Türkiye’nin gri listeden çıkma hikâyesi
Türkiye, ülkemize sermaye girişini engelleyen, yatırımların önünü tıkayan, ülkenin refahını olumsuz engelleyen FATF'ın "gri listesi"nden büyük bir çaba ve mücadele sonucunda çıkmayı başardı. Bu sürece gelinmesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere bütün kurumlar katkı sağladı. Bu kararın alınmasında, süreç içinde atılan bazı kritik adımların ve sergilenen liderlik iradesinin büyük etkisi bulunuyor
ABONE OLTürkiye’nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’nün gri listesinde çıkarılmasının hikâyesi şöyle:
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – “FATF”), 1989 yılında suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (Organization for Economic Co-operation and Development – “OECD”) tarafından kurulan bir organizasyondur.
Dünya genelinde 200’den fazla ülke FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etmiştir. Türkiye, 1991 yılında FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye olmuştur. Bu kapsamda, finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve gerektiğinde detaylı inceleme yapmak veya yaptırmak amacıyla 1997 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) kurulmuştur.