Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Ukrayna'dan NATO'ya başvuru
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy, ülkesinin NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalarken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görevde olduğu sürece Moskova ile hiçbir müzakerede bulunmayacaklarını söyledi.

        Zelenskiy açıklamasında "Ukrayna, NATO'nun fiili parçasıdır. Bugün Ukrayna, yasal olarak bağlayıcı hale getirmek için NATO'ya başvuruyor. Ukrayna'nın NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı bir adım atıyoruz" ifadelerini kullandı.

        Zelenskiy "Ukrayna, Putin Rusya Devlet Başkanı olduğu sürece, Rusya Federasyonu ile hiçbir müzakere yürütmeyecek" diye ekledi.

        REKLAM

        "RUSYA DURMAYACAKTI"

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta savaş başlattığını dile getiren Zelenskiy, "Biz durdurmasaydık Rusya sınırlarımızda durmazdı. Diğer devletler saldırı altında olurdu." dedi.

        Ukrayna topraklarını geri almakta kararlı olduklarını söyleyen Zelenkiy, "Sadece Ukrayna'nın değil, aynı zamanda yaşamın, insanlığın, hukukun ve gerçeğin düşmanından, ülkemizin tüm toprakları bu düşmandan kurtulacaktır. Rusya bunu zaten biliyor. Gücümüzü hissediyor." ifadesini kullandı.

        Zelenkiy, "Bu yüzden acelesi var. Bu maskaralığı ilhak girişimiyle organize ediyor. Kendisine ait olmayan bir şeyi çalmaya çalışıyor. Cinayetler, işkenceler, şantajlar ve yalanlarla tarihi yeniden yazmak ve sınırları yeniden çizmek istiyor. Ukrayna buna izin vermeyecek." şeklinde konuştu.

        İSVEÇ VE FİNLANDİYA DA NATO İÇİN BAŞVURMUŞTU

        Uzun süredir NATO'nun genişlemesinden şikayetçi olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya açtığı savaşa da bu şikayetini gerekçe göstermişti.

        Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya da NATO'ya üyelik için başvurmuştu. Daha önce Bosna Hersek, Ukrayna ve Gürcistan da NATO üyesi olmak istediklerini duyurmuş ancak şu ana kadar üye olamamıştı. Gürcistan ve Ukrayna'nın gelecekte NATO üyeleri olacağı üzerinde uzlaşılsa da tarih verilmemiş, Bosna Hersek ise 2010 yılında Üyelik Eylem Planı'na dahil olmaya davet edilmişti.

        NATO GENEL SEKRETERİ:

        NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği toprakları Rusya'nın parçası olarak asla tanımayacaklarını bildirdi.

        Stoltenberg, Ukrayna'nın üyelik başvurusu hakkında, "Ukrayna'nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır." ifadelerini kullanırken, Ukrayna'nın üyeliğine sadece 30 NATO üyesinin karar verebileceğini, üyelik için oy birliği gerektiğini söyledi.

        NATO'nun şu an odaklandığı şeyin hızlı bir şekilde Ukrayna'ya destek sağlamak olduğunu bildiren Stoltenberg, "Putin'in Ukrayna'da kazanmasına izin verirsek bu Ukrayna için felaket, bizim için de tehlikeli olur." dedi.

        Stoltenberg'in ifadelerinden öne çıkanlar şöyle:

        "Hiçbir NATO üyesi bu ilhakı tanımayacak. NATO üyeleri Ukrayna'nın kendi yolunu seçme hakkını destekliyor. Bu bölgeler Ukrayna'ya ait. Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük ilhak gerçekleştirildi. Rusya bunu Ukrayna'da ikinci kez yapıyor. Bu, savaşın başlangıcından bu yana yaşanan en büyük gerilim noktası. Putin, stratejik hedeflerinde tamamen başarısız oldu. Bu kararı da zayıflığını gösteriyor. Ukrayna'nın kendine ait toprakları geri alma hakkı var"

        NATO'DA SÜREÇ NASIL?

        NATO'nun yeni üye kabul etmesi için çeşitli şartların yerine getirilmesi, yasal süreçlerin tamamlanması isteniyor. Her iki ülkenin üyelik başvurularının NATO üyesi tüm ülkelerin parlamentolarında oylanması gerekiyor. Türkiye de, iki ülkenin terör konusundaki tutumuna dair endişeler nedeniyle İsveç ve Finlandiya'nın sürecini inceleyip sonrasında karar vereceklerini açıklamıştı.

        REKLAM

        Mevcut olarak NATO'ya üye 30 ülke bulunuyor. ABD, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz 1949'da NATO'ya ilk üye ülkeler olmuştu. Türkiye ile Yunanistan 1952'de, Almanya 1955'te, İspanya 1982'de, Çekya, Macaristan ve Polonya 1999'da, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, Slovenya 2004'te, Arnavutluk ve Hırvatistan 2009'da, Karadağ ise 2017'de NATO üyesi olmuştu.

        NATO'ya üye olan son ülke ise 2020'de Kuzey Makedonya olmuştu. İsveç, Finlandiya ve Ukrayna'nın da NATO'ya tam üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda üye ülke sayısı 33'e yükselecek.

        PUTİN'İN İLHAK KARARINI AÇIKLAMASI

        REKLAM

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya topraklarına katılmasına ilişkin belgeyi imzaladı.

        Putin açıklamasında "Bu insanlar ortak gelecek için oy verdiler, o bölgelerde yaşayan herkes 91'de ayrılan insanlar, yeniden milli birliğimiz için tercih kullandılar. Devrimden sonra bizi bölen sınırlar vardı, 91'deki referanduma rağmen bizim büyük ülkemizi parçaladılar ve bunu sanki bir gerçek gibi sundular insanlara. Bunun artık bir önemi yok Sovyetler Birliği artık yok ve bugünkü Rusya'nın buna ihtiyacı yok. Milyonların tercihinden daha önemli bir karar yok. Tekrar hakiki, tarihsel anavatanlarına dönmek istediler. Batı'nın beni duymasını istiyoruz; Bu dört bölgedeki insanlar artık bizim vatandaşımız olmuştur. Biz Kiev rejimine düşmanlığı bir an önce kenara koyması çağrısını yaptık. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u tartışmayacağız. Ve buradaki otoriteler bu kararı görmeliler ancak bu şekilde barışçıl bir çözüme ulaşabiliriz. İnsanların özgür iradesinin tercihine saygı göstermiyorlar, ifade özgürlüğü üzerine konuşma yetkileri yok. Batılı elitler temel insan haklarını görmezden gelmiyorlar, dünyayı ikiye bölüyorlar. Ukrayna ve Batı Rusya Federasyonu'nun birliğini bozamayacak. Bugünkü Rus fobisi birçok açıdan biz kendi milletimize kendi milletimizi kolonileştirmediğimiz için oldu. Bunu da kuvvetli bir merkezli devlet kurabildiğimiz için yapabildik. Bizim dünyamızı, paramızı, gücümüzü aldılar şimdi biz bu hasarı bir şekilde telafi etmeye başladık. Donetsk halkı, Batı yıllardır oraya demokrasi getireceğiz diyor ama bu Batı'nın iki yüzlülüğü" ifadelerini kullanmıştı.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa