Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'den son dakika İsrail kararı! Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Tel Aviv'e büyükelçi... - Haberler

        Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamasında, "Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık.Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceğiz " ifadelerini kullandı.

        İsrail ile normalleşme sürecine ilişkin konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail'de diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrail'den de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor." dedi.

        ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise "Türkiye ve İsrail'in büyükelçi atama kararını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

        İSRAİL CUMHURBAŞKANI: TAKDİRLE KARŞILIYORUM

        İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, "Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdirle karşılıyorum." dedi.

        İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama konusunda uzlaşıya vardığı belirtildi.

        REKLAM

        Lapid'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, iki ülke diplomatik bağları yeniden kurmak ve ilişkileri istikrarlı bir şekilde geliştirmek üzere anlaştı.

        Açıklamada, "İki ülke arasında gelişen ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin derinleşmesine ve bölgesel istikrarın güçlenmesine katkıda bulunacaktır." denildi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN-HERZOG GÖRÜŞMESİ

        İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 9 Mart 2022'de Türkiye'ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.

        Isaac'ın ziyaretini tarihi olarak nitelendiren Erdoğan, "Bu tarihi ziyaretin, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Müşterek hedefimiz, ülkelerimiz arasında ortak çıkarlara dayalı ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır." diye konuşmuştu.

        İsrail neden yeniden erken seçime gidiyor?
        Haberi Görüntüle

        Herzog ise, "Ne yazık ki ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda bir darlık döneminden geçmiştir. İnanıyorum ki ülkeler arasındaki ilişkiler karşılıklı saygı ruhunu yansıtan eylemlerle incelenecek ve hepimizin paylaştığı bölgesel ve küresel zorluklarla daha iyi başa çıkmamızı sağlayacaktır. Amacımız, ülkelerimiz ve halklarımız arasında dostane ilişkilerin gelişmesinin temellerini atmaktır. ifadelerini kullanmıştı.

        LAPİD TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

        23 Haziran 2022'de dönemin dışişleri bakanı şu an İsrail Başbakanı olan Yair Lapid, Türkiye'ye gelerek Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

        Çavuşoğlu, görüşmelerde Türkiye ile İsrail arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılığının teyit edildiğini belirterek "Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri devam ettireceğiz. Dışişleri Bakanlıklarımız arasında ikili siyasi ve bölgesel istişareler önem taşıyor. Diğer taraftan diplomatik temsil düzeyimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık." ifadelerini kullanmıştı.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa