Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel TSK ve ilgili kurumlardan Marmara Depremi tatbikatı! - Güncel haberler | Son dakika haberleri
        • 1

          Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İnsani Yardım Tugayı Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Taburu ve ilgili kamu kurumları, İstanbul'da meydana gelebilecek 7.1 büyüklüğündeki bir depremde yapılacak arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarını 'İnsani Yardım Tatbikatı-2024'te canlandırdı.

        • 2

          DHA'nın haberine göre TSK'nın, afet ve acil durumlarda arama kurtarma çalışmalarını ve faaliyetlerini, kamu kurum kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde icra edebilmek amacıyla düzenlediği 'İnsani Yardım Tatbikatı-2024'ün seçkin gözlemci günü tamamlandı.

        • 3

          Sincan'daki Şehit Üsteğmen Hasan Şahan Kışlası'nda TSK İnsani Yardım Tugayı DAK Taburu koordinasyonunda yapılan tatbikata; AFAD, Türk Kızılay, UMKE, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Sincan Belediyesi ekip ve araçları katıldı. Tatbikatı Bulgaristan Ataşe ve Maldivler Savunma Ataşe personeli de izledi.

        • 4

          Senaryo gereği, İstanbul merkezli canlandırılan depremde, çok sayıda ev ve iş yeri yıkıldı. Buna bağlı olarak enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. TRT Radyo tarafından yapılan anons ile depremin büyüklüğü 7.1 olarak duyuruldu.

        • 5

          DAK TİMİ, SIKORSKY İLE ALANA İNDİ

          Anonsun ardından deprem sonrası yıkıma uğrayan alanların üzerinde TSK'ya ait Cougar tipi helikopterle havadan keşif uçuşu gerçekleştirildi. DAK timi, Sikorsky ile afet bölgesine iniş yaptı. Arama kurtarma köpekleri bölgeye indirilirken DAK timi önce depremzedelerin yakınlarını sakinleştirdi, ardından enkaz altında kalan vatandaşların yer tespiti için yaralılar ile iletişim kurmaya çalıştı. Enkaz altında canlı tespitinin ardından dinleme cihazlarıyla belirlenen noktalarda çalışma başlatıldı.

        • 6

          Çalışma esnasında gaz ve elektrik kaçaklarına karşı önlemler alırken, çıkan yangına itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildi. Tespit edilen noktalardaki depremzedeler, UMKE ekibi tarafından çıkarılarak hastanelere sevk edildi. Tatbikat kapsamında ceset arama kurtarma köpeklerinin hayatını kaybedenlerin yerini tespit etmesinin ardından da cenaze nakil aracıyla tahliye edilmeleri ile tatbikat başarılı şekilde sonlandırıldı.

        • 7

          "PERSONEL SAYIMIZ 10 BİN 426'YA ÇIKARILMIŞTIR"

          İnsani Yardım Tugay Komutanı Piyade Albay Hikmet Erdoğdu, tatbikatın ardından gazetecilere açıklama yaptı.

          Erdoğdu, İnsani Yardım Tugay Komutanlığı'nın her türlü doğal afet sonrası talep edildiğinde TSK'nın afet bölgesine gönderilecek ilk unsuru olduğunu belirterek şunları söyledi:

          "Birliğimiz, 6 Şubat 2023 Asrın Felaketi'nde sonrası tüm unsurlarıyla afet bölgesinde görev yapmıştır. Doğal afet arama kurtarma birliklerimiz bölgede arama kurtarma görevini icra ederken lojistik unsurlarımızda mutfak, fırın, banyo, çamaşırhane gibi tesisler kurup işletmiştir. Yaşanan büyük felaketten alınan dersler kapsamında devletimizin tüm kurumları gibi Bakanlığımızın koordinatörlüğünü afet ve acil durumlarına yönelik aldığımız tedbirleri gözden geçirdik. "

        • 8

          "Alınacak ilave tedbirleri belirledik ve bu yönde çalışmalarımıza başladık. AFAD'ın başlattığı arama kurtarma da hedef 100 bin projesi kapsamında İnsani Yardım Tugayı'na ilave 2 Doğal Afet taburumuz kurularak tabur sayısı 3'e çıkarıldı. İstanbul'da da 2 DAK bölüğümüz kuruldu. DAK birliklerimiz tarafından uluslararası ortamda da görev yapabilecek 80'er kişilik 11 ağır seviye arama kurtarma ekibi teşkil edildi. İstikam birliklerimiz tarafından 38'er kişilik 12 orta seviye arama kurtarma ekibi teşkil edildi. "

        • 9

          "Diğer birliklerimiz tarafından da 18'er kişilik 505 adet depremde arama kurtarma ekibi teşkil edildi. Böylece arama kurtarma personel sayımız 10 bin 426'ya çıkarılmıştır. Ayrıca arama kurtarma ekiplerine ilave olarak afet durumunda kullanılmak üzere her biri 366 personelden oluşan 45 emniyet asayiş ve yardım taburu teşkil edilmiştir."

        • 10

          "MEHMETÇİK AFET DESTEK PROJESİ BAŞLATILDI"

          Erdoğdu, şu ana kadar yaklaşık 6 bin personele sertifikalı arama kurtarma eğitimi verildiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Arama kurtarma personeli yetiştirmek maksadıyla AFAD'da verilen kentsel arama kurtarma eğitici eğitimine tugayımızdan 68 personel katılmış, AFAD tarafından birliklerimize 10 adet arama kurtarma eğitim alanı yapılmıştır.

        • 11

          "Ulusal ve uluslararası çapta kamu kurum ve kuruluşlarla ortak eğitim ve tatbikatlar planlanıp icra edilmeye başlamıştır. Madencilerimizin kullandığı tekniklerin arama kurtarma da çok faydalı olduğu görüldüğünden personelimize madenci teknikleri eğitimi aldırılmaya başlanmıştır."

        • 12

          "Depremde yardımların bir bütünlük içerisinde verilmesinin uygun olacağı değerlendirildiğinden içinde tüm yaşam ünitelerinin bulunduğu 'Mehmetçik Afet Destek Projesi' başlatılmış ve örnek bir Mehmetçik afet üssü Tekirdağ'da kurulmuştur. Afetlere yönelik hazırlıklarımız devam etmektedir."

        • 13
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa