Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Selanik'teki Atatürk Evi'ne gittiğimde 1800'li yılların sonlarına doğru orada neler yaşandığını tahayyül etmeye çalıştım. Doğduğunda babası Ali Rıza Efendi ile annesi Zübeyde Hanım'ın mutluluğunu, bebeklikten çocukluğa geçtiği dönemde evin bahçesinde nasıl oynadığını, babasını kaybetmesiyle yaşadığı acıyı gözümde canlandırdım.

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı, günümüzün AK Parti Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik ve dönemin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin ile restorasyondan yeni geçirilmiş Atatürk Evi'ni gezerken gözüm uzun süre mutfaktaki tencerelere takılı kaldı. Sanki Zübeyde Hanım, o anda orada yemek pişiriyordu da biz kendisini seyrediyorduk. Sanki dönüp bize, "Masaya geçin, yemek hazır" dedi.

Zübeyde Hanım'ı hafızalarımıza hepimiz aynı fotoğrafla kazıdık. Çünkü okul kitaplarında o bildiğimiz fotoğraf vardı.

Zübeyde Hanım hakkında beni, eminim hepimizi derinden üzen iki olay var. Birincisi; ömrü hayatı boyunca oğluna hasret kalması. Önce okullar, ardından görevler... Mücadele içinde olan oğlunun evinden hep uzak kalması. Oğluna doyamadan geçen bir ömür... İkincisi ise oğlunun Cumhuriyeti kurduğunu görememesi. Çok şükür, vatanını kurtarmasını görerek oğluyla yeterince gurur duyacak kadar zamanı oldu.

Zübeyde Hanım (1857 - 1923)

Zübeyde Hanım, bazı Atatürk filmlerinde canlandırıldı. Ne var ki odak noktasının kendisi olduğu bir film ilk kez çekildi; 'Zübeyde: Analar ve Oğullar'...

Nuri Yıldırım ile Alper Tosun’un yapımcısı olduğu ‘Zübeyde: Analar ve Oğullar’ı Cenk Yaz yönetti.

Senaryosunu İlber Tekinsoy’un yazdığı filmde Atatürk’ü Alican Yücesoy, annesi Zübeyde Hanım’ı ise Aslıhan Güner canlandırdı. Onlara; Emre Kınay, Devrim Nas, Sitare Akbaş, Enes Demirkapı, Esra Ergün, Wilma Elles, Bülent Keser, Ali Sağ, Mihriban Er, Ferdi Akarnur, Ece Baykal, Emre Zengin, Uğur Özbağı ve Turgay Tanülkü eşlik etti.

'Zübeyde: Analar ve Oğullar'da Zübeyde Hanım'ı canlandıran Aslıhan Güner, Habertürk HT'de konuğum oldu. Güner, kendisine hem büyük bir mutluluk - gurur yaşatan, hem de ağır bir sorumluluk yükleyen rolüne nasıl hazırlandığından hem de kariyerinin 20'nci yılında olmasının kendisine neler hissettirdiğine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Read more!

• Kariyerinin 20’nci yılındasın. Neler hissediyorsun?

Çok hızlı geçtiğini hissediyorum. 16 yaşında ilk sete girip ilk kamerayla karşı karşıya geldiğim an sanki daha dün gibiydi. İnanılmaz hızlı geçti. Düşündüğüm zaman hep bunu kendi kendime söylüyorum. Çok hızlı. Çok şükür bütün süreçlerde hep çalıştım. Çok duraksadığım bir dönemim olmadı. Aslında bütün hayatımın çok büyük bir kısmını hakikaten mesleğime vermiş oldum. Sevdiğim ve aşkla çalıştığım bir işi yaptığım için çok mutluyum. İşin doğrusu, bu kadar hızlı geçmesi biraz hüzünlendiriyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ