Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Antik Mısır'da neden kediler çok önemliydi? Tanrıça kedi bile vardı!
        • 1

          TANRIÇA OLARAK KABUL EDİLİYORDU

          Antik Mısırlılar, birçok tanrı ve tanrıçaya farkı hayvan özellikleri ile tasvir etmişlerdir ancak hiçbir hayvana kediden daha fazla hayranlık duyulmadı.

          Günümüzde kediler sevimlilikleri ile insanlar tarafından rağbet görürken, Mısır toplumu onlara yılan, sıçan, fare ve akrep gibi canlıları avlayabilme yeteneklerinden dolayı büyük bir hayranlık duyuluyordu.

        • 2

          HAYRANLIK DUYULUYORDU

          Avcılık becerilerine verdikleri önemin bir işareti olarak halkı yılan, akrep ve fare gibi zararlılardan koruduğuna inanıldığı için Tanrıça Mafdet, kedi olarak kabul edildi.

        • 3

          İlerleyen zamanlarda Mafdet'in yerini Tanrıça Bastet aldı. Bastet başlarda aşağı Mısır'ın koruyucu Tanrıçası konumundaydı ve vahşi bir aslan olarak betimlenirdi. İsminin anlamı da "Yiyici, (yiyerek) yok edici" ifade eder.

        • 4

          FİRAVUNUN SAVUNUCUSU VE KORUYUCUSUYDU

          Ev kedileri ile özdeleştirilmesi ise M.Ö. 1456 yılında başlamıştır. Koruyucu tanrıça olarak firavunun savunucusu ve koruyucusu olarak kabul edildi. Hatta Bubastis şehri kedi olan Tanrıça Bastet'e atfedildi.

        • 5

          KEDİ ÖLDÜRMENİN CEZASI İDAMDI

          Kediler Mısır'da her zaman saygı duyulan bir konumdaydılar ve bir ailenin sevgi dolu üyesi olarak evcilleştirildiler. Hatta öldükten sorna arkalarından yas tutularak mumyalandılar. Bir kediyi öldürmenin cezası ise idamdı.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa