Depresyona karşı Çaykovski'nin açtığı kapı: Üretim, yaratıcılık ve müzik
Modern dünya bize ruhsal yıpranmışlıklarımızla daha fazla yüzleşme zorunluluğu getirdi. Artık travmalarımızın, anksiyetelerimizin adını çok daha sıklıkla koyabiliyoruz. Günümüz dünyasına hükmeden tüketim alışkanlığı ve kısa süreli tatminlerden oluşan anların bütünü, modern bir insanın hayatının çoğunluğunu oluşturuyor. Bazen bir durup nefes almak istiyoruz. İşte bu noktada destekçilerinizden biri Tchaikovsky (Çaykovski). Hayatı boyunca depresyonla iç içe olan Rus besteci, ürettiği ve kendini müziğinin büyüsüne bıraktığında derin bir nefes alabildiğini hissediyor. Bize önerisi de bu.
ABONE OL"Geçmişten pişmanlık duymak, geleceğe umut beslemek ve şimdiki zamandan asla tatmin olmamak... İşte tüm hayatımı bunu yaparak geçiriyorum"
Bir müzisyeni anlamak, eserlerinin arka planını o görünmez perdenin ardından görebilmek için kişiliğini, genel ruh halini bilmek eşsiz bir fener görevi görüyor. Kendine has üslubuyla Rusya'yı uluslararası müzik haritasına sokan besteci Ilyich Tchaikovsky, hayatı boyunca depresyonun, güvenli bir alandan yoksunluk hissinin pençesinde yaşadı.
Tachaikovsky klasik müziğe damgasını vurmuş bir besteci. Birçok melodisini aslında herkes bilir, sadece onun olduğunu bilmez. Mesela 1812 Uvertürü. Napolyon'un Çarlık Rusya'ya karşı düzenlediği ancak başarısızlıkla sonuçlanan Fransız saldırısını ve Grande Armée'nin yıkıcı geri çekilişini konu alan eser. Sanıyorum ilk olarak bundan 20 yıl önce, 10 yaşımda, Risk adlı oyunu bilgisayarıma yüklediğimde bu eseri duymuştum.