Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

6 adet noktanın farklı kombinasyonlarla sıralanması ile oluşan, her karakterin eşit uzunlukta ve genişlikte olduğu Braille alfabesi sayılar içerir mi? İşte, Braille alfabesi tarihçesi hakkında tüm detaylar…

Braille Alfabesi Özellikleri

Görme engelli bireylerin kullandığı bir alfabe olan Braille alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından icat edilmiştir. İki kolon taşıyan bir dikdörtgen düzenin üzerine yerleştirilmiş olan 6 noktadan oluşan ve her kolonda 3 noktanın bulunduğu bu alfabede, noktaların her biri farklı dizilişlere sahiptir. Bu şekilde 64 farklı kombinasyonun oluştuğu Braille alfabesi, kabartılmış noktalardan oluşmaktadır.

İkili şema ile gösterilen dünyanın ilk alfabesi olma özelliği de taşıyan Braille alfabesinin ana dili Fransızcadır. Alfabenin mucidi olan Braille’nin de Fransız olmasından dolayı Fransızca olan bu alfabede, diğer dillerdeki sesleri göstermek için yeni semboller de oluşturulmuştur.

Braille Alfabesi Kaç Karakterden Oluşur?

Braille alfabesi, kabartılmış 6 adet noktadan meydana gelen ve noktaların farklı işaretlenmesiyle 64 farklı birleşime ulaşabilmektedir. 6 noktanın her birinin, işaretli olması ya da olmaması durumları değerlendirildiğinde elde edilecek olan kombinasyonla 64 farklı harf, karakter ya da sayı belirtmek mümkün olmaktadır.

Haberi Hazırlayan: Türker Üner
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ