‘Doxlama’ nedir? Kurbanı olmamak için nelere dikkat etmeli?
Son zamanlarda bireyler üzerinde toplumsal baskı aracı haline de gelen "doxlama" nedir? İnternet kullanıcıları 'doxlamaya' maruz kalmamak için nelere dikkat etmeli? İşte "doxlama" ile ilgili bilinmesi gerekenler...
ABONE OLHaziran ayında Birleşik Krallık’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, çalışmaya katılanların yüzde 19’u, utandırma veya korkutma amacıyla kötü niyetli kişilerin kurbanlarına ait kişisel bilgileri çevrimiçi ortamda paylaştığı bir eylem anlamına gelen (aynı zamanda doxing ya da doxxing olarak da yazılan) ‘doxlama’ olayının kurbanı olduklarını belirtti.
Doxlama, bir kişi ya da kuruluş hakkında özel veya tanımlayıcı bilgileri araştırarak kamuya açık platformlarda yaymak olarak tanımlanıyor. Çevrimiçi ortamda sızdırılmış ve kurbanın kişisel bilgilerinin bulunduğu dosyalar anlamına gelen, İngilizce’deki “documents” kelimesinin kısaltması olan “docs” ifadesinden geliyor.
Siber güvenlik kuruluşu ESET, son zamanlarda bireyler üzerinde toplumsal baskı aracına haline de gelen doxlama’yı mercek altına aldı. Kuruluş, kullanıcıların doxlamaya maruz kalmamaları için nelere dikkat etmeleri gerektiğini paylaştı.