüyoruz. Kıbrıs ziyaretimiz esnasında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı ve Başbakan ile resmi göşümelerimiz olacak. İkili ve bölgesel konuları ele alacağız. Kıbrıs ile Türkiye arasında ilişkilerde herhangi bir sorunumuz yok. Bizim Kıbrıs'a bakışımız çok açık ve net. Kıbrıslı kardeşleriimzin refahı ve geleceği için Türkiye'de ne varsa Kıbrıs'ta da o olacak diye hareket ediyoruz" dedi.

        "KKTC'Lİ KARDEŞLERİMİZE YAPILAN YANLIŞ BİZE YAPILMIŞTIR"

        Kıbrıs müzakerelerine değinen Başbakan Yıldırım, "Kıbrıs'ta uzun süredir devam eden bir sorun var. Bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye olarak çözümü her zaman önemsedik. Bu konuda da yapılması gereken her türlü yapıcı adımı attık. Geçmişte verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Çözüm noktasında da istenen mesafe katedilmedi. Şimdi devam eden müzakereler var. İki toplumlu bir devlet. İki toplum eşit olarak temsil ediliyor mu, adil bir paylaşım var mı, hak, hukuk ve güvenlik teminat altında mı? Bu görüşmeleri sonuna kadar destekleyeceğiz, arkasında olacağız. KKTC'de yaşayan kardeşlerimize karşı yapılabilecek en ufak yanlış Türkiye'ye yapılmış demektir" ifadelerini kullandı.

        ALMANYA'DAKİ 1915 OYLAMASI

        HABERTÜRK TV'den Çimen Çetin'in Almanya'da yapılacak sözde Ermeni soykırımını tanıyan yasa tasarısının oylaması yönündeki sorusu üzerine Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi:

        "Bu oylama çok saçma bir oylama. Aslı astarı olmayan 1915'te savaş şartların yaşanabilen sıradan olaylardan biri. Türkiye'ye fatura çıkarmaya çalışanlar iyi niyetli değil. Dünyaya diyoruz ki gizlimiz saklımız yok, araştırılsın. Bunu tarihçiler yapsın. Bunu siyasetin aracı haline getirirsek, bu yanlış olur. Almanya'yla ilişkiler zedelenecektir. Biz zedelenmesin istiyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Merkel'i aradı ve rahatsızlığımızı, endişemizi aktardı. Ben de bu konudaki hassasiyetimizi aktardım. Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk bağlarımızı güçlendiren kaynağımızdır. Alman parlamentosu 3,5 milyon seçmenin sesine kulaklarını tıkamazlar. Böyle bir kararın çıkmasını arzu etmiyoruz. Sağduyu hakim gelir. Rahatsız edici bir karar çıkmaz. Çıkarsa da hiçbir şey olmaz. Bizim için hükümsüz bir iştir. Yine de çıksın istemiyoruz. Almanya ile ilişkilerimiz çok iyi düzeyde. Türkiye şantaj yapan, tehdit yapan, karşı planlar geliştiren bir ülke değil. Türkiye aklında ne varsa onu söyler, iki gündemli bir ülke değil. Yaptığımız anlaşmalara sonuna kadar bağlıyız, yeter ki AB de verdiği sözü tutsun."

        RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

        Başbakan Binali Yıldırım, SAAT 10.35'TE "ANA" uçağı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi.

        KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün tarafından resmi törenle karşılanan Yıldırım, Ercan Havalimanı'nda tören kıtasını selamladı.

        Tuğrul Türkeş, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Yıldız Seferinoğlu ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Fevzi Şanverdieşlik etti.

        KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay bakanlar ve milletvekilleri, Başbakan Yıldırımı karşılayanlar arasındaydı. (DHA)

        YILDIRIM, AKINCI İLE BASIN TOPLANTISI DÜZENLİYOR

        Başbakan Binali Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile basın toplantısı düzenliyor.

        CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYIN

        Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

        "Garantör ülke olarak Türkiye bu güzel adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alan müzekere edilmiş siyasi çözüme önümüzdeki 1 yıl için ulaşılabileceğini beklemektedir. Refah, işbirliğine de katkı sağlayacaktır. Çözüm ardından adanın gerçek potansiyeli de ortaya çıkacaktır.

        Türkiye'nin bugüne kadar KKTC ile ilişkilerinde özellikle bizim benimsediğimiz bir prensip var. Türkiye'de ne varsa KKTC'de de o olacak. Altyapı, üstyapı ve diğer bütün alanlarda Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerinin aynı şekilde KKTC'de var olması için çalışmaları yaptık, yapmaya devam edeceğiz.

        Yarım asırı aşan bu sorun, BM'nin iyi niyet çalışmaları çerçevesinde devam etmekte. Türkiye'nin de tarafların daha fazla oyalanmaması beklentileri vardır. Türkiye her şart altında Kıbrıs Türkünün yanında olacak. Güvenlik ve kalkınma konularında kararlılıkla desteğimiz devam edecek. Adada huzur, istikrarın yerleşmesi, refahın artması yönünde çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türkiye'deki kardeşlerimizin, Kıbrıs Türk halkının hakkının, hukukunun ve selametinin sağlanması yönünde sorumluluklarını devam edeceğini ifade ediyorum.

        SORU-CEVAP

        AKINCI: (Adadaki müzakere süreci) Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerinden KKTC'nin de yararlanması gerektiğinin teminatını verdi Sayın Başbakan. Her zaman, sıklıkla, uzun yıllardan beri, biz Kıbrıs'ta elbette, yarım asırlık sorunu bir yere bağlamak için uğraşacağız. Hedefimiz ve temennimiz yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşma hedefiyle çalışacağız. Kendi evimizin içini düzene sokma uğraşlarını da ihmal etmeyeceğiz. Biz toplumsal ve kurumsal gelişmelerimizi erteleme lüksüne sahip değiliz. Kıbrıs'taki Türk kurumlarının da sağlam, kendi kendini yönetme becerisine sahip bir yapıya sahip olması lazım.

        YILDIRIM: AK Parti iktidarları popülizm yerine kalkınma, büyüme için ne gerektiyse onu yapmıştır. KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkiler menfaat ilişkisi değildir. Bu ilişkiler KKTC'nin geleceğe yolculuğunda ekonomik, siyasi olarak güçlü bir şekilde hazır olması, olası çözümde eşit, adil temsil edildiği federatif yapıya hazırlıklara ilişkin hazır olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da ifade ettiği gibi dayanışma içindeyiz, projelerimiz var. Yeni bir eylem planımız var. Bugüne kadar yapılan eylem planındaki hedefler yerine getirildi. KKTC'de yapılan projelerin birçoğu güney tarafta yapılıyor. Su projesinde her şey yolunda gidiyor, herhangi bir sıkıntı da olmaz.

        YILDIRIM: (Kıbrıs'a elektrik hattı projesi) Bölgemizde yaşanan karışıklar ve savaş nedeniyle göç yollarında hayatını kaybeden, yerinden yurdundan edinmiş milyonlarca insana yüreğini açan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Biz anlamsız bu savaşa dünyanın daha fazla duyarlı olmasını istiyoruz. KKTC ile ülkemiz arasında yakın zamanda imzalanan ekonomik ve mali işbirliği protokolü yürürlüğe girdi. Bu da elektrik meselesi de dahil.

        YILDIRIM: (Başkanlık sistemi takvimi) Türkiye'de uzun süreden beri bütün partilerin vaatleri arasında yeni anayasa var. Yeni anayasanın yönetim sistemini de kapsadığı bir gerçek. Başkanlık dahil olmak üzere diğer seçenekler de gündemimizde. Çalışmalarımız sürdürülüyor, herhangi bir sorun yok. Hazırlıklarımızı tamamlar tamamlamaz, diğer partilerden de destek isteyeceğiz. TBMM'de anayasanın yapılması için gayret göstereceğiz. Nihai kararı verecek olan milletimizdir. Bu olmazsa başka formüllerimiz, hazırlıklarımız var.

        YILDIRIM: (PKK'nın elindeki silahlar) Türkiye'nin terörle mücadelesinde yanımızda olmasını bütün dostlarımızın bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere söylediğimiz bir şey var; PKK terör örgütü. Ancak PYD ve YPG gibi unsurların PKK'nın değişik isimde devamı olduğu konusunu dostlarımız ağırdan alıyorlar. Bu silahların nasıl terör örgütüne geçtiğini açık şekilde gösteriyor. Bizim stratejik dostlarımız terör örgütlerine yardım yapabilir mi? Böyle bir şey düşünmek istemiyoruz. Sürekli ifade ettiğimiz tezin doğrulamasıdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa