Türk popunda 10 kırılma noktası
Son 20 yılda, Türk popunda yaşanan bazı gelişmeler önemsiz gibi görünse de başka olayları tetiklemeleri ve çığır açmaları bakımından dikkat çekiciler. İşte pop müziğin kırılma noktaları
Sırma KARASU / HT CUMARTESİ
Hande Yener
‘Bakkal müziği yapmıyorum’
İmaj hadisesini günümüzün “styling”i olarak devam ettirmesi bir yana yeni şeyler denemek konusundaki cesaretiyle önemli kilometre taşlarındandır Hande Yener. Bugün yerli popta klişenin biraz dışında işler yapılabiliyorsa sebebi Yener’in 2007’de çıkardığı “Nasıl Delirdim” albümü ve başlattığı “bakkal müziği” polemiği sayesindedir demek abartı olmaz. Taklitçilikle bazen haklı bazen de haksız olarak itham edilse de diğer müzisyen ve şarkıcılar, yerli elektroniğin bir kitlesi olduğunu Yener’in cesareti sayesinde gördüler.
Demet Akalın
Başarılı manken şarkıcı
90’lı yılların sonu ve 2000’in başlarında Gizem Özdilli, Ece Gürsel ve hızla silinen birçok isim manken-şarkıcı olayını denediler. Aralarında bu işi 15 yılı aşkın bir süredir devam ettirerek, her albümüyle çok dinlenenler arasında yer alabilen ve dolayısıyla da “Mankenden şarkıcı olmaz” önermesini çürütebilen isim Demet Akalın. Şüphesiz bu başarısını muazzam bir sese sahip olmasına borçlu değil. Zaten kendisi de böyle bir iddiada bulunmayacak kadar zeki bir kadın. Sırrı çalışkanlığı...
Tarkan ‘A-acayipsin’
Bugün Murat Boz’dan Edis’e popçuların yolunu açan, Tarkan’ın “A-acayipsin” albümüdür. Tarkan, hem şarkılarının hafif “edepsiz” sözleri hem de ıslak saçları ve önü açık gömleğiyle seksi olmaktan çekinmeyen hatta buna oynayan ilk erkek popçu. A-acayipsin albümüne kadar pop söyleyen erkek imgesi, Beatles’ın “genç kızların sevgilisi” dönemlerinden etkileniyor. Erol Evgin ve Tarkan arasındaki fark ortada.
Teoman ‘Gemiler’ cover’ı
Arabesk şarkıların pop, pop şarkıların arabesk, halk müziğinin rock olarak yeniden söylendiği dönemde hatırlamak zor ama bir zamanlar şarkılar tek seferlikti. Ta ki Teoman 1998’de çıkardığı “O” albümünde zaten muhteşem olan Orhan Atasoy’un “Gemiler” şarkısını kendi tarzında yeniden söyleyene dek.
Bendeniz ‘Abajur Kız’
Bendeniz’in kendi ismini taşıyan albümünün çıkış parçası “Ya Sen, Ya Hiç” olay olmuştu. Ancak şarkının kendisinden ziyade Neslihan Yargıcı imzası taşıyan “abajur kız” imajlı klibiyle. Türkiye’de böylece “image maker” kavramı tartışılır oldu. Yargıcı’nın sonradan gelen tuhaf Seden Gürel “Dum, Dum, Dum” imajı da tuttu ancak Ajlan-Mine’den Mine Çağlıyan için yaptığı poliüretan pardesünün alay konusu olması nedeniyle mahkemelik olmuşlardı.
Banu Alkan ‘Neremi?’ albümü
Bu albümle ilgili en büyük üzüntüm çoğu insanın albümün esas hazinesi olan “Osmanlı Erkeği” şarkısını bilmemesi... Youtube’da lütfen açın dinleyin. Bu albüm öyle kötüydü ve üstüne öyle çok konuşuldu ki sonunda infial yarattı. Ve ardından bir ilk yaşandı. İş, albümün prodüktörü Kadir Tapucu’nun Banu Alkan’ın çıplak sesini basın bülteniyle dinletmesine kadar vardı. Hâlâ kötü albümler yapılsa da bu denli facia bir daha gelmedi. Dilimi ısırdım.
Metin Arolat ‘Dert Değil’ klibi
Metin Arolat’ın, Merve İldeniz’le oynadığı “Dert Değil” klibine kadar, Türkiye’de klip çekmek Kilyos’a gitmekten ibaretti. Bunca yıldır Metin Arolat’ınkine rakip olabilecek klip sayısı parmak sayısını geçmez.
Yonca Evcimik, Hakan Peker ve sahne şovu
Yonca Evcimik ve Hakan Peker’in 1991’de eşzamanlı çıkan albümleri “Abone” ve “Hey Corç” Türkiye’nin ilk “proje” albümleridir. Proje albümden kasıt; 7’den 70’e dinlenebilecek şarkılardan çok gençleri hedeflemeleri, hafiften bir imaj çalışması yapılması ve bugünün şartlarıyla hayli komik dursa da dansları.
Serdar Ortaç, Aranılan besteci
Bestelerinin neredeyse tümü Serdar Ortaç imzalı Sibel Can “Padişah” albümüne kadar iyi albümün sırrı söz yazarı, besteci ve şarkıcıdan oluşan bir üçlüydü. Cenk Taşkın, Mehmet Teoman ve Nükhet Duru, Çiğdem Talu, Melih Kibar ve Erol Evgin, Onno Tunç ve Sezen Aksu... Bu ekiplerin çıkardığı işlerle Serdar Ortaç albümleri kıyaslandığında ekip çalışmasının kaliteyi getirdiğini söylemek zor değil. Ancak Berksan, Soner Sarıkabadayı gibi hem söyleyip hem de meslektaşlarına şarkı yapan şarkıcıların ilki Serdar Ortaç’tır.
Ajda Pekkan Ah ne varsa onda var
Bu listeye Ajda Pekkan’ı eklemeden bitirmek saçmalık olur, ancak zor olan Pekkan’ı hangi öncülüğüyle bu listeye koyacağıma karar vermekti. Sonuç olarak karar veremedim. Ortada şöyle bir gerçek var, “Palavra, Palavra” şarkısından alıntı yaparsak; “o olmasaydı, kimbilir belki Türk popu da olmazdı”...