Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Flaş gelişme! Veysel Eroğlu: "Irak'a 5 milyar dolar kredi vermeyi taahhüt ettik" - Haberler

        Afyonkarahisar’da bayramlaşma töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Irak'a yaptığı ziyarete ilişkin bilgi verdi. 50'si uzman olmak üzere 150 kişilik grupla Irak'ın yeniden kalkınması için çalışma yürüttüklerini anlatan Eroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız beni Irak Özel Temsilcisi olarak tayin ettikten sonra çalışma grubu kurduk. Orada neler yapılabilir onun çalışmasını planladık. Irak'ın kalkınmasında özellikle barajlar, göletler, sulama tesisleri ve alt yapı tesisleri tamamen bitmiş durumda. Ayrıca kuzeyden güneye raylı sistem döşenmesi gerekiyor. Otoban inşaatları var. Bunlarla alakalı Kuveyt'teki toplantıda Türkiye Cumhuriyeti olarak Irak'a 5 milyar dolarlık kredi vermeyi taahhüt ettik. Ayrıca 50 milyon dolar da hibe kredi var. Biz bunlarla ilgili ne yapılabilir, diye 16 kişilik bir üst yönetimle Bağdat'ı ziyaret ettik. Irak Devlet Başkanı, Başbakan ve Irak Su Kaynakları Bakanı tarafından kabul edildik" dedi.

        REKLAM

        IRAK İLE İŞBİRLİĞİ EYLEM PLANI ELE ALINDI

        DHA'daki habere göre Türkiye ile Irak arasındaki işbirliği eylem planını görüştüklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Onlara Türkiye'yle işbirliğinin gelişmesiyle ilgili neler yapılabileceği konusunda bir eylem planı ve projeler sunduk. Çok mutlu oldular. Hatta Irak Devlet Başkanı, bilhassa Türkiye ile işbirliğinin gelişmesinin stratejik bir hedef olduğunu belirtti. Başbakan da aynı şeyi söyledi. Yani Türkiye ile yakınlaşmak, işbirliğini geliştirmek konusunda ısrarlılar. Ayrıca Irak Su Kaynakları Bakanı ve diğer ekibiyle ortak çalışma grubu oluşturduk. 'Türkiye- Irak arasındaki dostluğu nasıl geliştiririz, işbirliğini nasıl arttırırız?' diye bir çalışma programı başlattık. Eylül ayının başında Irak heyeti de Türkiye'ye gelecek ve değişik sahalarda incelemelerde bulunacak."

        REKLAM

        YUMURTA İHRACATI İÇİN ÇALIŞMA

        Veysel Eroğlu, Irak Tarım Bakanını Afyonkarahisar'a davet ettiğini belirterek, bu ülkeye yumurta ihracının yeniden başlaması için çalışma yapacaklarını söyledi. Irak'ın geçmişte Türkiye'den yumurta alımını durdurduğunu hatırlatan Eroğlu, "Irak'ta yumurta fiyatı yüzde 50 oranında artmış durumda. Kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteleri yok. Afyonkarahisar'a davet ederek tesislerimizi görmelerini istedim. Umuyoruz ki Irak'a yumurta ihracatı tekrar açılır" dedi.

        Veysel Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeniden iki ayrı bakanlık olup olmayacağı yönündeki soruya ise "Onu ben bilmiyorum. Onun sorumlusu ben değilim. Cumhurbaşkanımız gelince sorarsınız" diye cevap verdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa