KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Amasya

Amasya, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, 1729 km2 yüzölçümüne sahip olan şehirdir.

Tarih boyunca Amasya şehrinin kuruluşunun Hitit dönemine kadar uzandığı iddia edilmektedir. Amasya şehri, Seloukoslar döneminde oldukça önemli bir konumdaydı ve M.Ö. 281 yılında kurulan Pontus Krallığı'na başkentlik yapmıştır.

M.Ö. 70'te Roma toprağı olan Amasya, 4. yüzyılın ikinci yarısında Roma'nın ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma İmparatorluğu toprağı olarak ilan edildi. 712 yılında Amasya şehri Arap orduları tarafından ele geçirilse de, yeniden Bizans topraklarına katıldı ve bu tarihten 11. yüzyıla kadar Bizans hakimiyeti altında kaldı.

1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi'ni kazanan Türkler, Anadolu'nun birçok şehriyle beraber Amasya'yı da egemenliği altına aldı. Kısa bir süre sonra Amasya şehri Danişmend Gazi'ye verildi ve 1080'de kurulan Danişmendliler Beyliği topraklarına katıldı.

1402'de Ankara Savaşı'nın ardından Çelebi Mehmed Amasaya'ya çekildi ve Fetret Devri döneminde kardeşleriyle ve diğer beyliklerle olan mücadelesini 1413'e kadar sürdürdü.

Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca birçok şehzade ve padişah Amasya'da dünyaya gelmiş ve şehzade olmuştur. Bu sebepten ötürü, Amasya şehri Osmanlı İmparatorluğu için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı, 12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın Amasya'ya gelmesiyle devam etmiştir.

22 Haziran 1919'da "Amasya Genelgesi"nin yayınlanmasıyla Milli Mücadele fiilen başlamıştır ve Amasya şehri Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temel taşlarından biri olmuştur.

Günümüzde Amasya şehri, ekonomisini tarım ve sanayi alanlarından sağlamaktadır. Özellikle Amasya elması, Türkiye'nin birçok şehrine gönderilmektedir.

Amasya Haberleri

  • Suluova'da kültür ve sanat festivali

    Gündem, 04 Eylül 2024

    Suluova'da kültür ve sanat festivali

    Amasya'nın Suluova Belediyesi tarafından ilçenin 67. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "1 Eylül Kültür ve Sanat Festivali" 3 gün sürdü. Festival sonunda 29 çocuğu sünnet eden Suluova Devlet Hastanesi doktor ve yetkililerine plaket, sünnet olan çocuklara da gram altın hediye edildi

  • Koyun ve koçların buluşmasında ilginç anlar

    Gündem, 04 Eylül 2024

    Koyun ve koçların buluşmasında ilginç anlar

    Amasya'da, Bafra ırkı koyunların yetiştirildiği Gökhöyük Tarım İşletmesi'nde koyunlar ve koçların buluşması ilginç anlara sahne oldu. Sürüdeki hayvanlar yaklaşık 5 dakika boyunca peş peşe saat yönünde dönerek daire çizdi. 400'den fazla koyunun 30 koçla ilk buluştuğu anlar havadan görüntülendi.

  • Havza-Amasya etabı başladı

    Gündem, 31 Ağustos 2024

    Havza-Amasya etabı başladı

    Türkiye Bisiklet Federasyonu ile Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu (SAMKON) iş birliğinde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu'nun 133.7 kilometrelik Havza-Amasya etabı başladı

    Amasya nasıl susuz kaldı?

    Gündem, 27 Ağustos 2024

    Amasya nasıl susuz kaldı?

    Amasya'nın 10 günlük suyu kaldı. Peki şehir neden susuz kaldı? Esra Toptaş yazdı..

    750 bin lira kaptırdı, "Emektar"ı satışa çıkardı

    Gündem, 24 Ağustos 2024

    750 bin lira kaptırdı, "Emektar"ı satışa çıkardı

    Amasya'nın Merzifon ilçesinde telefon dolandırıcılarının tuzağına düşerek 750 bin TL kaptıran çiftçi Vehbi Öcal, kredi çektiği bankaya olan borcunu ödemek için "Emektar" adını verdiği 40 yıllık traktörünü satışa çıkardı. Yıllardır tarlalardan çalışıp binbir zahmetle birikimini kaptıran üstüne bir de bankaya da borçlanan talihsiz çiftçi, dolandırıcıların yakalanıp cezalandırılmasını istedi

  • Toprak kayması sonucu 1 işçi öldü

    Gündem, 22 Ağustos 2024

    Toprak kayması sonucu 1 işçi öldü

    Amasya'nın Suluova ilçesinde, atık su arıtma tesisi inşaatında meydana gelen toprak kayması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti

  • Amasya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

    Gündem, 21 Ağustos 2024

    Amasya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

    Amasya'nın Taşova ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı

  • Köpeğe eziyet eden sürücü yakalandı

    Gündem, 20 Ağustos 2024

    Köpeğe eziyet eden sürücü yakalandı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde bir köpeğin, sürücü tarafından iple bağlandığı kamyonetin peşinden sürüklenerek götürüldüğü görüntüler sosyal medyada tepki çekti. Amasya Valiliği, hayvana eziyet görüntüsünün ardından sürücü hakkında işlem yapıldığını duyurdu.

    Direğe çarpıp takla attı: 1'i çocuk, 4 yaralı

    Gündem, 19 Ağustos 2024

    Direğe çarpıp takla attı: 1'i çocuk, 4 yaralı

    Amasya'da sürücünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil, aydınlatma direğine çarpıp takla attı. Kazada, 1'i çocuk, 4 kişi yaralandı.

    "Sıfır Atık" bu köyden sorulur!

    Gündem, 13 Ağustos 2024

    "Sıfır Atık" bu köyden sorulur!

    Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Tatlıpınar Köyü sakinlerinin "Sıfır Atık" başarısı, kısa sürede dolan ancak haftada bir kez alınan çöplerine çare arayışıyla geldi. Geçen yıl yetkililerle temasa geçen köylüler, evlerine dağıtılan atık kutuları ile çöpleri geri dönüşüme kazandırdı. Bütün evler ve sokak girişlerinde geri dönüşüm kutuları bulunan köy, Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün verdiği sertifikayla "Sıfır Atık" uygulamalarında "örnek" gösterildi

  • Coğrafi işaretli çiçek bamyasında hasat

    Gündem, 08 Ağustos 2024

    Coğrafi işaretli çiçek bamyasında hasat

    Amasya'nın Taşova ilçesinde, coğrafi işaretli "Amasya çiçek bamyası"nın hasadı için etkinlik düzenlendi. Vali Yılmaz Doruk, "etirisi çok kıymetli olan bir ürün. Gerçekten değişik şekillerde, hatta bazı illerde düğün çorbası, düğün yemeği olarak kullanılan bir ürün" dedi. Etkinliğe katılan AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek de "Taşova ilçemiz önemli miktarda çiçek bamyası üretiyor, Konya ve Kayseri'de tüketilen çiçek bamyası buradan gidiyor" diye konuştu

  • Davada karar çıktı: Esençay 10 yıl sonra yeniden belde oldu

    Gündem, 07 Ağustos 2024

    Davada karar çıktı: Esençay 10 yıl sonra yeniden belde oldu

    Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Esençay köyü, mahkeme sürecinin ardından 10 yıl sonra yeniden belde statüsü kazandı. Amasya Valiliği Yazı İşleri Müdürünün kayyum olarak atandığı beldede 2025 yılının haziran ayında seçim yapılacak.

  • Yürüyüş düzenlemişlerdi, istekleri oldu

    Gündem, 05 Ağustos 2024

    Yürüyüş düzenlemişlerdi, istekleri oldu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Amasya'nın Yeşilöz Köyü'nde "Park isteriz" diyerek yürüyüş düzenleyen çocukların talebini yerine getirdi. Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından, parkta oynayan çocukların görüntülerini paylaşarak, "Gözlerinizdeki ışıltı hiç sönmesin. Yüzünüzden mutluluk eksik olmasın. Siz yeter ki isteyin, biz yaparız." ifadelerini kullandı.

    Temel kazısında bulundu! Çalışmalar durduruldu

    Yaşam, 02 Ağustos 2024

    Temel kazısında bulundu! Çalışmalar durduruldu

    Amasya’da bina için yapılan temel kazısı sırasında Roma Dönemi’ne ait biri aile mezarı olmak üzere 3 eski mezar bulundu. Mezarlarda tahribat oluşurken, çalışmalar durduruldu

    Asansörde sıkışan işçi öldü

    Gündem, 30 Temmuz 2024

    Asansörde sıkışan işçi öldü

    Amasya’da asansör tamiri sırasında kapıya sıkışan Emre Büyük hayatını kaybetti

  • Su seviyesi düştü eski kara yolu ortaya çıktı

    Gündem, 25 Temmuz 2024

    Su seviyesi düştü eski kara yolu ortaya çıktı

    Amasya'nın Suluova ilçesindeki Yedikır Baraj Gölü'nde, su seviyesi düşünce eski Amasya Merzifon bağlantı yolu ortaya çıktı, gölün ortasındaki ada ise yürüyerek ulaşılır hale geldi.

  • Keçi Pıtrak fabrika çalışanlarının neşesi oldu

    Yaşam, 17 Temmuz 2024

    Keçi Pıtrak fabrika çalışanlarının neşesi oldu

    Amasya'nın Suluova ilçesinde, Pıtrak ismi verilen keçi fabrika çalışanlarının maskotu oldu

  • TIR’ın dorsesinden 23 kaçak göçmen çıktı

    Gündem, 15 Temmuz 2024

    TIR’ın dorsesinden 23 kaçak göçmen çıktı

    Amasya’da polisin yol kontrolünde durdurduğu alüminyum yüklü TIR’ın dorsesinde yurda kaçak yollarla girdiği belirlenen 23 Afganistan uyruklu göçmen yakalandı

    Babalarının ölümünü aydınlattılar!

    Gündem, 12 Temmuz 2024

    Babalarının ölümünü aydınlattılar!

    56 yaşındaki Mehmet Kındaç, 19 ay önce Amasya’nın Suluova ilçesinde esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Güvenlik kamera görüntülerinde, Kındaç’ın kayıp olduğu gün, görüştüğü kişiler tespit edildi. Çalışmalarda, Kındaç’ın tüyler ürperten bir cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. Hazırlanan iddianamede, savcı, 3 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Ortaya çıkan detaylar ise şaşırttı. Kındaç ailesi, takipsizlik kararı verilen iki kişi hakkında, bilirkişi raporunu kanıt göstererek yeniden şikayette bulundu. Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu’nun özel haberi..