Bu canlılar beyni olmadan da öğrenebiliyor
Araştırmacalar, yaptığı bir deney sonucunda derin sularda yaşayan denizşakayıklarının bir beyne sahip olmamasına rağmen öğrenebildiklerini ortaya koydu.
- 1
Beyin, düşünmemizi sağlayan ve hayatımızı kontrol eden bir organdır. Bir insan için beyinsiz yaşamak düşünülemez. Ancak bu bazı organizmalar için geçerli değildir; denizşakayığı ve denizanası gibi. Her iki canlı da bir beyne sahip değil.
- 2
İsviçre Fribourg Üniversitesi ve İspanya Barselona Üniversitesi araştırmacıları bu bilgiden yola çıkarak ilginç bir deneye imza attı. Beyinsiz bir canlı öğrenebilir miydi?
- 3
Bunun için 10 veya 18'li denizşakayığından oluşan gruplara önce ışık ile birlikte küçük bir elektrik şoku verildi arkasından önce ışık daha sonra elektrik şoku verildi.
-
- 4
Bu küçük eğitimden sonra denizşakayıkları davranışlarını adapte etti. Işık ve elektrik şokunu beraber alarak şartlandırılan grup sadece ışığa tepki gösterdi ve ışıkla beraber dokunaçlarını geri çekti.
- 5
Araştırmanın yazarı Simon Sprecher, "Bu tam olarak çağrışımsal öğrenme olarak adlandırılan şeydir. Beyinleri olmayan hayvanların bile sinir sistemleri sayesinde karmaşık davranışlar sergileyebildiklerinin kanıtı" diyor.
- 6
Ancak yine de araştırmacılar, beyni olmayan organizmaların hafıza yapısı hakkında çok az şey bildiklerini ve öğrenme süreci hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de belirtiyor.
Çalışma, 20 Mart tarihinde Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlandı.
-