Yumurta neden beyaz ve kahverengi olur? Farkı nedir?
Bir protein kaynağı olan yumurtaların bazıları kahverengi bazıları ise beyaz olabiliyor. Yumurtanın kabuğunun neden farklı renkte olduğu pek çok kez merak edilse bile çoğu zaman net bir cevap bulamıyor olabilirsiniz. Hatta bazı iddialar göre yumurtanın kabuğundaki değişim kalitesini belirliyor. Peki, beyaz ve kahverengi yumurta arasındaki asıl fark nedir?
- 1
RENGİ BESİN DEĞERİNİ ETKİLEMEZ
Yumurtanın kabuğu ne kadar koyuysa o kadar besin değeri yüksektir gibi yanlış iddialar bulunur. Genellikle Avrupa’da kahverengi yumurtalar daha çok tüketilirken, ABD’de bu durum tam tersidir.
- 2
Yumurtanın beyaz veya kahverengi olması besin değerini herhangi bir şekilde etkilemez. Her iki yumurtada aynı miktarda protein ve mineral içerir. Elbette tavuğun yediği yem yumurtanın besin değerinin oluşmasında fark yaratabilir, ancak rengi değil.
- 3
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
-
- 4
Tavukların yumurtalarının renklenmesini sağlayan pigmentler vardır. Kahverengi yumurta kabuğunu sağlayan pigmente IX protoporfirin denir. Leghorn pigmenti ise beyaz yumurta kabuğunun oluşmasını sağlar.
Yumurtaların renkleri ne olursa olsun besin değerleri aynıdır. Ayrıca kabuklarının rengi tatlarını etkilemez.