BM ve AB'den Türkiye'ye: Sınırlarınız açın
Hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye "Sınırlarınızı açın" çağrısı yaptı. Avrupa, mültecileri kıtadan uzak tutmak için her türlü yönteme başvururken 2.5 milyondan fazla Suriyeliyi barındıran Türkiye'ye yapılan çağrı şaşkınlık yarattı
Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK
Türkiye’nin güney sınırında Esad’ın Rusya destekli operasyonları nedeniyle yoğun hareketlilik yaşanıyor. Türkiye sığınmacı sorunuyla tek başına mücadele etmeye çalışırken, BM ve AB’den Türkiye’ye yönelik sadece “Sınırlarınız açın” çağrısı yapılıyor. Türkiye, özellikle Batı dünyasının bu tutumunu eleştiriyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dün Halep’ten kaçan binlerce Suriyeliye sınır kapısını açması için Türkiye’ye çağrıda bulundu. UNHCR Sözcüsü William Spindler, 2.5 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yapan Türkiye’nin yeni bir göç akınından endişe etmesini anlayışla karşıladıklarını belirtti. Spindler, savaştan kaçan insanlara karşı uluslararası sorumluluğun yerine getirilmesini isterken, Türkiye’nin yaralı ve muhtaç insanların sınırdan geçişine izin verdiğini fakat çok sayıda insanın sınır kapısında beklediğini söyledi. Spindler, “Türkiye’nin, şimdiye kadar yaptığı gibi, tehlikeden kaçan ve muhtaç tüm Suriyeli sivillere sınırlarını açmasını talep ediyoruz” dedi. BM, uluslararası topluma Türkiye’nin yükünü paylaşma çağrısı da yaptı.
AB: KAPILAR AÇILMALI
Geçen hafta sonu, Amsterdam’da gerçekleşen Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısında da AB, Türkiye’ye benzer çağrıda bulunmuştu. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, “Türkiye’nin sınırına yayılan mültecilerin fotoğraflarını gördüm. İnsani yardıma ihtiyaç duyan bu insanlara sınır açılmalı. Güvenlik endişelerini anlıyorum ama kapılar açılmalı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de aynı görüşü paylaşıyor” demişti.
ÖNCELİK SINIR ÖTESİNDE SURİYELİLERİ BARINDIRMAK
Türkiye açık kapı politikasını sürdürüyor. Kilis’e yakın Öncüpınar Sınır Kapısı bir yıla yakın süredir güvenlik gerekçesiyle kapalı. Sınıra yığılan Suriyelilerden hasta, yaşlı ve yaralı olanların ağırlıkta olduğu 15 bin kişi Türkiye’ye alındı. Rusya bombardımanından sonra Türkiye’ye sığınanlar 8 kampa yerleştirilenler ve kendi olanaklarıyla çadır kuran ya da araçlarında kalmayı tercih edenlerle birlikte sınırdaki sayı 100 bini buluyor. Herhangi bir tehdit söz konusu olmadığı için Suriyeliler sınırın öbür tarafında bekletiliyor.