21 yıllık teşvik yeniden gündemde! Türkiye'nin hurda araç teşviki tarihi...
Otomotiv sektöründe bir döneme damgasını vuran hurda teşvikleri yeniden gündeme geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) önceki gün yaptığı hurda teşviki önerisi, hurda araçlarını yenileyecek olanların mevcut borçlarını ödemekte kolaylık sağlanmasını öngörüyor. TESK'in söz konusu öneriyi sadece ticari araçlar için dile getirmesi ise dikkat çekiyor. Bu öneri ile birlikte yeniden merak konusu haline gelen hurda teşvikleri ilk kez 2003 yılında uygulanmaya başlamış, 2019 yılına kadar çeşitli aralıklarla sürmüştü. Yiğitcan Yıldız yazdı...
ABONE OLTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in yeni araç alımlarında hurda teşviki talep etmesi, geçmişi 20 yılı aşan bu uygulamayı yeniden gündeme getirdi.
Palandöken, önceki gün yaptığı açıklamada, hurda araç teşvik yasasının yeniden gündeme alınarak, geçmişteki uygulamalardan farklı bir şekilde, ticari araçlar için yeniden çıkarılması gerektiğini belirtti.
TESK Başkanı Palandöken, "Ülkemizde 28 milyon 750 bine yakın araç var. Bunların ortalama yaşı TÜİK verilerine göre 14.5'in üzerinde. Bu araçlar artık ekonomik ömürlerini doldurmuş durumda. Mal sahiplerinin ellerinde ekonomik olarak kazancı olmayan, çevreye ve doğaya zararlı hale gelmiş, yakıt israfı da çok büyük olan eski teknoloji olan araçların hepsi hurdaya çıkmış vaziyette. Hızlı bir şekilde sorunun çözümü için araçların yaşlarına yönelik bir teşvik programı yeniden uygulanmalı" açıklamasında bulundu.
TESK Başkanı'nın açıklamaları ile devam edecek olursak, hurda araçlarını yenileyecek olanların mevcut borçlarını ödemekte kolaylık sağlanması gerektiğini de vurgulayan Palandöken, "Enflasyonist ortamda hurda araçların ekonomiye kazandırılması hem ekonomiyi canlandıracak hem de büyük bir girdi sağlayacak. Bu teşvik, aracını yenilemek isteyen, hurda ithalatı yapan esnaf ve birçok meslek dalına da yarar sağlayacak. Araçların yenilenmesi karayollarındaki güvenliği de sağlayacak. Devletimiz de bundan bir kayıp yaşamadan yüksek miktarda gelir elde edecek. Bununla ilgili çalışmaların neticelenmesinde geç kalınsa da zaman kaybedilmeden bir an önce hurda teşvik yasası çıkmalı" şeklinde konuştu.
Her ne kadar sadece ticari araçlar için bir hurda teşvik talebinde bulunsa da, Palandöken'in belirttiği rakamın Aralık 2023 verilerine göre trafikteki toplam araç sayısını ve ortalama yaşını yansıttığını söylemek gerek.
TÜİK verilerine göre, trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Temmuz 2024 itibarıyla 30 milyon 261 bin adet. Bu rakamın ise sadece yüzde 13.6'sını ticari araçlar oluşturuyor.
TÜİK, yollardaki araçların ortalama yaşını her yıl Aralık ayında açıklıyor. Aralık 2023'te açıklanan son verilerde ise, ticari araçların ortalama yaşının otomobillere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.