Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Son dakika haberleri! İşte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki o görüşmenin detayları!

        HABERTÜRK'ün edindiği bilgiye göre, görüşmede Yargıda Birlik Derneği Başkanı ve Yargıtay Üyesi Ali Nevzat Açıkgöz Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yargının sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. Diğer dernek yöneticileri de yaşanan sorunlara değindi.

        YIPRANMA HAKKI TALEBİ

        Bu kapsamda, hakim savcılara yıpranma hakkı tanınması, havalimanlarında hakim ve savcılara yönelik detaylı arama gibi olumsuz uygulamalara son verilmesi gibi sorunlar dile getirildi. Ayrıca hakim ve savcıların kamuda çalışan eşlerinin tayinleri ile ilgili yasaya hüküm konulması talebinde bulunuldu. Eşlerin aynı yerde görev yapmalarına imkan tanınması talep edildi.

        REKLAM

        COĞRAFİ TEMİNAT

        Özellikle yargıda sık sık yaşanan yer değiştirme konusu da toplantıda gündeme getirildi. Dernek üyeleri hakim ve savcıların coğrafi teminatlarının sağlanmasına dönük adım atılmasını istedi. Dernek yöneticilerinin Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun bazı atama tercihlerine ilişkin eleştirileri de dile getirdikleri öğrenildi.

        YARGI REFORMU BELGESİ

        Toplantıda bir süredir gündemde olan yargı reformu strateji belgesi de konuşuldu. Belgede yer verilen düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönünde kararlılık vurgusu yapıldı.

        CUMHURBAŞKANI NOT ALDI

        Görüşme talebinin Yargıda Birlik Derneği'nden geldiği belirtilirken, kabul sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Dernek yöneticilerinden gelen talepleri not aldığı kaydedildi. Görüşmede Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner de hazır bulundu.

        Görüşmeye ilişkin Yargıda Birlik Derneği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        24 Şubat 2020 Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Yargıda Birlik Derneği Yönetim Kurulu üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etmişlerdir.

        Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıya Adalet Bakanımız sn. Abdulhamit Gül'ün yanısıra, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı sn. Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkan vekili Sn. Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sn. Ahmet Karayiğit de katılmışlardır.

        Sayın Cumhurbaşkanımız, Adalet teşkilatı içerisinde FETÖ terör örgütü başta olmak üzere terör örgütlerinin yol açtığı tahribatın hukuk zemininde önüne geçilmesinde tarihi bir misyon üstlenen Yargıda Birlik Derneği'nin, çoğulcu ve geniş tabanlı bir hareketin başarılı temsilcisi olduğuna özellikle vurgu yaparak, kanun çıkarmanın tek başına yeterli olmadığını, kanunların ancak tarafsız ve bağımsız iyi uygulayıcılar elinde hukuka ve adalete dönüştüğünü ifade etmişlerdir.

        Dernek yönetim kurulu üyelerinin tek tek söz aldığı toplantıda yargının tüm sorunları, çözüm önerileri ile birlikte dile getirilmiş, Dernek başkanımız sn. Ali Nevzat Açıkgöz ise; hakim ve Cumhuriyet savcılarına yıpranma hakkının tanınması, havalimanlarında meslek mensuplarının güvenliklerini esas alan ve meslek onurunu zedeleyen uygulamalardan kaçınılması, Adalet Bakanlığının öncülük yaptığı HSK’nın coğrafi teminatın sağlanması ile atamalarda kıdem ve Liyakat ölçülerini esas alan bölge sisteminin yenilenmesine ilişkin çalışmasının desteklenmesi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz hain darbe girişimleri karşısında duruş gösterip, özveriyle çalışan hakim ve savcılarımızdan arzu etmedikleri tayinlerle karşı karşıya kalanların mağduriyetlerinin öncelikle giderilmesi, yargıda birlik ruhuna uygun görevlendirmeler yapılması, Hakim ve Cumhuriyet savcılarının kamuda çalışan eşlerine hakim ve cumhuriyet savcılarının atanmalarına bağlı olarak doğrudan tayin imkanı tanınması gibi temel başlıklar altında yaptığı kapsamlı sunumdan sonra sunum dosyasını Sn. Cumhurbaşkanımıza takdim etmişlerdir.

        Yargıda Birlik Derneği Ailesi olarak hüsn-ü kabullerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunarız.

        YARGIDA BİRLİK PLATFORMU NEDİR?

        Yargıda Birlik Platformu’nu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün yargıdaki etkisini kırmak ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği seçimlerinde başarılı olmak amacıyla 2014'te farklı görüşten hakim ve savcıların bir araya gelerek oluşturdu. Platform Ekim 2014 HSYK seçimlerinde FETÖ adaylarına karşı zafer elde etti. Bu başarı sonrası dönemin HSYK’sı FETÖ’nün yargı içindeki etkinliğini kırmak için önemli adımlar attı. Bugün 10 bini aşkın üyesi bulunan Yargıda Birlik Platformu, 2015 yılında Yargıda Birlik Derneği’ne adıyla örgütlendi. Dernek başkanlığı Yargıtay Savcısı Dr. Birol Kırmaz, Yargıtay Üyesi Ali Nevzat Açıkgöz ve Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner arasında dönüşümlü olarak sürdürülüyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa