Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Adana/Ceyhan'dan, Kopenhag'a Fatih Terim imzası! - Galatasaray Haberleri
        • 1

          Takvim yaprakları bundan yaklaşık 66 yıl önceyi gösterdiğinde Adana'da Fatih isimli bir çocuk doğdu. Adana'nın Ceyhan ilçesinde sağ bacağını, geçirdiği çocuk felci sonrasında yapılan yanlış bir iğneyle kaybeden Talat Terim'in kolay bir hayatı olmamıştı.

        • 2

          Geçimini kunduracılık yaparak sağlayan, ek iş olarak da haşlamacılık yapan Talat Terim şanslıydı; çünkü ilk çocuğu Fatih, daha 6 yaşında babasına yardım etmeye başladı.

        • 3

          Türkiye'de o dönemde yaygın olan yazlık sinemalarda herkes film izlerken Fatih, Adana'ya özgü haşlama satmaya başladı. İlerleyen yıllarda ise babasının ısrarıyla önceliğini okul hayatına verdi. İlk ve ortaokul tahsilinin ardından motor sanat enstitüsüne girdi.

        • 4

          Futboldaki becerileri de kendisini hemen göstermeye başladı. Okul takımıyla birlikte Adana şampiyonu oldular. Okula sığmayan namı onu Ceyhanspor'a oradan da ülkenin köklü spor kulüplerinden Adana Demirspor'a taşıdı. 'Şimşekler', ona maaş teklif edince de okul ile futbol arasında seçim yapmak zorunda kaldı. Tercihini futboldan yana kullandı.

        • 5

          1972-73 sezonunda kaptanlığını yaptığı Adana Demirspor, o dönemki adıyla 2. Futbol Ligi Beyaz Grubu 43 puanla lider tamamlayarak en üst lige adım attı.

        • 6

          Adana Demirspor formasıyla bugünkü adıyla Süper Lig'de bir sezon top koşturan Fatih, Türkiye'nin büyük kulüplerinin gözdesi haline geldi.

        • 7

          Galatasaray'ın transferdeki yetkililerinden Mustafa Yürür, Fatih'e parçalı formayı giydirmek için kolları sıvadı. Adana'ya uçarak Terim ailesiyle görüştü ancak transfer süreci oldukça uzun sürdü.

        • 8

          Nihayetinde Galatasaray efsanesi Metin Oktay'ın da devreye girmesiyle Fatih isimli bu genç, ileride tarih yazacağı kulübe imza atacak, hayallerine kavuşacaktı.

        • 9

          Talat Terim, Metin Oktay'la görüştüğünde para konuşmadı. "Oğlumu Adana'dan kurtar. Para pul istemiyoruz. Oğlum sana emanet" diyordu Talat Terim...

        • 10

          21 yaşında Adana'dan uzun süreli ilk kez ayrılan Fatih Terim, İstanbul'da ilk zamanlarda zorlandı. Babasını arayarak Adana'ya dönmek istediğini dile getirse de Talat Terim bunu kabul etmedi.

        • 11

          İkinci yılında performansını yükselten Fatih Terim'e Milli Takım kapıları da aralandı. Kaptanlığa yükselmesi de çok uzun sürmedi.

        • 12

          Ancak her şey toz pembe de değildi. Kendinden yaşça büyük futbolculara liderlik yapan Terim, basınla problemler yaşıyordu.

        • 13

          Transfer sürecinde basında manşetleri süsleyen Terim, zaman zaman başka şekillerde de gazetelerde yer buldu. "Fatih, Gündüz Aktuğ'u dövdüğü iddiasıyla aranıyor" haberleri çıktı.

        • 14

          Gündüz Aktuğ suç duyurusunda bulunmuştu. Emniyet müfettişi olan Aktuğ aynı zamanda Galatasaray'da da yönetim kurulu üyesiydi. Mahkemelik oldular.

        • 15

          Turgay Şeren'in teknik direktörlükten ayrılmasının ardından Brian Birch, Fatih Terim'e para cezası verdi. Terim, kendisinden izinsiz şekilde Adana'ya gitmişti.

        • 16

          Kaptan Terim ise teknik direktörüne hak veriyordu. "İstedikleri cezayı vermekte haklılar. Suçum büyük" diyen Terim, amatör takımla da olsa çalışmaya devam etmek istediğini söyledi, sonrasında da affedildi.

        • 17

          Aralık 1980'de Fatih Terim, Fenerbahçe'den Ali Kemal Denizci'yle birlikte bir maç sonrasında gözaltına alındı. Sarı-kırmızılılar, 5 yıl sonra Fenerbahçe'yi deplasmanda lig maçında mağlup ederken; Fatih Terim ve Ali Kemal Denizci devre arasında kavga etmiş, araya giren emniyet güçleri de zarar görünce ikili gözaltına alınmıştı.

        • 18

          1981'e gelindiğinde Milli Takım'da da ilk kez kesik yedi... 1982 Dünya Kupası elemelerinde Galler ve Çekoslovakya'yla mücadele edecek olan ay-yıldızlıların teknik direktörü Özkan Sümer, kadroyu Trabzonspor ağırlıklı kurmuş, Terim ise kadroya dahil edilmemişti.

        • 19

          1983'te Galatasaray Teknik Direktörü olan Özkan Sümer, kampta alkol aldıkları gerekçesiyle 5 futbolcuya para cezası verdi. Terim ise kadro dışı kaldı. Sahada agresif hareketleri olan Terim, basında zaman zaman yeteneği dışında karıştığı olaylarla yer buldu.

        • 20

          Galatasaray yönetimine "Futbolu bırakmak istiyorum" mektubunu yazdığında 32 yaşındaydı... Ağustos 1985'teki Trabzonspor maçına helikopterle gelip, 15 dakika forma giydi ve futbola veda etti.

        • 21

          Galatasaray formasıyla çıktığı 327. maç, İbrahim Tatlıses'in şarkısıyla bitti, birçok kişinin hayatını değiştiren başka bir hayat böyle başladı. Fatih Terim, Adana'nın Ceyhan ilçesinden Milano'ya kadar uzandı, etkisi ise Kopenhag'a kadar gitti.

        • 22

          1987'de Ankaragücü'nün başına geçti, Göztepe'ye imza attıktan kısa süre sonra milli davet gelince ay-yıldızlı formayı reddedemedi. 1990-93 yılları arasında U21 takımında görev yaptı. Partneri Rasim Kara'yla birlikte kolları sıvayarak Anadolu turuna çıktılar.

        • 23

          Belirledikleri 315 genç futbolcu arasından en iyilerini seçen Terim, o oyuncularla 1993'te Akdeniz Olimpiyatları şampiyonluğu yaşadı. Zidane, Thuram ve Blanclı Fransa'yı geride bırakan ay-yıldızlıların; o kadrosunun büyük kısmı, 2002 Dünya Kupası'nda üçüncülüğe uzanarak tarih yazan Milli Takım'da da yer aldı.

        • 24

          Sepp Piontek'le birlikte yıllarca mesai yapan Terim, artık ustasından görevi devralacaktı. 1993'te A Milli Takım'ın başına geçtiğinde Türk futbolu için de yeni bir sayfa açıldı. Akdeniz Oyunları'ndaki o gençlerle Türkiye, 1996'da Avrupa Şampiyonası'na tarihinde ilk kez katılacaktı!

        • 25

          Milli Takım'daki başarısı, Terim'e bir kez daha Galatasaray'ın kapılarını açtı. O dönemde Fenerbahçe'nin 13, Galatasaray'ın ise 10 şampiyonluğu vardı.

        • 26

          Sarı-kırmızılılar, 4. haftada Fenerbahçe'ye 4-0 mağlup oldu ancak tribünler tek yürekti. Devamında Sarıyer'i 4-0'la geçen Galatasaray'da taraftarlar, Terim tezahüratlarıyla yönetime mesaj verdi. Haklı oldukları da sezon sonunda ortaya çıktı.

        • 27

          Futbolculuğunda Galatasaray'la şampiyonluk yaşayamayan Terim, 1996-97'de tarihi bir serüvenin ilk lig kupasını kaldırarak işe başladı.

        • 28

          1997-98 sezonunda ise işler hiç iyi gitmiyordu. 16. hafta geçilirken lider Fenerbahçe 39, Galatasaray 30 puandaydı. Terim, bırakma kararı aldı. Dönemin başkanı Faruk Süren'in ona cevabı ise sadece sarı-kırmızılı kulübün değil, Türkiye futbolu için de dönüm noktası oldu.

        • 29

          Süren, 'Devam hocam' dedi. Galatasaray devamında üst üste üç lig şampiyonluğu daha yaşadı. 1999-00 sezonunda ise UEFA'yı kazandı. Bugün bile tekrarlanamayan bu başarı, Adana'nın Ceyhan ilçesinde başladı, Kopenhag'a kadar uzandı.

        • 30

          Bu tarihi başarı ona bu kez Avrupa'nın kapılarını açtı. Fiorentina'dan sonra Milan'ın başına geçti. Türkiye'nin 'İmparator'u, İtalya'da 'İmpratore' oldu. 2002'de yuvasına geri dönen Terim, Galatasaray'daki tek başarısız dönemini geçirdi.

        • 31

          2005'te yeniden A Milli görevi kıramadı, olaylı İsviçre maçıyla bu kez teknik direktör olarak basında yer aldı. 2005'te Dünya Kupası'na katılmayı 1 golle kaçıran Terim, ay-yıldızlı formayı 2008 Avrupa Şampiyonası'nda göstermeyi başardı.

        • 32

          Son dakika golleriyle unutulmaz zaferler yaşayan A Milli Takım, turnuvada birçok sakat ve cezalı oyuncuya rağmen yarı final oynadı, üçüncülük kürsüsünde yer aldı. 2009'da son bulan Milli Takım serüveni, 2013'te yeniden açılana kadar inzivaya çekildi.

        • 33

          2011'e gelindiğinde sezonu 8. sırada tamamlamış ve kupalara hasret kalan Galatasaray'da başkanlığa gelen Ünal Aysal'ın ilk adresi yine Terim oldu. "Galatasaray benim için bir tercih değil" diyerek kolları yeniden sıvayan İmparator, sarı-kırmızılı kulübü yeniden ayağa kaldırdı. Üst üste iki şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final başarısının ardından üçüncü sezonunda Milli Takım polemikleriyle görevine son verildi.

        • 34

          2017'ye kadar Türkiye Futbol Direktörü olarak görev yapan Terim, A Milli Takım'ı bir kez daha Avrupa Şampiyonası'na götürdü. 'Prim' tartışmalarıyla geçen turnuvada beklenilen başarı gelmedi. 2017'de ise Terim'in görevine karıştığı kavganın ardından son verildi.

        • 35

          2017'de Igor Tudor'la Başakşehir'e 5-1, Beşiktaş'a 3-0 mağlup olan Galatasaray'da alınan 2-1'lik Yeni Malatyaspor mağlubiyetinin ardından Hırvat çalıştırıcıyla yollar ayrıldı. Galatasaray taraftarı için gidilecek tek adres yine Terim'di. Taraftarlar gece yarısı İmparator'un kapısına kamp kurdu, ardından Dursun Özbek yönetimi İmparatorla el sıkıştı.

        • 36

          Galatasaray'daki dördüncü dönemine 'Nerede kalmıştık?' tweet'iyle başlayan Fatih Terim, sarı-kırmızılıları üst üste iki sezon daha şampiyonluğa taşıdı. İmparator, 10 şampiyonlukla aldığı kulübe neredeyse iki yıldız armağan etti.

        • 37

          Fatih Terim, Galatasaray'ın başında bugüne kadar Süper Lig'de 8 kez mutlu sona ulaşarak kırılması güç bir rekora imza attı. Galatasaray'daki ilk döneminde üste üste 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999 ve 1999-2000 sezonlarını zirvede tamamlayarak 4 şampiyonluk kazanan Terim, 2011-2012 ile 2012-2013 sezonlarında da üst üste 2 şampiyonluk elde etti.

        • 38

          Tecrübeli teknik adam, 2017-2018 ve 2018-2019 sezonlarında da Galatasaray'ı zirveye taşıdı ve 8. kez şampiyonluk kupasını kaldırdı. Terim'in bu alandaki en yakın rakibi ise Trabzonspor ile 4 kez mutlu sona ulaşan Ahmet Suat Özyazıcı.

        • 39

          Fatih Terim, Galatasaray'daki kariyerinde toplam 20 kupa kazanma başarısı gösterdi. Galatasaray, UEFA Kupası şampiyonluğunu 2000 yılında Terim'le elde ederken, tecrübeli çalıştırıcıyla bugüne kadar 8 Süper Lig, 3 Türkiye Kupası, 3 TSYD Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 3 kez de TFF Süper Kupa şampiyonluğu kazandı.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa