Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Kanunu'nda değişiklik teklifi - Para Haberleri

        Bloomberg HT'nin haberine göre AK Parti milletvekilleri Bankacılık Kanunu'nda değişiklik içeren teklifi TBMM'ye sundu. Teklife göre bankaları tehlikeye düşürenlerin imza yetkisi kalkacak. Kalkınma ve yatırım bankalarının yeni finansman yöntemleri kredi sayılabilecek.

        İÇERİDEN ÖĞRENENLERİN TİCARETİNDE CEZA ALT SINIRI 3 YILA ÇIKARTILACAK

        Bankaları tehlikeye düşürenlerin imza yetkisi kalkacak.

        Bankaların risk grupları sadece kontrol ettikleri kuruluşlarla sınırlandırılacak.

        İçerden öğrenenlerin ticaretinde ceza alt sınırı 3 yıla çıkartılacak.

        Manipülasyon suçunun cezasında alt sınır 3 yıla çıkartılacak.

        REKLAM

        BDDK'YA BANKACILIKTA ERKEN AKSİYON ALINMASI İÇİN YETKİ VERİLİYOR

        Teklifle BDDK'ya bankacılıkta erken aksiyon alınması için yetki veriliyor.

        BDDK'nın bankalardan program isteme yetkisi genişletiliyor.

        Bankaların bilgi sistemlerinin yurt içinde tutulmasında BDDK karar almaya yetkili olacak.

        HANGİ İŞLEMİN MANİPÜLASYON KAPSAMINDA OLACAĞI BDDK TARAFINDAN BELİRLENECEK

        Hangi işlemin manipülasyon kapsamında olacağıBDDK tarafından belirlenerek Resmi Gazete'de çıkacak.

        BANKA ÜCRET-KOMİSYONLARINA DAİR YETKİ TCMB'YE VERİLECEK

        Teklife göre banka -ücret komisyonlarına dair yetki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) verilecek.

        Teklifle Varlık Fonu ile yapılan işlemlerin kredi sınırlamasına tabi olmaması amaçlanıyor.

        Faktoring kuruluşunda olacak sermaye 20 Milyon TL'den 50 milyon TL'ye yükseltiliyor.

        İNTERNETE ERİŞİM YASAĞI GELİYOR

        Telafisi mümkün olmayan zararların önlenebilmesi için internet erişim yasağı geliyor.

        REKLAM

        Teklifle altyapı yatırımı menkul kıymetleştirilmesi öneriliyor.

        Yurtdışındaki örneklerden yola çıkarak teminat yöneticisi kurumu ihdas ediliyor.

        Borç senedi ihraçlarında temerrüt mekanizması geliyor.

        Ayrılma hakkı kullanımında ağırlıklı ortalama yerine adil bedel öngörülüyor.

        TEKLİF 40 MADDEDEN OLUŞUYOR

        AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis Başkanlığına sundukları kanun teklifinin detaylarını AA muhabirine anlattı.

        Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 40 maddeden oluştuğunu söyleyen Muş, teklifin, uluslararası finansal piyasalarla Türkiye'deki piyasaların uyumlu hale getirilmesini amaçladığını belirtti.

        Teklifin, bankacılık sektörünün güçlenmesi ve sermaye piyasalarındaki araçların çeşitlendirilmesini hedeflediğini ifade eden Muş, sistemik öneme sahip bankalara "önleme planı" yapma zorunluluğu getirileceğini söyledi. Muş, "Teklifle, vatandaşlarımızın bankacılık işlemlerindeki hem bankacılık faaliyetlerinin hem de kişisel verilerinin çok daha korunaklı hale getirilmesini beraber sağlamış olacağız." diye konuştu.

        Teklifle, finansal piyasalarda manipülatif ve yanıltıcı işlemlerin tanımlanacağını vurgulayan Muş, "Bu yanıltıcı ve manipülatif işlemleri yapan bankalara uygulanacak müeyyideler kanun teklifiyle beraber tanımlı hale getirilmiş olacak. Buradaki manipülatif ve yanıltıcı işlemlerin tanımı, uluslararası hukuk ve mevzuatla uyumlu hale gelmiş olacaktır." dedi.

        'VATANDAŞ PROJEYE ORTAK OLABİLECEK'

        Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin önemli bir finansal enstrümanı tanıyacağına dikkati çeken Muş, "Proje finansmanı düzenlemesini getiriyoruz. Önemli, büyük ölçekli projelerde vatandaşlarımız projelere, finansman sağlanmak suretiyle ortak olma imkanına kavuşacaklardır. Buradaki düzenlemeler SPK mevzuatında yapacağımız değişikliklerle sağlanacaktır ve SPK'nin çizeceği, ortaya koyacağı çerçeve içinde yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

        Büyük ölçekli projeler olduğuna değinen Muş, "Vatandaşlarımız belli birikimleriyle buraya ortak olabilecek ve bu birikimlerinin karşılığında projelerden elde edilecek kardan paylarını alacaklardır. Aslında Türkiye'de önemli bir finansal enstrüman olarak tanıtılmış olacaktır." değerlendirmelerinde bulundu.

        Vatandaşların, bunu güvenli şekilde yapabilmeleri amacıyla sınırlarının ve kurallarının belirlenebilmesi için SPK'nin önemli çalışmalar yürüteceğini anlatan Muş, "Bu, ilk kez tanıtılmış olacaktır. Türkiye'deki finansal piyasalara şimdiden hayırlı olsun." dedi.

        Avrupa Birliği ve ABD'deki manipülatif ve yanıltıcı işlem yapan bankalara yönelik uygulamalara işaret eden Muş, şunları kaydetti:

        "Bizim bu anlamda getireceğimiz düzenlemeler de bunlarla paralellik göstermektedir. Bankalara belli yükümlülükler getirmiş olacağız. Önce bu manipülatif, yanıltıcı; yapay arz gibi işlemlerin neler olacağı belirlenecek. Daha sonra bu işlemlere uyulmaması halinde uygulanacak müeyyideler ortaya konulacaktır. Geçmiş dönemde elde ettiği faiz geliri, komisyon ve diğer anlamda elde ettiği toplam gelirin yüzde 5'ine kadar cezai müeyyide uygulanabilecektir. Bu, Avrupa Birliğinde yüzde 15'e kadar çıkabilmektedir. Getireceğimiz düzenlemeyle müşteriyi yanıltıcı şekilde hareket eden, yapay para hareketleriyle piyasayı manipülatif olarak farklı noktalara sürükleyen veya bu işlemlerin içinde olan bankalar, burada tanımlanan kuralları ihlal etmeleri halinde müeyyideyle karşılaşacak."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa