'Taksitle finansman iniş çıkışları yumuşatıyor'
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nakitsiz topluma doğru ilerliyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, banka kartları ve kredi kartlarıyla eylül ayında toplam 74.2 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Banka kartıyla yapılan ödemeler önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarken, kredi kartıyla yapılan ödemelerdeki büyüme yüzde 28'i buldu. Peki Ağustos ayında yaşadığımız türbülans kartlı ödemelere nasıl yansıdı? #İşiniAnlat'a konuk olan BKM Genel Müdürü Soner Canko, Naime Sert'in sorularını yanıtladı
ABONE OLTürkiye'de her yıl ödemelerde nakit kullanım oranı düşerken başta kredi kartı olmak üzere yenilikçi ödeme yöntemlerinin kullanım oranı hızla artıyor. Son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanma ödeme sistemlerini nasıl etkiledi?
Evet sıcak bir az yaşadık ama bu harcamalara ve tüketime olumsuz yansımadı. Nominal olarak artış devam ediyor ama reel olarak gerilemiş olabilir tüketimdeki büyüme.
'DALGALANMA KARTLI ÖDEMELERE YANSIMADI'
2018 geneline bakarsak ekonomide yaşanan dalgalanmanın ödemelere yansıdığını söylemek çok mümkün değil. Dalgalanmanın en çok olduğu yaz döneminde iki bayram geçirdik. Ramazan ve Kurban Bayramı. Bayramlar ne olursa olsun her zaman tüketimde canlılığın olduğu dönemler. Kurdaki dalgalanmanın olduğu yaz döneminde dahi harcamalarda belli bir eğilimi gözlemledik. Hatta verilerle konuşmak gerekirse kredi kartı harcamalarımız bir önceki döneme göre yüzde 15 arttı. Reel olarak bir miktar düşüş olabilir. Çünkü yıllık enflasyonumuz yavaş yavaş yükseliyor ama banka kartı tarafında yüzde 40'a varan artışlar görüyoruz. İkisinin ortalamasına baktığımız zaman sanıldığı kadar dramatik bir harcamaların azaldığı, tüketimin durduğu bir nokta yok.