Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Adım adım’ engelleri kaldırıyor

        Neslihan PERKER/ HABERTÜRK PAZAR

        Yönetmenliğini Sinan Uzun’un yaptığı “Adım Adım’’ isimli film, izleyiciyle buluştu. Yapımda Haldun Dormen, Asuman Dabak, Yüksel Ünal’ın yanı sıra gerçek hayatlarında da engelli olan isimler rol aldı. Bu bir ilk... Üç isim tekerlekli sandalyede bunlardan ikisi balet; Memet Sefa Öztürk ve Bora Acar Zöngör. Bir diğer isim ise Can Filiz. Down sendromlu Can Ayan ve görme engelli Ümran Sevinç. Hikâyede, bu isimlerin dans ve müzikle kesişen süreçlerini ve yaşama nasıl tutunduklarını izliyoruz.

        Filmde Asuman Dabak, yürüme yetisini kaybetmiş dansçı oğlunun umutlarını yeniden canlandırmaya çalışan güçlü bir anneyi canlandırıyor. “Eğer Haldun Dormen aradıysa bir bildiği vardır’’ diyerek ekibe dâhil olan Dabak, “Bu proje benim ruhumda başka bir uyanışa sebep oldu. O çok önemli varsaydığımız, birilerinin üzerine basarak zıpladığımız anların, zihnimizde şeytan tarafından oynanan bir oyun olduğunu görüyorsun ‘’ diyor.

        Memet Sefa Öztürk, gerçek hayatında yaşadığı gibi trafik kazası sonucu yürüme yetisini kaybeden bir dansçıyı oynuyor. Filmin çıkış noktası da kendisi zaten. Gerisini ondan dinleyelim: “Yönetmenimiz Sinan Uzun, benim hayat hikâyemi öğrenmiş, beni arayarak bunu geliştirdiğini söyledi ve ‘sen de oynamak ister misin?’ diye sordu, seve seve kabul ettim. Oyunculuk ile ilgileniyorum. İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesinde sahnelenen ‘’İki Arada Bir Yerde’’ isimli oyunda rol alıyorum.”

        ‘ARTIK KISA PLANLARIM VAR’

        Filmdeki balet kökenli diğer isim Bora Acar Zöngür. Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun. 2014’te trafik kazası sonucu yürüme yetisini kaybetmiş. Kazanın ardından “Hayatı artık yakalamam gerekiyor” demiş. ‘’Şu anda bedenimin yüzde 50’si yok ama hayatımın yüzde 100’ünü kazanmak için uğraşıyorum. Artık kısa planlarım var sadece... Engelli bireylerin daha rahat yaşayabileceği şehirler planlıyorum, bunun için kapılar çalıyorum.’

        DOKTORLAR YÜZDE 4 YAŞAMA ŞANSI VERMİŞ

        20 yaşındayken kaza geçiren Can Filiz, için doktorlar o dönem yüzde dört yaşama şansı vermiş. Üç ay yoğun bakımda kaldıktan sonra, bir yıl fizyoterapi görmüş. Ardından bir operasyon daha geçirmiş. Bu süreçte biraz hayata küsmüş, ancak ailesi ve arkadaşları ona büyük destek olmuş. Açık öğretimle üniversiteyi bitirmiş, amatör tiyatroyla uğraşmış. Filmin yapımcısı Pelin Uzun ise kendisinin çocukluk arkadaşıymış, projeye dahil olmak onu çok mutlu etmiş.

        İLK KİŞİSEL SERGİSİNİ 17 YAŞINDA AÇTI

        Down sendromlu Can Ayan 19 yaşında. Açık kalp ameliyatı geçirmiş tek down sendromlu yüzücü. 17 yaşında ‘21’ isimli ilk kişisel fotoğraf sergisini açmış ve burada 21.kromozomu anlatmaya çalışmış. Yakında da ikinci fotoğraf sergisini açacak ve ismi de ‘Adım Adım’ olacak. Latin dans kurslarına gitmiş, şimdi ise Vals öğreniyor. Hayali reklam filmlerinde oynamak. Şu anda haftanın dört günü bir büroda stajyer olarak çalışıyor ve işini çok seviyor.

        ‘YAŞAMA SEVİNCİMİZİ BİZDEN ALMA’

        Oyuncu Yüksel Ünal’ı filmde kaza geçirip hayatı değişen erkek karakterin babası olarak i zliyoruz. Bu rolün ve çekim sürecinin kendisine çok şey kattığını söylüyor. “Asıl dilenmesi gereken şeyin ‘yaşama sevincimizi bizden alma Yarabbim’ demek olduğunu öğrendim” diyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa