Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avrupa Birliği (AB), muhalefeti susturmayı amaçladığı gerekçesiyle eleştirdiği "Egemenliğin Savunulması" isimli yasayla ilgili endişeleri gidermesi için Macaristan'a 2 ay süre verdi.

        AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, siyasi amaçlar için yabancı fonları kabul eden gruplara hapis cezasını öngören yasaya ilişkin endişelerin giderilmesi için Macaristan'dan şubatta gelen yanıt yeterli görülmedi.

        AB Adalet Divanına götürülmeden önce Macaristan'a, yasaya ilişkin endişelerin bir kez daha giderilmesi ve gerekli tedbirleri alması için 2 ay süre tanındı.

        Macaristan'ın gerekli adımları atmaması halinde Komisyonun konuyu AB Adalet Divanına taşıyabileceği hatırlatıldı.

        Komisyon, söz konusu yasanın "AB'nin demokratik değerlerini ve temel hakları ihlal ettiği" gerekçesiyle şubatta ihlal prosedürü başlatmıştı.

        Söz konusu yasa, ülkenin egemenliğini ihlal etme ya da tehlikeye atma ihtimali olan devlet veya yabancı kurum, kuruluş ya da gerçek kişi yararına yürütülen belirli faaliyetleri ve yabancı finansman kullanarak seçimlerin sonucunu ya da seçmenlerin iradesini etkileyebilecek kuruluşları soruşturmakla görevli "Egemenliğin Savunulması Ofisi"nin kurulmasını kapsıyor.

        Yasa çerçevesinde seçimlere katılan adayların, siyasi partilerin ve derneklerin söz konusu seçimler için seçmenlerin iradesini etkilemek veya etkilemeye teşebbüs etmek amacıyla yabancı fon kullanmaları yasaklanırken, seçimler bağlamında yabancı fon kullanımının ceza hukuku kapsamında değerlendirilmesi mümkün hale geldi.

        Macaristan, demokrasi ile hukukun üstünlüğü gibi ilkelerde gerileme olduğu gerekçesiyle bir süredir AB tarafından eleştiriliyor. AB Komisyonu, daha önce de söz konusu önleme başvurmuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa