Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu Maradona hayatını kaybetti! Diego Maradona nasıl öldü, hastalığı neydi? Biyografisi... - Futbol Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 60 yaşında yaşamını yitirdi. Maradona kasımın başında kan pıhtısı üzerine başarılı bir beyin ameliyatı geçirmişti ve alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi altına alınacaktı. Doktor Leopoldo Luque ameliyatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada ilk belirtilerin "olumlu" olduğunu dile getirmişti ancak Maradona dün evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

        Arjantin Futbol Federasyonu da acı kayıp sonrasında açıklama yaptı ve “Efsanemiz Diego Armando Maradona'nın ölümü, en derin üzüntümüz. Her zaman kalbimizde olacaksın" ifadelerini kullandı.

        EN BÜYÜK BAŞARILARI NELERDİ?

        Maradona kaldırdığı 1986 dahil dört Dünya Kupası'nda forma giydi. Arjantin'le dünya şampiyonu olurken bireysel olarak da Altın Top ödülünü kazandı. İngiltere'yle oynanan çeyrek finalde "Tanrı'nın eli" de olmak üzere iki 'ikonik' gol attı. Arjantin Milli Takımı'yla 91 maça çıkarken 34 gol kaydetti.

        Futbol tarihinde iki kez 'Tarihin en pahalı' futbolcusu rekorunu kıran ilk oyuncu oldu. Maradona Napoli, Barcelona ve Boca Juniors'la birçok takım ve bireysel başarı elde etti. Bunların en ünlüsü ise Napoli'yle 1986-87'deki Serie A şampiyonluğuydu. Arjantinli efsane 'imkansız'ı başarmış ve İtalya'nın küçük bir kulübünü devlerin arasından sıyırarak şampiyonluğa taşımıştı. Maradona üç yıl sonra bunu bir kez daha başarmıştı.

        EMEKLİLİKTEN SONRA NE YAPTI?

        1991'de Napoli'de forma giyerken madde bağımlılığı testi pozitif çıkmıştı. 1994 Dünya Kupası'ndaki testi de pozitif çıkınca sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye başladı. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaptı ancak futbolculuğuyla kıyaslanabilecek bir başarı elde edemedi. 2010 Dünya Kupası'nda Arjantin Milli Takımı'nı çalıştırdı, son olarak Arjantin'in yerel kulübü Gimnasia y Egrima'nın teknik direktörüydü.

         1987'de yeni bir imparatorluk doğdu
        1987'de yeni bir imparatorluk doğdu Haberi Görüntüle

        KAYBI SONRASI NELER YAŞANDI?

        Başta Brezilyalı efsane Pele olmak üzere birçok simge futbolcu Maradona'yı onurlandırırken Napoli San Paolo Stadı'nın ışıklarını gece boyunca yas için açık tutma kararı aldı. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez "Seni ömür boyu özleyeceğiz" diyerek yaptığı paylaşımda ülkede 3 gün ulusal yas ilan edeceğini duyurdu. UEFA, kendi organizasyonlarındaki maçların öncesinde 1 dakikalık saygı duruşu kararı alırken Şampiyonlar Ligi'nde takımlar Maradona'yı andı.

        Maradona'nın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirten Ceferin, "Dünya futbolunun en büyük ve ikonik figürlerinden biriydi. Dehası ve karizmasıyla harika bir futbolcuydu. İhtişam ve yeteneğiyle genç ve yaşlı taraftarları heyecanlandıran biri olarak tarihe geçecek." ifadelerini kullandı.

         Sembolik bir 'intikam'dı!
        Sembolik bir 'intikam'dı! Haberi Görüntüle

        Geçirdiği kalp krizi sonrası 60 yaşında hayata veda eden Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona, ardında unutulmayacak bir kariyer bıraktı. Futbolculuğu döneminde Boca Juniors, Barcelona ve Napoli formalarıyla 9 kupa şampiyonluğu yaşayan, Arjantin Milli Takımı'yla 1986 Dünya Kupası'nı kaldırma başarısını gösteren Maradona, dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Çoğu futbol otoritesinin, Brezilyalı Pele ile "tarihin en iyi futbolcusu" olarak kabul ettiği, kimilerinin ise Pele'den daha yetenekli olduğunu iddia ettiği Maradona, 30 Ekim 1960 tarihinde Arjantin'in Buenos Aires kentinde dünyaya geldi.

         Bu dünyadan bir efsane geçti
        Bu dünyadan bir efsane geçti Haberi Görüntüle

        Boca Juniors, Barcelona ve Napoli formalarıyla 9 kupa şampiyonluğu yaşayan Maradona, Arjantin Milli Takımı'yla 1986 Dünya Kupası'nı kaldırma başarısını gösterdi. Arjantin Milli Takımı'nın yanı sıra çok sayıda kulübü çalıştıran Maradona'nın teknik direktörlük hayatı, aktif kariyerinin aksine başarılı geçmedi. Yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle 1994 Dünya Kupası'ndan ihraç edilen efsane futbolcu, uyuşturucu sorunu, vergi borcu, sivri dili nedeniyle sık sık skandallarla gündeme geldi. Maradona, Arjantin Milli Takımı ve İtalyan kulübü Napoli'deki performansıyla dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

        PELE: DOSTLARI BÖYLE KAYBETMEK ÇOK ÜZÜCÜ

        Brezilyalı efsane futbolcu Pele, Arjantinli Diego Armando Maradona'nın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Pele'nin sosyal medya hesabında yer alan mesajda, "Ne üzücü bir haber. Ben mükemmel bir arkadaşımı, dünya bir efsaneyi kaybetti. Söyleyecek çok şey var ama şimdi Allah ailesine güç versin." ifadeleri kullanıldı.

        ARJANTİN DEVLET BAŞKANI: SENİ ÖMÜR BOYU ÖZLEYECEĞİZ

        Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bizi dünyadaki en yüksek seviyeye çıkardın. Bizi fazlasıyla mutlu ettin. En iyisi sendin. Başarıların için teşekkürler Diego, seni ömür boyu özleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

        Eski Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri de Twitter mesajında, "Dünyadaki bütün taraftarlar, özellikle de Arjantinliler için çok üzücü bir gün. Diego'nun bize yaşattığı muhteşem mutluluklar silinmeyecek." ifadesini kullandı.

        ARJANTİN MİLLİ TAKIMI: SONSUZA KADAR

        REKLAM

        Arjantin Milli Takımı'nın Twitter hesabından da Maradona'nın hayatını kaybetmesi sonrası bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda "Hoşça kal Diego. Futbol dünyasında atan her kalpte sonsuza kadar kalacaksın" denildi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa