Su çiçeği kimler için tehlikeli?
Dr. Şirin Seçkin, su çiçeğinin bir yaş altındaki bebeklerde, hamilelerde ve aşılanmamış erişkinlerde ağır seyrettiğini bildirerek, "En ağır ilk haftada hastalanan bebeklerde ve bağışıklık sistemi iyi çalışmayanlarda seyreder. Erişkinlerde genelde çok yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, mide bulantısı, eklem ağrısı ve fazla sayıda döküntü yapar. Yüzde 20 oranında da zatürre yapabilir" dedi
ABONE OLSu çiçeği, aşı öncesi dönemde çocukların en sık geçirdiği ateşli, döküntülü viral enfeksiyonlar arasında yer alırken günümüzde aşılanmamış ya da eksik doz aşılanmış çocuklar ya da erişkinler arasında görülüyor. Ateş, halsizlik, baş ağrısıyla başlar. Önce pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, ardından bunların içi su toplamaya başlar, en sonunda da kabuk tutar.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Su çiçeği en çok kapalı ortamlarda vakit geçirilen ilkbahar ve kış aylarında gözlenir. Çocukların çoğu 10 yaşından önce (en sık 6-10 yaşlar arasında) su çiçeği geçirir. Hastalık aşı olma dozuna göre, örneğin 2 aşı olunmuşsa genelde hafif hatta döküntüler bir-iki sinek ısırığıyla karıştırılacak kadar hafif seyreder" dedi.