Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Büyük depremler Türkiye'yi tek yürek haline getirerek dayanışma sınırları aştı | Dış Haberler

        Iğdır'da bulunan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki Alican Sınır Kapısı, 35 yıl sonra Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere yardım ulaştırılması için açıldı.

        10 ili etkileyen depremler nedeniyle komşu ülkelerden Türkiye'ye yardım ulaştırılmaya devam ediliyor.

        Afet bölgesi için Ermenistan'da hazırlanan 5 tır yardım malzemesiyle ülke heyeti, sınırdaki Alican Köprüsü'ne geldi.

        Burada Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü Burhan Çöllü ve askeri yetkililerce karşılanan Ermenistan heyeti, resmi işlemlerin ardından deprem bölgesine hareket etti.

        Alican Sınır Kapısı, son olarak 1988'de Ermenistan'da yaşanan depremde kullanılmış, Türk Kızılay tarafından toplanan yardımlar buradan geçirilerek afet bölgelerine gönderilmişti.

        REKLAM

        Türkiye'nin Ermenistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

        "Depremin hemen akabindeki 28 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik ekipmana ilaveten, Ermenistan halkının 5 tır dolusu 100 tonluk gıda, ilaç, su içeren acil yardım paketi de bu sabah Alican Sınır Kapısından geçerek Adıyaman'a doğru yola çıktı."

        Kılıç, Ermenistan'ın Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan'a teşekkür etti.

        Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Rubinyan da Twitter'da yaptığı açıklamada, insani yardım taşıyan tırların bugün Ermenistan-Türkiye sınırını geçip, deprem bölgesine doğru yola çıktığını belirterek "Yardımcı olabildiğim için mutluyum." ifadesini kullandı.

        YUNANİSTAN

        Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından Türkiye'ye destek göndereceğini açıklayan ilk ülkelerden biri de Yunanistan oldu.

        Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in talimatı, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığının inisiyatifiyle depremzedelerin yaralarının hafifletilmesi amacıyla Türkiye'ye acil ihtiyaç maddeleri ve sağlık malzemelerinden oluşan yardım gönderildi.

        Miçotakis, Türkiye'yi derinden etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarını birlikte yürüten Türk ve Yunan ekiplerine teşekkür etti. Miçotakis, "Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız." dedi.

        Dünyadan Türkiye'ye destek
        Haberi Görüntüle

        Aegean Havayollarına ait uçağa başkent Atina'daki Eleftherios Venizelos Havalimanı'nda Türkiye'ye gönderilmek üzere çadır, sedye, sağlık gereçleri ve battaniye gibi malzemeler yüklendi.

        İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, depremzedeler için 1500 yatak, 500 çadırın da dahil olduğu toplam 80 tonluk çeşitli insani yardım malzemesinin Aegean Havayollarına ait uçaklarla 5 seferde Türkiye'ye iletileceği bildirilmişti.

        Diğer yandan Rodos Adası'ndan 200 yardım kolisi, "Sea Star Lindos" isimli feribotla Muğla'nın Fethiye ilçesine geldi.

        Fethiye Limanı iskelesine yanaştırılan feribottan Kızılay gönüllülerince indirilen yardım kolileri, Fethiye Kaymakamlığı koordinasyon merkezince deprem bölgesine gönderildi.

        İSRAİL

        İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak İsrail'in yardıma hazır olduğunu açıklamıştı.

        Herzog, sosyal medya hesabından İbranice, Türkçe ve İngilizce yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

        "İsrail halkı adına, dün gece Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum."

        İsrail, 7 Şubat'ta afet sonrası müdahale konusunda deneyimli 167 kişilik asli ekip, arama kurtarma köpekleri ve ilk etapta gerekli olan 16 ton acil yardım malzemesi yollamıştı.

        Deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere İsrail, bu akşam aralarında arama kurtarma uzmanı, tıbbi hekim, doktor, hemşire ve paramedikler bulunan 230 kişilik İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) acil yardım ekibini ve yüzlerce ton malzeme taşıyan 15 İsrail askeri kargo uçağı da Türkiye'ye gönderdi.

        İsrailli ekip, deprem bölgesinde ekipmanlarıyla bir sahra hastanesi kuracak.

        MISIR 5 YARDIM UÇAĞI GÖNDERDİ

        Depremlerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak taziye dileklerini göndermişti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmenin ardından Mısır, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere destek için Türkiye ve Suriye'ye 5 yardım uçağını gönderdi.

        Ülkenin resmi ajansı MENA'da yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin depremden etkilenen bölgeler için Türkiye ve Suriye'ye askeri uçaklarla yardım gönderilmesi talimatı verdiği belirtildi.

        Haberde, Mısır'dan acil tıbbi yardımlar taşıyan 5 askeri uçağın gönderildiği aktarıldı.

        IRAK KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİ

        Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de depremden 9 saat sonra yardım araçlarını bölgeye ulaştırmıştı.

        Irak'tan Türkiye'ye 200 personel, 33 ambulans ve 30 doktorun yanı sıra çok sayıda yiyecek içecek desteği de sağlandı.

        KOLOMBİYA

        Kolombiya, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle başkent Bogota'da yardım malzemesi toplamasının ardından Türkiye'ye 45 kişilik arama kurtarma ekibi göndermeye karar verdi.

        Ulusal Afet Risk Yönetimi Biriminin (UNGRD) açıklamasında, "Arama kurtarma ekibi, 8 köpek, veterinerler, teknolojik arama ekibi, yapı mühendisleri ve lojistikten oluşan ekibimiz pazar günü yola çıkacak." bilgisi verildi.

        Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği de Twitter hesabından Kolombiya'nın desteğine teşekkür ederek, "Dost Kolombiya Hükümeti arama-kurtarma çalışmaları ile rehabilitasyon sürecine katkıda bulunmak üzere (THY) uçuşlarıyla yarından itibaren 45 profesyonel ve 8 köpekten oluşan arama-kurtarma ve sıhhiye ekibini ülkemize gönderecek. Ekip seyyar acil istasyonu da kuracak." ifadesi kullanıldı. (AA)

        SIRBİSTAN VE BOSNA HERSEK

        Batı Balkan ülkeleri Sırbistan ve Bosna Hersek, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenlerin yaralarını sarmak için yardım kampanyalarını sürdürüyor.

        Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinde toplanan yardımın ilk kısmı deprem bölgesine gönderilirken, yardım etmek isteyenlerin büyükelçilikle irtibata geçebileceği ifade edildi.

        Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar, 7 kamyonluk yardım konvoyu hazırladı.

        Novi Pazar Kent Yönetimi ve bölgedeki insani yardım kuruluşlarının iş birliğinde toplanan yardıma ilişkin açıklamada bulunan Edin Kolasinac, önceki günlerde yola çıkan tırın Türkiye'ye ulaştığını, kalan 6 kamyonun ise kısa bir süre içerisinde hareket edeceğini söyledi.

        Dünyanın en insani ülkelerinden Türkiye'ye yardım gönderebildikleri için gurur ve memnuniyet duyduklarını belirten Kolasinac, "Çok büyük acı. Yaşananlar karşısında çok üzgünüm." dedi.

        Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi cami önünde depremzedeler için kermes düzenlendi.

        Gülbahar Derneğinden Hatice Kübra Dolaş, kermeste hem Türk hem de Bosna Hersekli kadınların yer aldığını ifade ederek, kermesten elde edilen gelirin AFAD'a gönderileceğini söyledi.

        Kermese ilginin oldukça yoğun olduğunu aktaran Dolaş, benzer bir kermesi Suriye'deki depremzedeler için de düzenleyeceklerini belirtti.

        Bosna Hersekli bir nine de kara gün için biriktirdiği parasını Türkiye'deki depremzedelere gönderdi.

        Bosna Hersek'teki insani yardım kuruluşu Merhamet Derneği de deprem bölgesinde yardımlarını sürdürüyor.

        KÜBA

        Küba, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 32 kişilik sağlık ekibi yolladı.

        Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Vehbi Esgel Etensel'in havaalanından uğurladığı Kübalı yardım ekibinin yarın İstanbul'da olması bekleniyor.

        Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İnsani ve fedakar çalışmalarıyla Küba, dayanışmasını o ulusa (Türkiye'ye) götürecek. Profesyonel 32 kişi kurtarma görevlerine destek vermek ve insanlara yardım etmek üzere Türkiye'ye gidiyor." ifadesini kullandı.

        Türkiye'nin Havana Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada da destek için Kübalı makamlara teşekkür edilerek, "Depremlerin açtığı yaraları sarmak için verdiği destekten dolayı Küba'ya minnettarız." ifadesine yer verildi.

        ÜRDÜN

        Ürdün, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedelere ulaştırılmak üzere içinde 480 çadır bulunan iki askeri uçağın Adana'ya gönderildiğini duyurdu.

        Ürdün Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

        İçinde depremzedeler için 480 çadırın bulunduğu iki askeri uçağın Adana'ya gönderildiği belirtilen açıklamada, depremzedeler için hazırlanan toplam 10 bin çadırın, bu şekilde peyderpey gönderileceği ifade edildi.

        Açıklamada, Ürdün'ün, Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgelerinde bulunan kardeşlerine yardım etmeyi sürdüreceği belirtildi.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        Can kaybı ve yaralılarda son durum!
        Haberi Görüntüle
        Deprem bölgesinde sıcaklık düşüyor!
        Haberi Görüntüle
        Yıkımı kaleden çektiler!
        Haberi Görüntüle
        Ünlü isimlerden nakdi yardım
        Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa