Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Transeksüele devlet koruması

        Mert Neşet MUSLU / İZMİR (AHT)

        Toplam 4 bin 650 kadının şiddet gördüğü gerekçesiyle devletten koruma talebinde bulunduğu İzmir’de, bir ilk yaşandı. Buca’da oturan transseksüel S.K., arkadaşlık teklifini kabul etmediği için kendisine saldıran ve tehdit eden E.G.’ye karşı devletten koruma talebinde bulundu. Devlet, S.K.’ya 2 ay süreyle koruma verdi.

        İzmir’de, 29 yaşındaki transseksüel S.K., yaklaşık 1 yıl önce Alsancak’ta arkadaşlarıyla gittiği birmekânda E.G. isimli kişiyle tanıştı. E.G.’nin arkadaşlık teklifini kabul etmeyen S.K.’nın hayatı bir anda kâbusa döndü. Hemen hemen her gün E.G.’nin “Seni burada barındırmam”, “Bacaklarını kırarım”, “Seni yaşatmam” gibi sözlü saldırılarıyla karşılaşan S.K., dışarı çıkamaz duruma geldi. Sözlü tacizler, yol kesme ve fiziki saldırı durumuna gelince S.K., çareyi İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı‘na başvurmakta buldu. S.K., E.G. hakkında suç duyurusunda bulunarak koruma talep etti. Koruma talebine olumlu yaklaşan Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı AileMahkemesi’ne sevk etti. Dosyayı inceleyen Aile Mahkemesi, talebi kabul ederek 20Mart 2012 tarihinde S.K.’yı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında verilen tedbir kararı ile 2 ay süreyle koruma altına aldı.

        ‘BU KARARI AÇIKÇASI BEKLEMİYORDUM’

        Böylece Türkiye’de ilk kez transseksüel ve mavi kimlik taşıyan bir kişi devlet tarafından koruma altına alınmış oldu. S.K.’nın kendisine şiddet uygulayan kişi hakkında davacı olduğu ve davanın da hâlâ devam ettiği öğrenildi. Türkiye’de kendisi gibi birçok kişinin aynı zorlukları yaşadığını söyleyen 29 yaşındaki S.K., “Koruma kararının çıkmasının ardından bu kişinin bana karşı müdahaleleri de son buldu. Bu karar bu açıdan büyük önem taşıyor. Benimmücadelemaynı kaderi paylaştığımarkadaşlarım için de örnek olacaktır. Selçuk Üniversitesi’nde okurken kimlik probleminden dolayı okulumu yarıda bıraktım. Şu an çalışmıyorum. Açıkçası, koruma talebinde bulunurken böyle bir kararı beklemiyordum” dedi. S.K., sözlerine şöyle devam etti: “Haklarımızı sonuna kadar aramamız gerektiğini bir kez daha anladım. Hukuka güvendimve bu güvenimboşa çıkmadı. Tabii ki bu karar önemli bir adımdır. Ancak isteklerimizin tamanlamıyla karşılandığı anlamına gelmez. Ben LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel) olmayan bireylerin sahip olduğu hakların bize de verilmesini istiyorum.”

        ‘AİLEMLE ARAMDA BİR SORUN YOK’

        Transseksüel kimliğinin ailesiyle ilişkisini olumsuz etkilemediğini de anlatan S.K., ailesine ilişkin şöyle konuştu: “Biz 7 kardeşiz. 5 ağabeyimve 1 de ablam var. Ben ailenin en küçüğüyüm. Ailemve kardeşlerimle de görüşüyorum. En son Kurban Bayramı’nda beni aradılar. Annemve babamhâlâ Denizli’de yaşıyor. O açıdan çok bir sorun olduğunu söyleyemem. Şu an için buradamutluyum.

        ‘CEZA ALDIRACAĞIZ’

        Uzun yıllardır lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) bireylere dönük ayrımcılıkla mücadele eden ve mağdurlara hukuki destek sağlayan Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin avukatı Kerem Dikmen, E.G.’ye açtıkları davanın halen devam ettiğini ifade etti. Avukat Dikmen, “Bu kararın çıkması tabii ki olumlu. E.G. başka bir suçtan cezaevinde. Biz bu zanlının ceza alması için elimizden geleni yapacağız” dedi. ‘GÜVENİM BOŞA ÇIKMADI’ Transseksüel S.K., koruma kararının ardından, hukuka güvendiğini ve güveninin boşa çıkmadığını ifade etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa