Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 2016 Kurban Bayramı tarihi ne zaman? Kurban Bayramı resmi tatil mi olacak?

        Ramazan Bayramı'nın ardından tatil planlarını belirlemek isteyen vatandaşlar, "Kurban Bayramı'na kaç gün var?" sorgularını yapmaya başladı. Peki vatandaşların da merak ettiği gibi Kurban Bayramı ne zaman başlıyor? İşte detaylar...

        KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

        Kurban Bayramı bu yıl 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Arefe günü ise 11 Eylül Pazar gününe denk gelecek. Kurban Bayramı tatili, Ramazan Bayramı'na göre bir gün daha fazla, yani 4 gün yapılacak. Bu şekilde Kurban Bayramı pazar günü başlayıp, 15 Eylül Perşembe günü sona erecek. Eğer Kurban Bayramı tatili için cuma günü de resmi tatil olarak ilan edilirse, toplam tatil süresi 9 güne çıkmış olacak.

        Bakanlar Kurulu sonrası konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,"Kurban bayramı yaklaşıyor, bayram tatilinin uzatılması gündemde mi" sorusuna Kurtulmuş, "Kurban Bayramı tatilimizde büyük ihtimalle 9 gün olacak. Ama henüz onun kararı Bakanlar Kuruluna gelmedi" dedi.

        Numan Kurulmuş Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olabileceğini aktardı
        Numan Kurulmuş Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olabileceğini aktardı

        "KAMU İZİNLERİ DOPİNG ETKİSİ YARATTI"

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler Ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ)'nün darbe girişimin ardından kamuda kaldırılan izinlerin yeniden serbest bırakılmasının sektöre "doping etkisi" yaptığını bildirdi.

        İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'nin son 30 yılın en ağır dönemlerinden birini yaşadığını söyledi. İşler, "Yaşananlardan sonra söz konusu vatan olduğu için bizim için turizm teferruat oldu. Halkın demokrasi için kendisini silahların, tank namlularının önüne atması, bu ülkenin insanlarının vatanını ne kadar çok sevdiğini, vatanına ne kadar bağlı olduğunu gösterdi. Biz de turizm sektörü temsilcileri olarak yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra ülkemizin varlığı için kazancımızı gözardı ettik." dedi.

        Ege Turistik İşletmeler Ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler
        Ege Turistik İşletmeler Ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler

        Sezonun kötü gittiği bir dönemde turizm açısından Avrupa'nın Türkiye'ye olan tavrının ekonomik değil, siyasi olduğunu aktaran İşler, şunları kaydetti:

        "Bütün bunlara rağmen kendi kendimize yetmek, kendi yağımızda kavrulmak adına daha önce kaldırılan izinlerin ağustos ayı içerisinde tekrar verileceğini ümit ediyorduk. Bu izinler hiç gelmeseydi bile biz, söz konusu vatanımız olduğu için, bu acıyı ciğerimize atıp, zararlarımızı unutup, ülkemizin geleceği için üzerimize düşeni yapmaya devam edecektik. Türkiye'de demokrasinin tehdit altında olduğu ortamda sektör, kendini düşünmeden, ülkenin birliği bütünlüğü adına aykırı bir ses vermedi."

        "HAREKETLENME BAŞLADI"

        Bakanlar Kurulu toplantısında, kamuda izinlerin tekrar serbest bırakılmasıyla sektörün hareketleneceğine işaret eden İşler, şöyle devam etti:

        "Bu, sektöre son derece yarar sağlayacak, zararlarımızı dindirecek bir hamle. Doğru zamanda yapıldı. Okullar açılmadan önce izin serbestisinin gelmesi bizim moralimizi yükseltmiş, iç turizme bir doping etkisi yapmıştır. Umarım bu heyecan ve şevkle Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasıyla biz eylül ayında bir nebze de olsa zararlamızı kapatıp ayakta kalma direncimizi arttıracağız. Hükümetimize bu kararı alıp bizi sevindirdiği için sektör adına minnet ve şükranlarımızı iletiyoruz. Biz sezonda doluluk oranlarının iç pazar desteği ile yüzde 60-70 civarında seyredeceğini tahmin ediyorduk. Kurban Bayramı döneminde de inşallah iç pazarın da desteğiyle yüzde 100'lük doluluk oranına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz."

        Sektörde hareketlenmenin başladığını ifade eden İşler, "Kamuoyunda zaten böyle bir beklenti olduğu için insanlar hazırda bekliyordu. Acentalar ve müşteriler yer sormaya başladı. Bu karardan sonra önümüzdeki günlerde ciddi bir rezervasyon artışı bekliyoruz. Şu anda yüzde 60-70'lerde olan rezervasyonların yüzde 80-90 bandına çıkacağını, bazı yerlerde ise Kurban Bayramı'na yaklaşarak yüzde 100 olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

        KURBAN FİYATLARINIUCUZLATMAK İÇİN İTHAL HAYVAN GETİRTTİ

        Bursalı bir müteşebbisin Ukrayna'dan ithal ettiği Romanov cinsi koyunlar, kurbanlık fiyatlarını ucuzlatacak.

        Türkiye'de ağırlıkları 40-50 kiloyu geçmeyen yerli ırkların bir çoğu yılda bir ve iki yavru veriyor. Bursalı müteşebbis Mustafa Aydın'ın özel izinle Ukrayna'dan getirtiği Romanov cinsi koyunlar ise yılda 6-8 kuzu doğuruyor ve ağırlıkları 70-80 kiloya kadar çıkıyor. Doğurganlıkları ile tam bir kuzu fabrikası olan koyunlar, ülkemizdeki iklim şartlarına hiçbir zorluk çekmeden alışabiliyor.

        Romanov türü kurbanlar
        Romanov türü kurbanlar

        Çok yavrulayan ve normal koyunlara nazaran daha iri olan bu koyunlar sayesinde Türkiye'de hem kurbanlık, hem de et fiyatlarının ucuzlayacağını ifade eden Mustafa Aydın, "Romanov cinsi koyunlardan 4 ay önce damızlık olarak 100 baş getirdim. Bu koyunlar yılda 2 kez doğum yapıyor. Bir batında 4 yavru doğurdukları oluyor. 12-14 ay zarfında Romanov cinsi koyun 6-7 yavru yapıyor. Eti lezzetli. Türkiye'de bir çok yerli ırk yılda 1-2 doğum yapıyor. Romanov koyunları süratle büyüyor, 70-80 kilo ağırlığa ulaşıyorlar. Ülkemizdeki koyun ırkları 40-50 kilo gelirken, Romanov cinsi koyunlar bunların iki katı cüsseye ulaşıyor. Romanov cinsi koyunların kurbanlık ve et fiyatlarını düşüreceğini ümit ediyorum. Ben bu koyunları 4 ay önce Ukrayna'dan getirttim. Bu koyunlar beni yanıltmadı. Gebe olarak aldığım bu koyunların ikiz, üçüz ve dördüz yavruladığına bizzat şahit oldum. Biz ülke olarak küçük baş hayvancılığın yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Yerli ve yabancı ırk gözetmeksizin ülkemizdeki küçük baş seviyesini üst sıralara çıkartmalıyız" dedi.

        Aydın, Kurban Bayramı'na bir aydan daha fazla süre olduğunu, kurbanlık fiyatlarının henüz belli olmadığını kaydederken, Romanov cinsi koyunların fiyatların düşmesine katkı yapacağına inandığını sözlerine ekledi

        TATİL PLANLARI İÇİN 5 ÖNERİ

        Bir tatil sitesinin Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, Kurban Bayramı tatilinde Türkiye'den çok uzaklaşmaya gerek kalmadan deniz tatili yapılabilecek en uygun 5 yeri açıkladı.

        Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, Kurban Bayramı tatilinde Türkiye'den çok uzaklaşmaya gerek kalmadan deniz tatili yapılabilecek en uygun 5 yeri sıraladı. Hacıbayramoğlu, "Dokuz gün olarak belirlenen Kurban Bayramı tatili, çok sayıda kişiyi tatil planları yapmaya yönlendiriyor. Ancak tatilin Eylül ayında olması, yani sonbaharın gelmesiyle soğumaya başlayan havalar, yapılacak tatillerin ve seyahatlerin daha ince düşünülerek planlanmasını da gerektiriyor. Bu sene Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olmasıyla çok sayıda kişi yeni tatil planları yapmaya başladı. Tatile gitmek isteyen ancak planlarını son dakikaya bırakanlar, konaklama ve seyahat için çoğu zaman daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor. Ya da arzu edilen zamanlama kapsamındaki uçak biletleri tükeniyor ve konaklamak istenilen otellerde yer kalmayabiliyor" dedi. Bu gibi olumsuz durumları yaşamamak için olabildiğince erken hareket etmenin önemine dikkat çeken Hacıbayramoğlu, "Bu sene eylül ayına gelen ve 9 güne çıkarılan bayram tatili odağında, deniz tatili planları yapanlara özel önerilerde bulunuyoruz" dedi.

        Hacıbayramoğlu, sonbaharın gelmesi ile soğumaya başlayan havaları göz önüne alarak Kurban Bayramı'nda deniz tatili yapmak isteyenler için uygun olacak beş yeri şöyle sıraladı:

        Girne

        "Kıbrıs'ın en güzel zamanı Eylül olarak bilinir. Çünkü o kızgın sıcaklar artık yerini daha ılıman bir havaya bırakır. Ama deniz suyu hala sıcaktır. Nem azalmıştır ve Ada biraz daha sakin hale bürünmüştür. Girne Kalesi, Bellapais Manastırı, St Hilarion Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Hz. Ömer Müzesi gibi yerler gezilebilir. 1-2 saatlik bir yolculuğu göze alırsanız da adanın ters tarafında en ince ucu olan Karpaz Bölgesi'ne de gidebilirsiniz. Burada şahane bir deniz sizi bekliyor.

        Alanya - Side

        Antalya'nın en doğu noktaları Alanya ve Side'de denizin en güzel olduğu mevsim Eylül'dür. Buralarda Ekim ayı ortasına kadar rahatça denize girebilirsiniz. Deniz bu dönemlerde daha az dalgalı oluyor sıcaklığı ise tam kıvamında. Alanya'da kale, müze, tersane gibi gezilecek yer çok. Side'de ise antik Side kenti, Aspendos gibi yerleri gezebilirsiniz.

        Adrasan - Kemer

        Kemer'e yazın gidenler genelde aşırı sıcaklardan çok şikayet eder. Eylül ayında Kemer'e giden tatilciler sıcaklar konusunda daha bir rahat ederler zira mevsim dönmeye başlamıştır. Öte yandan, ilçe merkezi biraz daha sakinleşirken denizin tadı daha güzel çıkıyor. Kemer çarşısını gezip teleferikle Tahtalı'ya çıkmayı ihmal etmeyin. Sonra ver elini Adrasan yani Çıralı ya da Olimpos tarafları. Adrasan Koyu'nda şahane bir denize girerken etrafı çam ağaçlarıyla kaplı dağlara karşı yüzmek çok keyifli. Çıralı, Olimpos taraflarında da konaklayabilirsiniz.

        Datça - Marmaris

        Datça'nın ilkbaharı ile sonbaharının keyfine varacak şanslı kişiler bu sene siz olabilirsiniz. Müthiş bir deniz ve Ekim ayı sonlarına kadar da denize üşümeden girebiliyorsunuz. Hava sıcaklıkları da bu dönemde sizi rahatsız etmeyecek. Ayrıca, Marmaris ve Datça'da gezilecek yer de çok. Bozburun, Selimiye, Palamutbükü, Hayıtbükü gibi koylar eski Datça, Can Yücel evi, Marmaris çarşısı gibi pek çok yeri gezebilirsiniz.

        Bodrum

        Bodrum da artık Eylül ayında sakinleşir ama denizin güzelliği daha da kendisini gösterir. İstanbul'da, Ankara'da bizler hırkaları ceketleri giymeye başlarken, Bodrum'da öğle saatlerinde güneşin altında mis gibi denizin keyfini sürebilirsiniz. Bodrum Kalesi'ni, çarşısını, Yalıkavak ve Turgutreis marinalarını görmeden dönmemek gerekir".

        DİYANET, KURBAN BAĞIŞI VE VEKALET KURBAN KESİMİ BEDELLERİNİ AÇIKLADI

        Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, "Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl Kurban Bedeli olarak yurtiçinde kesilecek olan kurbanları için 690 TL yurtdışında kesilecek olan kurbanlar içinde 500 TL olarak fiyatlarını belirledi" dedi.

        Türkiye Diyanet Vakfı, kurban ibadetini dini hükümler doğrultusunda yerine getirmek ve keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen vatandaşlara yardımcı olmak maksadıyla Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile vekâletle kurban kesim programını sürdürmeye devam ediyor.

        Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun
        Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun

        Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl "Kurbanlarımız kardeşlik için" sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, "Diyanet Vakfı olarak önemsediğimiz bir diğer husus ise dini esaslara uygunluk. Kurbanların en iyi şekilde dini esaslara uygun bir şekilde kesilmesi ve emanetlerin yerine ulaştırılması konusunda verdiğimiz güveni de kendimize ilke edinmiş bir kurumuz" şeklinde konuştu.

        "Kurbanlarımız kardeşlik için" temasıyla düzenlenen 2016 vekâletle kurban kesim programı kapsamında, yurt içinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise 125 ülkenin 525 bölgesinde bizzat Türkiye Diyanet Vakfı gönüllüleri nezaretinde kesim ve dağıtımının yapılacağını belirten Tutkun, " Yurt içinde kesilecek olan 215 merkeze ilave 95 farklı noktada Türkiye'deki mültecilere dönük Türkiye'deki yabancı misafirlerimize dönük bir çalışma yapılacak ve sığınmacı ailelere kurban organizasyonu ayrıca gerçekleştirilmiş olacak" ifadelerini kullandı.

        "Bugün belirlemiş olduğumuz kurban hedefi 225 bin, geçen yıl 180 bin civarında kurban Diyanet Vakfı tarafından vekâlet alınmış ve kesilmiştir" diyen Tutkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Türkiye Diyanet Vakfı vekaletle Kurban organizasyonunda Türkiye içerisinde müftülükler ve Türkiye Diyanet Vakfı şubelerince, yurt dışında ise ilgili ülkeler dini idareler ve kuruluşların iş birliği içerisinde ve Dış İşleri Bakanlığı başta olmak üzere dış temsilciliklerin bilgisi ve koordinesi dâhilinde gerçekleştiriliyor. Kesilen bütün kurbanlar Türkiye'den gelen görevli ve gönüllülerimizin nezaretinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmış oluyor. Daha çok yurt içersinde Kuran kurslarındaki öğrenci yurtlarında yurt dışında ise mağdur fakir ihtiyaç sahibi ülkelerdeki halklara kesilerek dağıtılmış oluyor. Afrika başta olmak üzere, Orta Asya ve Balkanlar dahil dünyanın öbür tarafında kurbanlarımızı kesip ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış oluyoruz."

        Yapılacak bağışlara ilişkin bilgi veren Tutkun, " Burada bir hususu daha belirtmek istiyorum Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl Kurban Bedeli olarak yurtiçinde kesilecek olan kurbanlar için 690 TL yurtdışında kesilecek olan kurbanlar içinde 500 TL olarak fiyatlarını belirledi. Bunlar şu an itibariyle bütün bağış kanallarımıza tanımlandı. Geçtiğimiz haftadan itibaren de vatandaşlarımıza bağış yapabilecek şekilde hizmete sunulmuş oldu. Öncelikli olarak Diyanet Vakfı'nın web sitesi üzerinden online bağış yapılabileceği gibi PTT şubelerinin tamamında, Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bank, Ak Bank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla vekalet yoluyla kurbanların ulaştırılması mümkün. Burada hiçbir hesap numarasına veya ücret ödenmesine gerek yok. Ayrıca bağışlarını konvansiyonel yöntemlerle yapmak isteyen vatandaşlarımızda 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezimizi arayarak bağışlarını telefon ve diğer yöntemlerle yapabileceklerdir" açıklamasında bulundu.

        Yurt dışından vekalet vermek isteyen vatandaşların ise yurt dışındaki müşavirlik, ataşelik ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı cami ve dernekler üzerinden bağışlarını Türkiye Diyanet Vakfı'na ulaştırabileceklerini söyleyen Tutkun, "Bunla ilgili de yurtdışında gerekli tedbirler alınmış ve oralarda da görevlilerimiz çalışmalara başlamışlardır" dedi.

        Diyanet Vakfı olarak 125 farklı ülkede kurban organizasyonu yaparken belirlenen fiyatların Filistin, Japonya gibi bazı ülkelerde kurban bedelini aştığından dolayı vekaleten kurban değil teberrüken kurban kesildiğini ifade eden Tutkun, "Orada insanların bayramı hissetmeleri ve yaşamaları adına bir kişi adına değil Türkiye Diyanet Vakfı adına kurban kesimlerimiz gerçekleştirmiş oluyoruz. Çünkü 500 liraya almış olduğumuz kurban vekaleti Filistin'de şuan 450 Dolar civarında olan kurban karşılığını karşılamıyor. Dolayısıyla burada bir vatandaşımızın adına kurban kesmemiz 500 lira veren bir vatandaş adına 450 dolara kurban kesmemiz mümkün olmadığı için burada Diyanet Vakfı kendi imkânlarıyla kurban kesmeye devam ediyor. Orada insanların Kurban Bayramını yaşamalarını hissetmelerini sağlıyor" şeklinde konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa