Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Asbest nedir, ne anlama geliyor ve nerelerde kullanılır? Asbestli gemi neden Türkiye'ye geldi ve gemi neden alınmadı?
        • 1

          Asbest, ticari adıyla amyant sıklıkla inşaat sektöründe kullanılan bir maddedir. Doğru kullanılmadığı durumlarda ise insan sağlığına olumsuz etkileri olabilir. Peki Asbest nedir, ne demek, nerelerde kullanılır, asbestli gemi neden Türkiye'ye geldi? İşte konuya ilişkin merak edilen soruların yanıtı...

        • 2

          ASBEST NEDİR?

          Sözlükte asbest, "Bir silikat olan tremolitin değişmesinden oluşan, kırılmadan bükülebilen, ipek görünümünde lifli, ateşe dayanıklı bir mineral." olarak tanımlansa da bu kadar olay olmasına neden olan asıl nedeni bu değil. Asbest ayrıca akciğer zarları arasında su toplanması, akciğer zarında kalınlaşmanın meydana gelmesi ve akciğer yapısında doku tahribatına neden olur. Bunun yanı sıra akciğer kanseri, gırtlak kanseri ve sindirim sisteminde kanser oluşumuna neden olur.

          ASBESTLİ GEMİ HAKKINDA BAKAN KURUM'UN AÇIKLAMASI

          Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya'dan yola çıkan asbestli gemiye izin verilmeyeceğini duyurdu.

          Bakan Kurum şunları kaydetti: "Uluslararası bağımsız denetim kuruluşları ve Bakanlığımız denetim ekipleri gözetiminde notifikasyon şartında yer almasına rağmen ikinci bir denetim sürecinin işletilmemesi; tekrar istenen asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerlerin gemi planı üzerinde gösterilerek ve numune alınan noktaların fotoğraflanarak hazırlanması gereken `Tehlikeli Madde Envanter Raporunun´ Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle; "NAE Sao Paulo" isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda; geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyecektir."

        • 3

          ASBEST NERELERDE KULLANILIR?

          Asbest, tutuşmazlık, sıcaklığa ve pasa mukavemet, ısı izolasyonu, yüksek mekanik dayanıklılık, çimento ve diğer benzerleri ile yakınlık kurabilme vb. gibi özellikleri olması nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım alanlarından en öne çıkan inşaat/yapı sektörü olmaktadır.

          1)Tavanlar, duvarlar, kirişler ve kolonlar üzerine püskürtme asbest

          2)Asbest Çimentolu Su Tankı

          3)Gevşek Dolgu İzolasyon

          4)Kazan ve Borularda Kaplama

          5)Tavan Kaplaması

          6)Klozet

          7)Bölme Duvar

          8)Yangın Kapısı

          9)Asbestli Halatlar ve Contalar

          10)Marleyler

          11)Kazanın Etrafındaki Asbestli Paneller

          12)Yangın Battaniyesi

          13)Duvar ve Tavanlarda Dekorasyon Amaçlı Kaplamalar

          14)Eternit

          15)Asbestli Çimento Paneller

          16)Asbest Çimento Olukları ve Boruları

          17)Üst Eşik

          18)Asbestli Çimento Bacası

          19)Diğerleri: Sigorta kutusunda, Havalandırma Sisteminde

          Ülkemizde inşaat/yapı sektöründe asbestin ne kadar kullanıldığına dair veriler oldukça sınırlı olmakla birlikte gerek bina gerekse endüstriyel birçok yapının üretim süreçlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle bu yapıların yıkımı ve tadilatı gündeme geldiğinde, faaliyete başlamadan önce asbestin bulunup bulunmadığına ilişkin gerekli analizlerin yapılması ve asbest maruziyetinin önlenmesi gerekmektedir.

          ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR?

          Asbeste maruz kalınması sonucunda oluşan meslek hastalıkları aşağıdaki gibidir.

          1. Asbestoz: İlk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralardır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yılı bulmaktadır.

          2. Plevral Reaksiyonlar:

          Plevral plaklar,

          Benign asbest plörezisi,

          Diffüz plevral kalınlaşma

          3. Parenkimal Akciğer Hastalıkları:

          Rounded atelektazi,

          Transpulmoner bantlar

          4. Asbestin Neden Olduğu Dermatozlar

          5. Kanserler:

          Malign mezotelyoma: Asbestin yol açtığı en önemli hastalık akciğer zarı ve karın zarı kanseri, yani mezotelyomadır. Batı ülkelerinde yılda her bir milyon kişinin 1-2'sinde saptanan mezotelyoma, ülkemizde yılda en az 500 kişide görülmektedir. Mezotelyoma’ya ait en sık rastlanan yakınmalar, ağrı ve ilerleyici nefes darlığıdır. Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir. Mezotelyoma, erken dönemde tanınıp uygun cerrahi girişim uygulanamadığında, ilaç ya da ışın tedavisine iyi cevap vermeyen ve hastayı kısa zamanda ölüme götüren bir hastalıktır.

          Akciğer kanseri: Asbest, akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açmaktadır.

          Diğer tümörler (GİS, böbrek, larinks vs.)

          6. Diğerleri

          Hava yolu obstrüksiyonu,

          İmmünolojik değişiklikler,

          Perikardiyal sıvı-kalınlaşma,

          Üst zon değişiklikleri,

          Retroperitoneal fibrozis vs

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa