Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SERHAT TUTAK - Kovid-19 salgınıyla yaygınlaşan elektrikli skuter ve motosiklet kullanımı, kaza sayılarında da artışı beraberinde getirdi. Uzmanlar, kazaların önüne geçebilmek için özellikle ticari amaçlı kullanılan motosikletler için düzenleme ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

        AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 2023'te meydana gelen trafik kazası sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 6,6 artarak 1 milyon 314 bin 136 oldu. Kazalarda 6 bin 548 kişi öldü, 350 bin 855 kişi yaralandı.

        "İncinebilir yol kullanıcıları" olarak nitelendirilen yayalar, motosiklet, bisiklet ve elektrikli skuter sürücüleri için 2023'te ölü sayısı 2 bin 610, yaralı sayısı ise 130 bin 909 olarak kayıtlara geçti. Yayalar, motosiklet, bisiklet ve elektrikli skuter sürücüleri, trafik kazalarındaki toplam ölümlerin yüzde 39,9'unu, yaralanmaların ise yüzde 37,3'ünü oluşturdu

        Motosiklet sürücüleri 1014 ölü sayısı ile toplam ölümlerinin yüzde 15,5'ini, incinebilir yol kullanıcıları arasındaki ölü sayısının da yüzde 38,9'unu oluşturdu. Motosiklet sürücülerinin 79 bin 902 yaralı sayısı ile 2023'teki kazalardaki toplam yaralının yüzde 22,8'ini, incinebilir yol kullanıcıları arasındaki yaralı sayısının yüzde 61'ini oluşturduğu kaydedildi.

        - "Motosiklet ehliyeti alan kişi sayısı motor satışlarının çok altında"

        Türkiye Motosiklet Federasyon Başkanı Bekir Yunus Uçar, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, motosiklet kullanımındaki yükselişin temel sebebinin Kovid 19 salgını sonrası motokuryelerin yaygınlaşması olduğunu söyledi.

        Söz konusu artışın tüketicilerin ürün ve hizmet erişimini kolaylaştırdığı gibi ülke ekonomisine de katkı sağladığını belirten Uçar, "Özellikle 2023'te otomobil satışlarından daha yoğun olan motosiklet satışları, sektörel, sanayi ve sportif olarak büyüme eğilimini sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

        Uçar, ürünlerini motosikletli kuryelerle ulaştıran şirketlerin "hızlı ulaştırma", "hemen kapında" gibi sloganlarla motosiklet kullanmanın avantajlarını sürücülerin aleyhine bir pazarlama stratejisi olarak geliştirdiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

        "Özellikle ticari motosiklet kullanıcıları günün sonunda eğitim eksikliğinden, donanım eksikliğinden ve ticari şirket baskılarından dolayı ister istemez trafik kazalarına karışmaktadırlar. Motosiklet ehliyeti alan kişi sayısı satışların çok altında, bu durum 2023'te motosikletlerin karıştığı trafik kazaları istatistiklerinde üzücü bir tablo olarak karşımıza çıkıyor."

        Büyükşehirlerde ticari amaçlı kullanılan motosikletler için regülasyonların getirilmesi gerektiğine işaret eden Uçar, eğitim ve denetim şartına bağlı ticari kullanım belgesi ile eşya ve insan taşımacılığına yönelik onay belgesinin de zorunlu olmasını gerektiğini kaydetti.

        - "Annesine, babasına, öğretmenine saygı duymayan kişiler trafik kurallarına da saygı duymaz"

        Kara Yolları Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin de trafik kurallarına uyulmamasının, kazaların en önemli sebebi olduğunu bildirdi.

        Genel olarak kurallara uyma ve uygulama alışkanlığının çoğu kişide olmadığını belirten Şahin, "Bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak için gerekli eğitimleri anaokulundan itibaren verilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız trafik konusunda bilinçli değil. Kuralları uygulama alışkanlığı saygıdan gelir. Annesine, babasına, öğretmenine saygı duymayan kişiler trafik kurallarına da saygı duymaz." ifadelerini kullandı

        Şahin, trafikte son dönemde çok fazla motosiklet ve skuter olduğuna dikkati çekerek, bu araçların kullanıma yönelik yönetmeliklerin detaylandırılarak düzenlenmesi gerektiğini aktardı. Skuterlara plaka sisteminin getirilmesini isteyen Şahin, "Bu araçlara baktığımızda polis çevirmesi yok. Çünkü polislerin bunları önleyici yetkileri yok. O nedenle de bu araçları ters yönden kullanabildikleri gibi kaldırımları da işgal edebiliyorlar. Bu durum ağır hasarlı olmasa da kazalara sebebiyet verebiliyor." dedi.

        Pandemi sonrasında motosikletli kurye sayısında da önemli artış olduğunu dile getiren Şahin, bu araçların da çok hızlı giderek ciddi kazalara sebebiyet verdiğini ifade etti.

        Kusurun sadece sürücülerde değil aynı zamanda işverenlerde olduğuna dikkati çeken Şahin, "İşletmeler hızlı servisi, satış stratejisi olarak kullanıyorlar, bu durum nedeniyle hızlı giden birçok motosikletli kurye kazalara sebebiyet verebiliyor. Bu durumun engellenmesi lazım." diye konuştu.

        Şahin, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yola çıkacak sürücülere de "Sürücülerin uykusuz ve yorgun yola çıkmamaları, yolda cep telefonlarıyla oynamaması ve dikkat dağıtıcı unsurlara karşı tedbirli olmaları önem arz ediyor. Uzun yola çıkan vatandaşlarımızı da her iki saatte bir mola vermeleri ve aracın içerisindeki oksijen miktarını iyi ayarlamaları konusunda uyarıyoruz." uyarılarını yaptı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa