Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

ABD'de yaşayan gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, ABD'de yayın yapan Foreign Affairs adlı politik dergiye Türkiye ve ABD ilişkileriyle ilgili bir yazı kaleme aldı. İki ülke yönetiminin son yıllardaki 'çalkantılı' ilişkisini değerlendiren Aydıntaşbaş, "Türkiye ve ABD yeniden müttefik olmalı, yeniden uzlaşmalı. İki ülke birbirinden uzak politikalar oluşturmayı kaldıramaz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ile ilişkilerinin uzun zamandır çalkantılı olduğunu belirten Aydıntaşbaş, mayıs ayında iptal edilen Biden-Erdoğan görüşmesiyle ilgili kritik bilgiler paylaştı.

"TARİHİ FIRSAT KAÇTI"

Uzun süredir soğuk giden ilişkilerin, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi ve akabinde Washington'ın Ankara'ya F-16 satışına onay vermesiyle ivme kazandığını belirten Aydıntaşbaş, "Bu görüşme Erdoğan'ın Biden yönetimiyle özel davet usulü yapacağı ilk görüşme olacaktı. Ancak haftalar süren hazırlıkların ardından Cumhurbaşkanı, Beyaz Saray'ın ziyareti iki hafta öncesinden resmen duyurmamasına sinirlenmiş olacak ki görüşmeyi iptal etti. Mayıs ayındaki toplantıyı iptal ederek Türkiye, ABD ile çok ihtiyaç duyulan bir 'sıfırlama' fırsatını kaçırmış oldu" ifadelerini kaleme aldı.

ABD-Türkiye ilişkilerinin son yıllarda gerilemesinin nedenleri arasında, "Ankara'nın 2019'da bir Rus S-400 füze sistemi satın almaya karar vermesi", "Biden'ın Türkiye'nin 'demokratik olarak gerilediğini' düşünmesi" ve "Rusya ile artan yakınlaşmasını onaylamadığını göstermek istemesi" olduğunu yazan Aydıntaşbaş, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda Erdoğan'ın ABD'nin İsrail'e verdiği desteği sert bir dille eleştirmesi ve Hamas'ı kamuoyu önünde kucaklamasının, Biden'ın Türkiye'ye yaklaşımını yumuşatmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ