Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişimin hem Türkiye'de hem de dünyada temel bir insan hakkı olduğunu belirtti.

        Coşkun, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünya nüfusunu besleyebilmenin yolunun, bilimsel, hijyenik tarımsal faaliyet ile gıda üretimi ve dağıtımından geçtiğini ifade etti.

        Birleşmiş̧ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bu yıl Dünya Gıda Günü için belirlediği temanın, "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olduğunu bildiren Coşkun, herkesin besleyici, uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir gıdalara erişebilmesi gerektiğine işaret etti.

        Coşkun, BM'nin 2023 raporuna göre çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle dünya genelinde her 11 kişiden 1'inin ve Afrika'da her 5 kişiden 1'inin açlıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        "Sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişim hem Türkiye'de hem de dünyada temel insan hakkıdır. Küçük ve yerel üreticinin refah artışını sağlayacak tarımsal faaliyetlerin desteklenerek köyden kente göç ihtiyacının ortadan kalkacağına da inanıyoruz. Tarım/gıda üreticisi ile sanayicisinin eş güdümlü çalışmasının Türkiye'de ve dünyada gıdaya erişemeyen insan sayısının azaltılmasında önemli katkısı olacağını düşünüyoruz."

        Dünyada çiftçilerin ürettiği tarım ve gıda ürünü miktarının dünya nüfusundan daha fazlasını beslemeye yetecek düzeyde olmasına rağmen açlığın devam ettiğini vurgulayan Coşkun, FAO'ya göre, tekrarlanan hava değişimleri, çatışmalar, ekonomik gerilemeler, eşitsizlik ve küresel salgın nedeniyle dünyada yaklaşık 733 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

        Coşkun, bu durumun çoğu tarımsal haneden oluşan yoksul ve korunmasız kesimleri ciddi şekilde etkilediğini, ülkeler arasında ve içinde giderek artan eşitsizliklere yol açtığını ifade etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa