Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tebliğ, İşkur'un kamu bankalarının tahvilini alabileceğini söylüyor - İş-Yaşam Haberleri
        .png
        .png

        Son günlerde İşsizlik Sigortası Fonu'nun kamu bankaları tarafından ihraç edilen tahvilleri aldığı konusu işleniyor. Meclis'e kadar taşınaniddiaya göre bu işlem kanuna da aykırı. Keza İşsizlik Sigortası Fonu'nun yönetmeliğinde fonun yatırım yapacağı alanlar sayılırken devlet tahvili, repoters repo ve mevduat sayılmış. Yani kamu bankalarının çıkardığı tahviller sayılmıyor. Ancak başka bir tebliğ var ki İşkur'un kamu bankalarının tahvillerine yatırım yapmalarını olanaklı kıldığını söyleyebiliriz.

        Tebliğin adı Kamu Hazinedarlığı Genel Tebliği. 8 Aralık 2016'da yasalaşmış. Bu tebliğ adından da anlaşılacağı gibi kamu kurumlarının finansman mali kaynaklarını nasıl kullanacağını belirliyor. Tebliğin kapmasına giren devlet kurumları sıralanırken genel bütçeli kamu idareleri, özel bütçeli idareler, belediyeler ve dördüncü sırada fonlar sayılıyor. Liste sosyal güvenlik kurumları, KİT'ler diye devam ediyor. Yani bu kurumlar tebliğin hükümlerine uyacak deniliyor.

        REKLAM

        TEBLİĞ AÇIKÇA İZİN VERİYOR

        Tebliğin 5'inci maddesi'Uygulama ve kullanılacak araçlar' başlığını taşıyor. Başlıktan anlaşılacağı gibi yukarıdaki kurumların mali kaynaklarını kullanırken hangi araçlarını kullanacağı sayılıyor. Maddenin d şıkkında aynen şu ifade yer alıyor: "Kamu sermayeli bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçları ile 07/06/2013 tarih ve 28670 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan III-61.1 sayılı Kira Sertifikaları Tebliği uyarınca kamu sermayeli katılım bankalarının kaynak kuruluş/fon kullanıcı olarak yer aldığı kira sertifikaları ihracı ve katılım bankacılığı prensiplerine uygun piyasalarda emtia alım-satımına dayalı katılım bankacılığı prensiplerine uygun finansman yöntemleri."

        İşte bu tebliğ ile İşkur'un devlet bankalarının ihraç ettiği tahvillere yatırım yapabileceği yani işlemin yasal olduğu anlaşılıyor.

        .png
        .png
        .png
        .png

        PEKİ NEDEN AÇIKLANMADI?

        Ancak eğer işlem yapıldıysa bu neden açıklanmadı? Bütün sorun burada. Önce iddia edilen işlemin nasıl yapıldığını yine piyasada dolaşan iddiayı dile getirerek açıklayalım. Bunun doğru olup olmadığını ise bilmiyoruz. Ancak iddiaya göre kamu bankaları işsizlik sigortası fonundan 2024, 2025 ve 2026 vadeli devlet tahvillerinipiyasa fiyatının yaklaşık yüzde 30 fazlası ile aldı. Yine bu iddiaya göre bu yüksek fiyatlı satın alım fonu zarara uğratmamak için yapıldı. Fiyatın fonun elindeki kağıdın ilk fiyatından alınmış olmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Böylece kamu bankalarından çıkan likidite yani nakit para İşkur'a girmiş oldu. Bu işlem iddianın bir tarafı.

        İkinci ayakta ise kamu bankaları sermaye benzeri tahvil ihraç etti, İşsizlik Sigortası Fonu da bu tahvilleri satın aldı. Tabii ki bankaların daha önce İşkur'a sağladığı para ile yaptı bunları. İşkur'un cebinden para çıkmadı. Temmuzda 1,5 eylülde 7 milyar TL'lik tahvilin de yine yüksek fiyattan alındığı kulislerde konuşuluyor. Bu işlemin sonunda ise kamu bankaları ihraçettiği sermaye benzeri tahvil karşısında aldığı parayı sermayeye ekleyerek güçlendirmiş oldu. İşkur ise kamu bankalarına satın aldığı sermaye benzeri tahvil kadar ortak olmuş oldu. Yeniden belirtelim eğer iddialar doğruysa.

        .png
        .png
        .png
        .png
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa