Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Alerjisi olan kişilere tüyolar

        Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler, alerji hastaları için sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olabiliyor. Ancak uygun olmayan ev ortamı da alerjik bünyeler için ciddi sorunlar yaratabiliyor. Ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenler alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor.

        Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, uygun olmayan ev ortamının yaratabileceği alerjik sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

        TEHLİKE EVİN İÇİNDEN GELEBİLİR

        Alerjiye neden olan alerjenler genellikle polen, evcil hayvan tüyü, gıda gibi organik maddelerdir. Normalde insan vücuduna zararı olmayan bu maddeler bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu nedeniyle alerjik insanlarda tepkimelere neden olabilmektedir. Stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddeleri alerjilerin görülme sıklığının artmasına yol açtığı bilinmektedir. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerji hastaları için sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olsa da ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenlerin bulunduğu ev ortamı da alerjik hastalıkları artırabilmektedir.

        EV TOZU AKARLARINA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

        Ev tozu akarları yıl boyunca görülen alerjik hastalıkların asıl nedenini oluşturmaktadır. Gözle görülemeyen ev tozu akarları daha çok halı, perde, yatak, yatak takımları, kanepe veya pelüş oyuncaklarda üremektedir. Alerjik nezle ve alerjik astım rahatsızlıklarında artışa neden olan ev tozu akarlarından korunabilmek için;

        .Haftada en az 3 kez, 30-40 dakika süre ile ev süpürülmelidir. Temizliği su ve hepa filtreli süpürgelerle yapmak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.

        .Odalar belirli sürelerle havalandırılmalıdır.

        .Çarşaflar kısa sürelerle değiştirilerek yüksek ısıda yıkanmalıdır.

        .Odaların sıcaklığı 18-19 derece ve nem derecesi % 45’i geçmemelidir.

        SAĞLIĞINIZ KÜFLENMESİN

        Rutubetli ve nemli ortamlarda daha çok oluşan ev küfü, ev tozu akarlarıyla birlikte alerjik hastalıklara en çok neden olan etkenlerin başında gelmektedir. Diğer alerjilerde olduğu gibi küf alerjisi de hapşırma, öksürük, göz kaşıntısı, nefes darlığı burun ve geniz akıntısıgibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Aile geçmişi ve çiftçilik, mandıra, kerestecilik, fırıncılık gibi riskli mesleklerin yanında yüksek rutubetli bir evde ya da iş yerinde çalışmak riski artırmaktadır.

        Ev küfünü oluşturacağı risklere karşı;

        .Boru sızıntısı, zemin suyu sızıntısı gibi rutubet kaynakları yok edilmelidir.

        .Rutubet gidericiler kullanılmalıdır.

        .Odalar sık sık havalandırılmadır.

        .Banyo ve bodrum duvarlarının yüzeylerini düzenli olarak temizlenmelidir

        .Oda ortamındaki nem oranının %45 üzerine çıkmaması özen gösterin.

        .Duvarların su almasına neden olan sıva çatlağı gibi sorunlar giderilmelidir.

        .İç dış sıcaklık farkına bağlı terleyen duvarlara küf oluşmadan önce izolasyon uygulanmalıdır.

        EVCİL HAYVANLARINIZI YATAK ODASINDAN UZAK TUTUN

        Evcil hayvan alerjisi, bağışıklık sisteminin, hayvan proteinlerine gösterdiği aşırı reaksiyondan kaynaklanmaktadır. Alerjik reaksiyonlara en sık neden olan hayvanlar kedi ve köpeklerdir. Bu tür bir alerji durumunda yapılması gereken en doğru hareket alerjiye neden olan hayvandan uzak durmaktır. Evcil hayvan evde besleniyorsa;

        .Hayvanınıza sık sık banyo yaptırın

        .Hayvandan uzak alanlar oluşturun

        .Tüy çeken halı ve mobilyaları değiştirin

        .Evcil hayvanınızı yatak odanızdan uzak tutun

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa