Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar
Haberler Yerel Haberler Bolu Haberleri

BOLU (AA) - Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesinin (AİBÜ) düzenlediği 6. Uluslararası Köroğlu Sempozyumu, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirilen değerlendirme oturumuyla sona erdi.

Kültür Merkezinde düzenlenen oturumun moderatörlüğünü yapan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü kurucusu ve ilk Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, sempozyumda yaklaşık 65 bildiri sunulduğunu ifade ederek, Türk dünyasında ve ülkemizde Köroğlu hakkında yapılan akademik çalışmaların Köroğlu külliyatı olarak yayınlanması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Türkmen, böyle bir külliyatın hem akademik hem de kültürel anlamda Türk dünyasına büyük faydalar getireceğinin altını çizdi.

Oturumda konuşan Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise, Köroğlu'nun mirasının korunması ve canlı tutulması için gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değindi.

Köroğlu'nun uluslararası boyuta taşınması gerektiğini ifade eden Oğuz, "Köroğlu, Türk dünyasında pek çok yerde yaşıyor ve bizim müşterekliğimizi anlatıyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Köroğlu'nu Kazak, Türkmen, Kırgız, Özbek, Azeri, Türkiye demeden Türk dünyasının ortak mirası olarak UNESCO’ya sunma kararı aldık. Umuyorum bu hayalimizi gerçekleştiririz ve UNESCO’da Nevruz’dan sonra ikinci Türk birliğini sağlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

Avrasya Kazakistan Cumhuriyeti Milli Üniversitesinden Prof. Dr. Şakir İbrayev ise, öncelikle metinlerin ortaya çıkarılarak destanlarının kataloglarının yapılması gerektiğini belirterek, "Türk dünyasının her bölgesinde destanlar yaşıyor. Bazı destanlar belli bir bölgede, bazı destanlar daha geniş bir coğrafyada yaşıyor. Ortak kültürümüz destanların araştırılması, incelenmesi sağlanmalı. Köroğlu destanı ve diğer destanlarımızın mutlaka katalogları yapılmalı." diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Yıldırım, Türk dünyasındaki bazı ortak değerlerin temel bir yapıda birleştirilmesi gerektiğini anlatarak, şuları söyledi:

"Bir tane Köroğlu destanı var, bunun 3 versiyonu ve bu 3 versiyona bağlı bir yığın seçenek var. İşte bu bir yığın seçenekten 3 versiyona bağlı metinlerden Köroğlu destanı metnini çıkarmalıyız. Hepimizin anlayacağı bir Köroğlu destan metnini ana hatlarıyla, özellikleriyle, anlatıcılarının katkılarını vurgulamak suretiyle akademik düzlemde ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu sadece Köroğlu destanı için değil bütün destanlarımız için yapmamız gerekiyor."

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Ramazan Qafarlı, Köroğlu Destanı'nın Türk dünyasını birleştiren bir eser olduğunun altını çizdi. Konuşmasında Köroğlu operası hakkında bilgi veren Qafarlı, bundan sonraki sempozyumlarda Köroğlu operasından musikilerin icra edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bolu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bolu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Tüm Yerel Haberler
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Günün Önemli Manşetleri