Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Max’ten duygusal sahneler

        Nazenin TOKUŞOĞLU / HT PAZAR

        Ekranda daha iri duruyor. Kendisi minyon, küçük burunlu, 20 kilo, orta boy bir köpek. Şirin mi şirin... Çabuk alıştık birbirimize. Sıkı bir kedisever olarak Kalamış sakinlerini korkutmasını hoş karşılamadım ama Allah için hiçbirine zarar vermedi Max. Türkiye’nin tescilli en akıllı ve sempatik köpeği o.

        Yetenek Sizsiniz’in şampiyonu olarak girdi hayatımıza. Şimdi de film yıldızı oldu. 25 Ocak’ta izleyeceğimiz “Arkadaşım Max” için kamera karşısına geçti... Önce frizbiyle Max’i bir güzel yorduk, o uyuklarken röportaj için çimlere oturduk... Max’in “babası” Ali Yeşilırmak, filmin yönetmeni Murat Şeker, ben ve Max...

        Max’i yorduk dedim de inanılmaz başarılı bir sporcu o!

        Frizbi en çok sevdiği oyun, saatlerce yakalayabilir. Bu sürü toparlama güdüsü. Max Border Colie, yani İngiltere-İskoçya arasında yetiştirilmiş bir çoban köpeği ama sürüyü koruma vasfı olan bir hayvan değil, tamamen toparlama ve gütme vasfı var.

        Sürü biz mi oluyoruz?

        Evet sanırım...

        Peki şampiyon olduktan sonra neler değişti hayatında?

        Max’in hayatında bir şey değişmedi, sadece biraz daha yoğun. Gösteriler, film falan...

        Ünlü olduğunun bilincinde değil mi?

        İlgiyi görüyor ama artık sıkılmaya başladı. Onunla fotoğraf çektirmek istiyorlar, Max istemiyor.

        Max’i Max yapan nedir?

        Irk olarak çok zeki hayvan. Çok fotojenik.

        ‘3 AYLIK FALANDI...’

        Elinize mi doğdu?

        Elime doğmadı, ben bir tesiste çalışıyordum. Bir müşterim Haski almak istediğini söyledi. “Haski’lerin eğitimi zordur. Güzel bir Border Collie biliyorum, onu alın” dedim. Adını Max koydu. 3 aylık falandı, eve birkaç defa tuvaletini kaçırmış. “Bir süre bakabilir misin” dedi. Tekrar almaya geldiğinde aramızdaki bağı gördü ve bana verdi.

        Müşteriniz pişman mı?

        Pişman değil, doğru yere verdiğini düşünüp gururunu yaşıyor. Sevginin gücüyle bir şeyleri başardık. Max o hareketleri aşkla bakan gözlerle yapmasaydı, aynı hareketleri başka bir köpekle yapsaydım şampiyon olmazdık.

        Hani “Acun kaç harf” diyorsunuz, Max 4 kere havlıyor... Onu nasıl yaptınız?

        “Havla” komutunu biliyor, diğer hareketle de susuyor. Yoksa köpek ne 3’ü ne 5’i bilir. Mesela tek hareket yaptığım zaman bir kere havlaması gerektiğini biliyor ve 2 yaptığım zaman 2 kere havlaması gerektiğini anlıyor.

        Max’in ismi de Türkçe olsaymış...

        Benim köpeğim değildi biliyorsunuz. Değiştirmedim. Eğitmen olduğum için biliyorum, sert seslilerin büyük önemi var. Max ya da Maxi, bunlar uygun isimler.

        HAYVANSEVER SET

        Yetenek Sizsiniz’e katılmaya nasıl karar verdiniz?

        Bu filme neden “Evet” dediniz? Kesinlikle Max’i program için yetiştirmedim, yaptıklarını çevrem bilirdi. Hep Avrupa’daki videolardan izliyorduk. Tek derdim “Böyle bir köpek Türkiye’de de yetişti” diyebilmekti. O yüzden girdik yarışmaya. Filme gelince... Nilgün Sağyaşar’ı eskiden tanıyordum, hatta köpeğini eğittim. Projeyi anlattı. Ekip ve senaryo hoşuma gitti. Setteki herkes inanılmaz hayvanseverdi...

        Max’in kazancını ne yapıyorsunuz?

        Max’e otomobil alacağım, ev alacağım! Şaka bir yana, her zaman onun için ne gerekiyorsa yaptım. Max benim her zaman en yakın arkadaşım...

        ‘Onları sokağa atmayın!’

        Bu vesileyle hayvanseverlere mesaj verelim.

        Ali Yeşilırmak: Max’i gören herkes “Köpek alalım” diyor. Border Collie çok zeki bir ırk olabilir ama çocuğun aklıyla köpek almayın. İki gün sonra hevesi geçince sokağa mı atılacak, barınağa mı gidecek? Bu hayvan nasıl tuvaletini yapar, tüy mü döker, vasfı nedir; kimi avcı, kimi koruma özelliği taşıyor, kimi süs köpeği... Bunları detaylı araştırmak gerekir. “Sorumluluk alabilirim” diye düşündüklerinde köpek alsınlar.

        Murat Şeker: Köpek sahiplerine de eğitim şart. Birçok köpek hevesle alınmış ve sokağa bırakılmış durumda.

        ‘Bire bir maketini boşuna yaptırdık’

        Aşk filmleri, Çakallarla Dans derken çocuk filmine mi geldi sıra?

        Ömercik ve Ayşecik filmlerinden beri, yani 30-35 yıldır çocuk filmi yapılmıyor. Bir gün Fox Film yapımcısı Nilgün Sağyaşar aradı ve “Max’le ilgili bir film yapmayı düşünüyoruz, bizimle çalışır mısın” dedi. Ben de “Noterden geliyorum zaten elimde bir çocuk filmi senaryosu var” dedim. Sonra Max’le ve Ali’yle tanıştık. Oyuncu ekibini kurduk. “Arkadaşım Max” basit bir çocuk filmi değil, aynı zamanda hayvan sevgisini ve çocuklarla hayvanlar arasındaki dostluğun çocuğun özgüveni için önemini anlatıyor.

        Max çekimlerde beklenenin üstünde bir performans göstermiş. Köpekli filmlerde maket kullanılırmış. Hiç kullanılmamış maket, doğru mu?

        Ali istediğimiz bütün komutları yapabileceğini söyledi ama ben güvenmedim.

        Yönetmen güvensizliği...

        Hatta paranoyası... Bire bir maket yaptırdık. Çekimler başladı. “Max dur” diyor Ali, duruyor. En zoru sabit durması. En son bir basın toplantısı yaptık, masada da durdu. Maketi boşuna yaptırdık.

        Max doğru söyle, azarladılar mı çekimde? Sağ elini kaldır yaptıysa!

        Max: ... Max akıllı köpek, provokasyona gelmez. Filmin bir güzelliği de, Bozcaada’da çekmemiz. Aile filmi oldu aslında. Max Acun’un programına da ne zaman çıksa reytingler tavan yapıyor. 75 milyonluk ülkede bir köpeğin şampiyon olması çok ironik gelmişti ama onu tanıyınca anladım. Gerçekten sıra dışı bir durum söz konusu.

        Ali Bey kameranın hemen arkasında mıydı?

        Tabii, mizansenleri oluştururken Ali’nin de nerede olacağını ayarladık ama o kadar zor şeyler yaptırdık ki... Yakın planlarda sorun yok ama genel planlarda çocuklar da var. Hocalarımın bana ilk öğüdüydü “Aman çocuklu veya hayvanlı film yapmayın” diye.

        Offf...

        Çalışma koşullarına ve saatlerine çok dikkat ettim. Max’i bir gün zorladık, en basit komutu bile dinlemedi zaten. Akıllı köpek! 7 yaşında Ataberk ve Melis adlı iki çocuk ve 3.5 yaşında bir köpeğin macerası... Ajanlık yapıyorlar, olayı çözüyorlar. Max duygusal bir sürü sahneye imza attı. Bir sahnede yalnız başına sokaklarda derbeder halde, Max o kadar gerçekçi ki Ali’nin gözleri doldu kenarda.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa