Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Temporal lob epilepsi nedir? - Temporal lob epilepsi nasıl ortaya çıkar?

        Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz, geçtiğimiz gün evinde ölü bulundu. Yılmaz'ın ölümündeintihar şüphesi üzerinde duruluyor ve konuyla ilgili araştırmalar sürüyor. Öte yandan Yavuz Yılmaz'ın hastalığı da belli oldu. Yılmaz'ıntemporal lob epilepsi tedavisi gördüğü ve bu nedenle hastalığın ağırlaşan komplikasyonları nedeniyle Yılmaz'ın ağır stres altında olduğu açıklandı. Peki temporal lob epilepsi nedir? Temporal lob epilepsi hastalığı tedavisi ve belirtileri nelerdir?

        TEMPORAL LOB EPİLEPSİ HASTALIĞI

        Epilepsi hastalığı, genelde altta yatan nörolojik bir bozukluğun belirtisidir ve tek başına hastalık olarak kabul edilmemektedir. Temporal lob nöbetler, beynin her iki temporal lobundan kaynaklanan nöbetler olarak açıklanmaktadır. Temporal loblar; duyguları, savaşma ya da kaçma tepkilerini işler ve kısa süreli hafıza için çok önemlidir.

        REKLAM

        TEMPORAL LOB EPİLEPSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Temporal lobdan kaynaklanan basit parsiyel nöbetlerde çok çeşitli belirtiler görülebilir. Sık rastlanan belirtiler ani korku, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi veya olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, daha önce tanımadıklarını tanırmış gibi, tanıdıklarını tanımazmış gibi hissetme, hoş olmayan kokular, baş dönmesi, uğultulu sesler, tadlar ve mideden yukarı doğru yükselen tarifi güç bir his olabilir.

        Bu belirtiler aura olarak adlandırılır ve eğer bunu izleyen büyük nöbet (sekonder jeneralize tonik klonik nöbet) oluyorsa, kişiyi tedbir almak için uyaran bir ön belirti olarak kişiyi büyük nöbet için tedbir olamayı uyaran bir ön belirti olması yönünden faydalı olur.

        TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TANISI NASIL KONUR?

        Temporal lob epilepsi tanısı, nörolojik durum, EEG, polisomnografi, MRI ve PET beyin verileri ile konulur.

        REKLAM

        TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TEDAVİSİ

        Temporal lob epilepsisi, antiepileptik ilaçlarla mono veya politerapiye ile tedavi edilir. Cerrahi işlem de uygulanabilir.Kompleks parsiyel nöbetlerin tedavisi zordur vegenellikle yüksek ilaç dozlarına çıkılması gerekebilir.Optimal ilaç tedavisine rağmen bazı hastalar nöbetgeçirmeye devam ederler ve bunlar genelliklecerrahiye aday kişilerdir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa