Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş.’nin yeni yönetimi belirlendi
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu'nda yer alacak isimlerin belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başkan Vekilliğine Berat Albayrak getirildi. Genel Müdürlüğe ise Zafer Sönmez atandı. Yönetim Kurulu'ndaki diğer isimler ve Varlık Fonu bünyesindeki kuruluşların dağılımı şöyle,
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu’nda yer alacak isimlerin belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Müdürü’nün atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre; Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olurken, Başkan Vekilliğine Berat Albayrak getirildi. Yönetim Kurulu Üyeliklerine de Salim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe ise daha önce varlık fonu yönetiminde uluslararası tecrübeye sahip Zafer Sönmez getirildi. Kariyerine İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1997'de İnterbank'ta başlayan Sönmez 1974 doğumlu. Malezya'nın varlık fonu Khazanah Nasional Berhad’da Türkiye, Orta Doğu ve Orta Asya’daki yatırımlardan sorumlu Kıdemli Müdür olarak çalışan Sönmez, fonun Türkiye ofisini de kuruluşunda da görev aldı.
Varlık Fonu'nun yönetim kurulu üyelerinden Salim Arda Ermut, halen Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yatırım Ofisi Başkanlığı görevini yürütüyor. Hüseyin Aydın, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı aynı zamanda Türkiye Çelik Üreticileri Birliği Başkanı.
Prof. Dr. Erişah Arıcan Erişan Arıcan , 2006 yılından buyana Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yürütüyor.
VARLIK FONU 2016 YILINDA KURULDU
Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla 2016 yılı Ağustos ayında kurulan Türkiye Varlık Fonu'na çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı KİT'ler ile at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar 49 yıllığına devredilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hedeflenen sürecin olmadığını söylemiş, Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan Yaklaşık bir yıl önce görevinden alınmıştı.
Fonun yaklaşık 200 milyar dolarlık aktif büyüklüğü, 40 milyar dolarlık da varlık değeri bulunuyor.
İŞTE TÜRKİYE VARLIK FONU BÜNYESİNDEKİ KURULUŞLAR
THY'nin yüzde 49.12 hissesi
Halkbank'ın yüzde 51.11'lik hissesi
Türk Telekom'un yüzde 6,68 oranındaki Hazine'ye ait hissesi
Ziraat Bankası
Türkiye Petrolleri (TPAO)
Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)
Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT)
Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. (TÜRKSAT)
Borsa İstanbul A.Ş.
Milli Piyango
TCDD
Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'nin yüzde 49'u
Eti Maden İşletmeleri
Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş’nin yüzde 10 oranındaki hissesi
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur)
Jokey Kulübü At Yarışı Düzenleme Lisansı
Mülkiyeti Hazine'ye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla'da bulunan bazı taşınmazlar
Kaynak: Türkiye Varlık Fonu web sitesi