Dereotunun faydaları ve zararları nelerdir?
Sindirimi artırmak, uykusuzluk, hıçkırık, ishal, dizanteri, adet bozuklukları, solunum bozuklukları, ağız sağlığı ve çeşitli kanser türlerinde rahatlama sağlamak gibi pek çok faydaları olan dereotu ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz... İşte her yönüyle dereotunun sağlığa faydaları ve zararları...
ABONE OLBilimsel olarak Anethum graveolen olarak bilinen dereotu, yüzlerce yıldır mutfaklarda ve tıp alanında kullanılmıştır. Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Akdeniz bölgesi, İskandinavya ve Güney Rusya'ya özgüdür. Yıllık bir bitki türüdür ve Apiaceae cinsinin bir üyesidir.
Bu küçük bitki, esas olarak içerdiği flavonoidler, mineraller ve amino asitlerden gelen önemli tıbbi özelliklere sahiptir. Flavonoidler, vicenin ve kaempferol içerir. Vicenin hücreleri radyasyonun neden olduğu hasara karşı korurken kaempferol anti kanser özelliklerine sahiptir. Vitamin ve minerallere gelince, dereotu A ve C vitaminleri ile demir, folat ve manganez gibi minerallerde bol miktarda bulunur.