Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

50 yaşın üzerinde ve bir gecede 5 saat veya daha az uyuyorsanız sizin için alarm zilleri çalıyor olabilir. Bu hafta yayınlanan bir araştırma, az uykunun uzun vadede sağlık için bir sorun olabileceği konusunda uyarıyor.

25 YIL BOYUNCA TAKİP ETTİLER

London College ve Paris Cité Üniversitesi’nden bilim insanlarının 25 yıl boyunca binlerce kişiyi izlediği çalışmayla, bir gecede 5 saat veya daha az uyumanın, bireyleri kalp hastalığı, depresyon, kanser veya diyabet gibi birden fazla kronik hastalığa yakalanma riskini artırdığı bulundu.

Hakemler tarafından gözden geçirilen çalışma, 50, 60 ve 70 yaşlarında olan yaklaşık 8 bin İngiliz kamu hizmeti çalışanının verilerine dayanıyor. Buna göre kısa uyku süresinin kronik hastalık ve çoklu hastalık (aynı anda iki veya daha fazla kronik hastalık) başlangıcıyla ilişkili olduğu bulundu. İlk kronik hastalığın başlangıcı, hastalığın ilerlemesi ve ölümle ilişkisini incelemek için çok durumlu modeller kullanıldı. Analizler sosyodemografik, davranışsal ve sağlıkla ilgili faktörlere göre ayarlandı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ